Χανιά – Σούγια: Μια αξέχαστη διαδρομή

Η διαδρομή των 67 χιλιομέτρων που χωρίζουν τα Χανιά από τη Σούγια δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη αλλά θα σας μείνει αξέχαστη. Σκαρφαλώνεις στη νότια πλευρά των Λευκών Ορέων και οδηγείς μέσα από βουνά για να φτάσεις στον προορισμό σου. Γνωρίζεις ότι η Σούγια είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της νότιας Κρήτης όμως το σκηνικό γύρω σου δε σε αφήνει να φανταστείς την υπέροχη θάλασσα που θα συναντήσεις σε λίγη ώρα.

Ο δρόμος φιδίσιος, χωριά σα φωλιές άγριων πουλιών πάνω σε βράχια, σπίτια από το παρελθόν εγκαταλελειμένα ισορροπούν σε απόκρημνες πλαγιές και στην κορυφή των ορεινών όγκων από όπου περνάς, όπου δεν υπάρχει βλάστηση, υψώνονται γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες. Το μέγεθός τους και ο ισχυρός άνεμος που τους δίνει ενέργεια σε κάνουν να νιώθεις μικρός και ασήμαντος. Την «δυνατή» εικόνα μαλακώνουν λίγες πικροδάφνες που έχει βάλει εκεί ανθρώπινο χέρι, αν και η αλήθεια είναι πως δεν ταιριάζουν πολύ με το τοπίο.

Μετά από το σημείο με τις ανεμογεννήτριες αρχίζει το «κατέβασμα» και λίγα λεπτά αργότερα φτάνεις στη Σούγια.

Πραγματικά άλλος πλανήτης… Απόλυτη ηρεμία… καμία σχέση με τους θορυβώδεις τουριστικούς προορισμούς. Είναι τόσο εντυπωσιακή η κατάσταση για το μαθημένο στη γεμάτη άγχος μεγαλούπολη ταξιδιώτη που συλλαμβάνει τον εαυτό του να προσπαθεί να αφουγκραστεί «τον ήχο της ησυχίας».

Ένας κλειστός όρμος με πευκόφυτες πλαγιές. Στο βάθος απλώνεται το Λιβυκό Πέλαγος. Το βλέμμα αιχμαλωτίζει αμέσως η τεράστια παραλία και οι επιβλητικοί βράχοι. Βότσαλα και νερά βαθιά και κρυστάλλινα, π ε ν τ α κ ά θ α ρ α! Βουτάς  και εξαγνίζεσαι…

Σε μια απομακρυσμένη πλευρά της παραλίας κάνουν το μπάνιο τους οι γυμνιστές. Λιγότεροι απ’ό, τι στο παρελθόν αλλά αρκετοί, οι περισσότεροι αλλοδαποί.
Υπάρχουν στην παραλία και αλμυρίκια με παχιά σκιά , ιδανική κατάσταση για όσους θέλουν να κάνουν κάμπινγκ.

Η Σούγια είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός,  διαθέτει λίγα, μικρά ξενοδοχεία, καφετέριες, ψαροταβέρνες, δίνει τη δυνατότητα   για θαλάσσια σπορ, ηλιοθεραπεία, κολύμπι αλλά και πεζοπορία σε χαραγμένα μονοπάτια.

Από τη Σούγια μπορεί κάποιος με καϊκι να επισκεφθεί την αρχαία Λισσό και να θαυμάσει τα ερείπια της αρχαίας πόλης ή με πλοιάριο άλλες περιοχές της νότιας Κρήτης.

Η Σούγια είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Συίας  που ήταν λιμάνι της δωρικής πόλης Ελυρος.

Δείτε επίσης