Οι εγχειρήσεις για την παχυσαρκία θεραπεύουν τον διαβήτη τύπου 2

Οι εγχειρήσεις  για την αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας θεραπεύουν τον τύπου 2 διαβήτη και πολλά άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την πρώτη βρετανική, ευρείας έκτασης μελέτη. Το Εθνικό Μητρώο Βαριατρικής Χειρουργικής (NBSR) της Βρετανίας ανακοίνωσε πως οι μισοί από τους ασθενείς που χειρουργήθηκαν και έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη, θεραπεύτηκαν από αυτόν, ενώ κατά μέσον όρο οι χειρουργημένοι ασθενείς είχαν χάσει το 58% του αρχικού βάρους τους έναν χρόνο μετά την επέμβαση.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του NBSR, την περίοδο 2008-2010 καταγράφηκαν στο μητρώο 7.045 χειρουργημένα περιστατικά. Οι ερευνητές του μητρώου ανέλυσαν τα 1.421. Τα τρία τέταρτα των ασθενών δεν μπορούσαν να ανέβουν μια σκάλα δίχως να σταματήσουν στη μέση, το ένα τρίτο είχαν υπέρταση, το 25% είχαν τύπου 2διαβήτη και το 20% είχαν αυξημένη χοληστερόλη. Οι περισσότεροι έπασχαν επίσης από διαταραχές ύπνου, όπως η υπνική άπνοια (η αιφνίδια, σύντομη διακοπή της αναπνοής την ώρα του ύπνου). Έναν χρόνο μετά την εγχείρηση, τα κρούσματα διαβήτη, υπερχοληστερολαιμίας και διαταραχών ύπνου είχαν ελαττωθεί κατά 50% και τα κρούσματα υπέρτασης κατά το ένα τρίτο. Έπειτα από δύο χρόνια, το 86% των πασχόντων από διαβήτη, είχαν πλέον θεραπευτεί από αυτόν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω στοιχεία ότι «η βαριατρική χειρουργική αποτελεί μία από τις κλινικώς πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις», με το σχετικά υψηλό κόστος τους να αποσβένεται μέσα σε μία τριετία, αφού ο ασθενής γλιτώνει από τις εξετάσεις, τις θεραπείες και τα δεινά που συνοδεύουν τα υπερβολικά πολλά περιττά κιλά.

Δείτε επίσης