Αποδράσεις δροσιάς στα ορεινά Τρίκαλα

Το καλοκαιράκι έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του και ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αναζητούν μικρές αποδράσεις δροσιάς, όπως αυτές που προσφέρουν τα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων. Εκτός από τα αρκετά γνωστά χωριά και παραθεριστικά θέρετρα υπάρχουν και άλλα λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου όμορφα και ικανά να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, λόγω της ύπαρξης σημαντικών μνημείων και την παροχή μεγάλου αριθμού τουριστικών δραστηριοτήτων.

Στα σημαντικότερα από αυτά, “περιπλανούμαστε” με οδηγό το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του νομού Τρικάλων για την περίοδο 2007-2015, της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων και με τη συνδρομή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Καλόγεροι – Βροντερό – Άγιος Προκόπιος

Μόλις 4χλμ από το χωριό της Ελάτης βρίσκεται το Βροντερό, ένα πολύ όμορφο χωριό του Νομού, μέσα σε πλούσια βλάστηση (πλατάνια) και νερά. Λίγο πιο κάτω από το Βροντερό, βρίσκεται το χωριό Καλόγεροι, με το διατηρούμενο παραδοσιακό νερόμυλο και το μονοπάτι που οδηγεί στην “Σπηλιά της Νεράιδας”. Από το χωριό Καλόγεροι μπορεί κάποιος να δει την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Δύο χιλιόμετρα πιο κάτω είναι το χωριό Άγιος Προκόπιος, με την επιβλητική ομώνυμη εκκλησία. Ο επισκέπτης των οικισμών αυτών μπορεί να επισκεφθεί το ναό ή και να επιλέξει μια από τις ομορφότερες διαδρομές προς τα Στουρναρέϊκα.

Κάτω – Μέση και Άνω Παλαιοκαρυά

Πρόκειται για τρεις οικισμούς, πολύ όμορφους, στους οποίους μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τα πέτρινα γεφύρια, το νερόμυλο και τη δριστέλλα ή να ακολουθήσει πανέμορφες διαδρομές.

Ροπωτό

Το Ροπωτό απέχει 11χλμ από την Πύλη και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750 μ. Δεξιά και αριστερά του οικισμού υπάρχουν 3.500 στρέμματα καστανοδάσους, το οποίο φιλοξενεί πλούσια άγρια πανίδα (αγριογούρουνα, λύκοι, αλεπούδες και τσακάλια, πέρδικες και μπεκάτσες), ενώ η περιοχή γύρω από τον οικισμό καλύπτεται από ελάτη. Στην περιοχή βρίσκεται η περίφημη κορυφή της Καράβας (1618 m.), από την οποία απολαμβάνει κάποιος μια καταπληκτική εικόνα του θεσσαλικού κάμπου- και όχι μόνο. Στο χωριό σώζεται και λειτουργεί νερόμυλος, δριστέλλα (που ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη) και τέσσερα παραδοσιακά αποστακτήρια με καζάνια. Η ορειβασία στην Καράβα, το ψάρεμα μπριάνας, πέστροφας και χελιών στα νερά του Ροπωτιανού και του Παλικαριά είναι οι κυριότερες δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή στους επισκέπτες της, ενώ αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το Μαντρί μέσω της πηγής “Γκούρα” και το νερόμυλο και να μείνει στο καταφύγιο που χρησιμοποιεί ο Ορειβατικός Σύλλογος.

Πύρρα

Η Πύρρα είναι ένα κτηνοτροφικό κυρίως χωριό που απέχει 41χλμ από την Πύλη και ο πληθυσμός του το χειμώνα το εγκαταλείπει. Μνημεία της περιοχής είναι η Ιερά Μονή Αγίου Μόδεστου, η Αγία Παρασκευή και το παλιό πέτρινο γεφύρι στο δασικό δρόμο Πύρρας – Νεραϊδοχωρίου. Από την Ιερά Μονή Αγίου Μόδεστου σώζεται μόνο ο σταυροειδής, με τρούλο ναός και μερικά κελιά. Στην περιοχή βρίσκονται σπήλαια που δυστυχώς είναι αναξιοποίητα. Το σπήλαιο στη θέση Καζάνια είναι από τα ωραιότερα σπήλαια της χώρας μας, με υπέροχους σταλαγμίτες και σταλακτίτες και έναν υπόγειο καταρράκτη. Μαζί με το σπήλαιο Σαρμανίτσα αποτελούν μοναδικά φυσικά φαινόμενα που αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς.

Η περιοχή φιλοξενεί πλούσια άγρια πανίδα και χλωρίδα. Το ψάρεμα πέστροφας και το κολύμπι στη θέση Βάθη στο ποτάμι είναι δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή στους επισκέπτες της.

