Σαντορίνη: Συνδυάζει τα πάντα

Σαντορίνη ή Θήρα, όπως είναι η επίσημη ονομασία της: «Η Ρήγισσα των παλμών και των φτερών του Αιγαίου»,  όπως την ονόμασε ο Ελύτης, ένα από τα πλέον φημισμένα νησιά παγκοσμίως που γνωρίζει τεράστια τουριστική ανάπτυξη από την δεκαετία του 1980.  Το ηλιοβασίλεμα από τα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού και από την Οία, οικισμός στην άκρη του νησιού, είναι από τα πιο ωραία και φημισμένα στον κόσμο όπως έχει αναφερθεί και από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τόπος προορισμού για το ταξίδι του μέλιτος από κάθε γωνιά του κόσμου και προορισμός για εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια και απευθείας πτήσεις από όλη τη γη, το περισσότερο φωτογραφημένο ελληνικό νησί, η Σαντορίνη σήμερα συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες έχοντας δημιουργήσει κατάλληλη τουριστική υποδομή.

Η ιστορία της Σαντορίνης χάνεται στους αιώνες και μαζί και η ιστορία του ηφαιστείου του νησιού, ένα από τα λίγα ενεργά ηφαίστεια στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.  Μια από τις τελευταίες μεγάλες εκρήξεις του ηφαιστείου χρονολογείται στο 1.500 π. Χ περίπου, τότε που η Σαντορίνη ονομάζοντας ακόμη Στογγύλη λόγω του σχήματος της.

Η έκρηξη αυτή καταγράφηκε ως μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ποτέ γίνει καθώς η ηφαιστειακή στάχτη  που πρώτα κάλυψε ολόκληρο το νησί μετά μεταφέρθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Στάχτη έχει βρεθεί ακόμη και σε παγετώνες της Γροιλανδίας ενώ υπολογίζεται ότι μέσα σε λίγες ημέρες εκτοξεύθηκαν στον αέρα 90 δισ. τόνοι λιωμένο πέτρωμα. Η Σαντορίνη πήρε τότε το σημερινό της σχήμα και δημιουργήθηκε η περίφημη καλντέρα.

Από το 1950 που σημειώθηκε η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα το ηφαίστειο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, εξακολουθεί όμως να είναι ενεργό. Με τις ανασκαφές που ξεκίνησαν στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης ένας από τους ελάχιστους προϊστορικούς οικισμούς στον κόσμο που κατοικήθηκε το 3.000 π. Χ. Έφθασε στην ακμή του τη Μεσοκυκλαδική εποχή  και καταστράφηκε από την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου που χρονολογείται το πρώτο μισό της 2ης χιλιετίας π. Χ.

Η  έκταση του οικισμού που έχει βγει στην επιφάνεια υπολογίζεται περίπου σε 10 στρέμματα και αποτελεί μόνον το 1/10 του οικισμού. Από την πόλη αυτή προέρχονται και οι περίφημες τοιχογραφίες που περιγράφουν τον πολιτισμό  της εποχής εκείνης.

Η Σαντορίνη σήμερα συνδυάζει τα πάντα: την ηρεμία και την γαλήνη που δημιουργεί η θέα προς το Αιγαίο, έντονη νυχτερινή ζωή μέχρι τα ξημερώματα σε ένα από τα δεκάδες κέντρα του νησιού, καλό φαγητό με τοπικές γεύσεις όπως η φημισμένη φάβα και οι τοματοκεφτέδες ενώ το σαντορινιό κρασί συμπληρώνει το τραπέζι.

Τα Φηρά, η πρωτεύουσα του νησιού,  το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι- που απλώνονται σε μια απόσταση τριών χιλιομέτρων μεταξύ τους με θέα το ηφαίστειο- αποτελούν μαζί με την Οία που βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων, τους βασικούς προορισμούς των επισκεπτών.

Στην ενδοχώρα υπάρχουν πολλά γραφικά χωριά που έχουν αναπτυχθεί τουριστικά όπως ο Πύργος, το Εμπορείο,  η Μεσσαριά, η Έξω Γωνιά, το Μεγαλοχώρι,  ο Καρτεράδος ενώ παραθαλάσσια ξεχωρίζουν η Περίσσα, ο Περίβολος, το Καμάρι και ο Μονόλιθος που διαθέτουν οργανωμένες παραλίες.  Εντυπωσιακές επίσης είναι η κόκκινη παραλία στο Ακρωτήρι καθώς και η παραλία της Βλυχάδας στο νότιο άκρο του νησιού δίπλα στο γραφικό λιμανάκι για μεγάλα αλιευτικά, ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Σε μικρή απόσταση από τη Βλυχάδα βρίσκεται και η παραλία του Εξωμύτη, ξεχασμένη ακόμη από τον κόσμο με ωραία ψαροταβέρνα. Ο επισκέπτης αξίζει να βρεθεί και στην ψηλότερη κορυφή του νησιού στα 565 μέτρα που είναι ο Προφήτης Ηλίας. Ξεχωριστή εμπειρία είναι και η κάθοδος από τα Φηρά στo παλαιό λιμάνι με το γαιδουράκι –περισσότερα από 500 πλατύσκαλα – ή και με το τελεφερίκ που έκανε την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια.

Στο νησί υπάρχουν ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια με τιμές που κυμαίνονται 50 ευρώ την ημέρα μέχρι και άνω των 1000 ευρώ! Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με αεροπλάνο από την Αθήνα (30 λεπτά πτήση), με πλοίο της γραμμής, από επτά μέχρι δέκα ώρες απόσταση από τον Πειραιά ανάλογα με το δρομολόγιο και με ταχύπλοα που προσεγγίζουν πλέον το νησί σε 4 ώρες. Από το φετινό καλοκαίρι οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν και το υδροπλάνο για να φθάσουν στη Σαντορίνη, αποκτώντας έτσι μια νέα εμπειρία.

Για μεσημεριανό φαγητό στην παραλία:

Στο  Κοράλι, στην παραλία του περίβολου: Θα σας υποδεχτούν χαμογελαστοί η κύρια Ζωή και ο κύριος Κώστας, γέννημα θρέμμα της Σαντορίνης που χρόνια τώρα με μεράκι λειτουργούν την ταβέρνα. Πολλές οι προτάσεις και για όλα τα γούστα: Φρέσκο ψάρι που μόλις έφεραν τα καΐκια, αστακομακαρονάδα, τοπικοί μεζέδες όπως ντοματοκεφτέδες, φάβα, χόρτα, σαντορινιά σαλάτα με μικρά τοπικά ντοματάκια με άφθονη κάπαρη και τυρί χλωρό. Και στο τραπέζι θα βρίσκεται το θαυμάσιο σαντορινιό κρασί.

Για το ηλιοβασίλεμα: Θα το απολαύσετε από το Ημεροβίγλι, πίσω από το Σκάρο. Απόλυτη γαλήνη, μόνον ο άνεμος ακούγεται που χτυπάει στους άγριους βράχους οι οποίοι σχηματίζουν μια παράξενη φιγούρα που μοιάζει με άνθρωπο αγέλαστο. Ένα ηλιοβασίλεμα πολύ αλλιώτικο από το φημισμένο της Οίας που το απολαμβάνουν χιλιάδες τουρίστες..

Για φαγητό το βράδυ και νυχτερινή δοασκέδαση: Το Ακταίον στο Φηροστεφάνι, ο Νικόλας ανοικτός χειμώνα καλοκαίρι μικρή φημισμένη ταβέρνα στα σοκάκια των Φηρών, μακαρονάδα στο μικρό ιταλικό εστιατόριο  Καντούτσιο στο Φηροστεφάνι. Και για εκείνους που θέλουν να απολάυσουν τη νυχτερινή ζωή: Στο Enigma Club, ένα από τα πρώτα κλαμπ του νησιού που ξεκίνησε να λειτουργεί 25 χρόνια πριν, το Tango για πιο ηρεμία, το Franco Bar για κλασική μουσική, και για ελληνική μουσική το Mamounia Club με μοναδικό κέφι με ντι τζει τον Αρτέμη να παίζει τις πιο πρόσφατες επιτυχίες και να δημιουργεί πολύ κέφι!

Δείτε επίσης