Δέση

Η Δέση είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.070μ. και απέχει από την Πύλη 48χλμ. Το χωριό το χειμώνα σχεδόν ερημώνει γιατί και εδώ οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Στην περιοχή υπάρχει πλούσια χλωρίδα, η οποία προσδίδει στον οικισμό ιδιαίτερη ομορφιά.

Στην Κοινότητα ανήκουν και οι οικισμοί Φορτόσι και Βακάρι. Στην περιοχή βρίσκονται οι μοναδικοί σε δύναμη διπλοί φυσικοί καταρράκτες, στην Κρέμαση (120μ πτώση του νερού) και στην Γκούρα Μπαντιαμάρε (20μ πτώση), οι μεγαλύτεροι της Πίνδου.

Η πηγή Γκούρα, σε απόσταση 500μ από τον οικισμό, και οι υπόλοιπες πηγές (Γκροζόλι, Μαρτάτα, Αυγό και Γκούρα Μπαντιαμάρε) τροφοδοτούν τους ορεινούς χειμάρρους Πασχαλιωρίτη, το ρέμα της Δέσης και το Καμνιαΐτικο ποταμό (που χύνεται στον Αχελώο). Στην περιοχή υπάρχουν επίσης οι πανέμορφες αλπικές πλαγιές των κορυφών Αυγό (2.175μ), Χαμένο (1.700μ), Ξηροβούνι (1.700μ) και Μεσοβούνι (1.800μ), που εναλλάσσονται με πανέμορφα και παρθένα δάση (χαρακτηριστικό το Πασχαλιώρι, με έλατα και οξυές) και με υπέροχους καταρράκτες. Σπάνιο μνημείο της περιοχής είναι το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, χτισμένο το 1798. Ενώ αξιόλογο είναι και το σπήλαιο “Λέγκω” στο βουνό Πόρπη. Το σπήλαιο είναι από τα λίγα στη χώρα μας που διαθέτουν υπόγειο ποταμό, με πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η περιοχή προσφέρει στους επισκέπτες της τη δυνατότητα να ασχοληθούν με ορειβασία και ψάρεμα και να επισκεφτούν το Χροστάσι, Μοναστήρι και Γκούρα Μπαντιαμάρε.

Άγιος Νικόλαος – Δροσοχώρι – Βάκαρι

Μετά τη Δέση βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος, χτισμένος σε ένα πολύ όμορφο τοπίο με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Το χωριό είναι γνωστό στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες από τα καλοκαιρινά πανηγύρια αλλά και από την περίφημη βραχογραφία του Αγίου Νικολάου.

Δίπλα από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκονται το Δροσοχώρι και το Βάκαρι, δύο πανέμορφα χωριά με πλούσια βλάστηση αλλά και πανέμορφη θέα. Ο επισκέπτης των χωριών αυτών μπορεί να ακολουθήσει μονοπάτια που οδηγούν σε θέσης πανοραμικής θέας.

Κουκουφλί – Δολιανά – Καστανιά – Στεφάνι

Τα χωριά Κουκουφλί, Δολιανά, Καστανιά και Στεφάνι αποτελούν μια ομάδα χωριών αξιόλογων τουριστικά τόσο για το φυσικό τους περιβάλλον όσο και για την ιστορία τους, καθώς και τα μνημεία που διαθέτουν.

Εκκλησίες και γεφύρια αλλά και όμορφες διαδρομές μέσα στη φύση είναι αυτά που μπορεί να επιλέξει κάποιος στην περιοχή.

Κατάφυτο

Το Κατάφυτο είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.010μ. και ανήκει στη διευρυμένη Κοινότητα του Ασπροποτάμου. Η Κοινότητα είναι “χαμένη” μέσα σε έλατα, οξιές και διάφορα άλλα δέντρα διατηρώντας τόσο την πανίδα και όσο και τη χλωρίδα σε αφάνταστη ομορφιά. Το κατάφυτο διασχίζεται από τον χείμαρρο Ποττακό, παραπόταμος του Αχελώου και έχει αρκετές πηγές. Το χωριό σχεδόν ερημώνει το χειμώνα, γιατί οι κάτοικοί του είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι. Διοικητικά το Κατάφυτο ανήκει στον οικισμό της Μηλιάς. Η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Νικολάου, χρονολογείται από το 1763 και αποτελεί τυπικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Εξίσου ενδιαφέρουσες από αυτή την άποψη είναι και οι πέτρινες κατοικίες του χωριού, με αντιπροσωπευτικότερη αυτή της οικογένειας Πετσόπουλου που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να κάνουν ορειβασία και να επισκεφτούν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την πηγή Ανάλατα καθώς και τον παλιό νερόμυλο.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα, όχι τόσο γνωστά, χωριά, που προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στους επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δείτε επίσης