Iθάκη: Ένα πανέμορφο νησί

Βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, σαν σκουφάκι φορεμένο λίγο στραβά. Με νερά καταγάλανα, καθάρια, λαμπερά, σπιρτόζικα.Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού το Βαθύ. Εδώ σε αφήνουν τα πλοία από την  Πάτρα και την Κεφαλονιά. Ένα βαθύ φιόρδ με την πόλη να κατρακυλά νωχελικά προς τη θάλασσα. Τα σπίτια καθαρά, με όμορφη αρχιτεκτονική, δένουν αρμονικά με το περιβάλλον. Παρόλο που λίγα από τα παλιά αρχοντικά έχουν σωθεί από τους σεισμούς, είναι αρκετά ακόμη αυτά που στολίζουν την πόλη και μαρτυρούν τον πολιτισμό της και την ευγενική καταγωγή των κατοίκων της. Το Libro d’ Oro που φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο του νησιού μαρτυρά την παρουσία των Ιθακήσιων ευγενών από την περίοδο της κυριαρχίας των Βενετών στο νησί.

 

Στην είσοδο του κόλπου, το Λαζαρέτο. Το μικρό καταπράσινο νησάκι με την εκκλησούλα του Σωτήρα χτισμένη από το 1668 επάνω του, φύλακας του νησιού.  Σαν  θαλάσσια χελώνα που έχει βγάλει το κεφάλι της από τα νερά για να εποπτεύσει το που θα αφήσει τα αβγά της να εκκολαφθούν με ασφάλεια. Από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες πόλεις, το Βαθύ, χτισμένο στο μυχό του κόλπου, διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο, Ναυτικό-Λαογραφικό Μουσείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη και  Μορφωτικό Κέντρο. Η βόλτα στην παραλία και τα στενά δρομάκια της πόλης, είναι απόλαυση.

Η ανατολή μέσα από τη θάλασσα, με τον ήλιο να ξεπροβάλει και να φωτίζει σιγά σιγά τον κόλπο και το Λαζαρέτο, αξίζει την απόπειρα να περάσεις τη νύχτα στην παραλία με sleeping bag για να απολαύσεις αυτό το υπέροχο θέαμα. Αφήνεις τον ήλιο να ρουφήξει την υγρασία της νύχτας από το σώμα σου, και μετά από ένα χορταστικό μυρωδάτο πρωινό γεύμα, πας για ύπνο. Χαλαρά! Οι παραλίες του νησιού πολλές, η κάθε μία με το δικό της χαρακτήρα. «Πολυσύχναστες» και κοσμοπολίτικες, περίπου δηλαδή!

‘Όπως η Λούτσα, 1,5 χλμ. αριστερά του λιμανιού, με τα ενετικά κανόνια της και την αμμουδερή παραλία, τα Μηνύματα 2χλμ από το Βαθύ, καταπράσινη παραλία, το Φιλιατρό στα νότια του νησιού, 3 χλμ από το Βαθύ, με τα πολλά λιόδενδρα που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα,  ο Σκίνος, στον ομώνυμο κόλπο, με υπέροχη θέα στο βόρειο τμήμα του νησιού, 3 χλμ. από το Βαθύ, η παραλία του Άσπρου Γιαλού κάτω από τη Λεύκη, στο στενό που χωρίζει την Ιθάκη από την Κεφαλονιά, το Κιόνι κρυμμένο στον απάνεμο όρμο, 25 χλμ από το Βαθύ, με το ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό του, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος και τις εκκλησιές του, την Ευαγγελίστρια και τον Άγιο Ιωάννη με τις καταπληκτικές αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Όλες με πανέμορφα κρυστάλλινα νερά. Ή ερημικές, απόμερες, κρυφές, με βυθισμένες αρχαίες πόλεις, καταπράσινες παραλίες, μισοβυθισμένες σπηλιές.

Όπως το Σαρακίνικο στο νότιο μέρος της Ιθάκης, μια μικρή αμμουδερή παραλία με πεντακάθαρα νερά, όπως τη Δεξιά, μικρή, αμμουδερή ακτή με νερά ατόφιο γαλάζιο, το Γιδάκι που μπορείς να πας μόνο με καϊκάκι, ή σκάφος ΙΧ, το περιγιάλι το κρυφό τ΄άσπρο σαν περιστέρι, ή ο Πίσω Αετός, οι Αφάλες στο βόρειο τμήμα του νησιού και τα πανέμορφα Κουρβούλια, μικρές παραλίες σε κολπίσκους δίπλα στο δρόμο που ενώνει τις Φρίκιες με το Κιόνι. Την Πόλη, με βυθισμένη αρχαία πόλη και τη μισή μέσα στη θάλασσα βυθισμένη σπηλιά του Ευμαίου, στα βόρεια του νησιού. Ή το κρυφό Κριτάμι.

Με τη ζωή να κυλάει χαλαρά. Με βόλτες στα χωριουδάκια της , όπως το ορεινό Περαχώρι στα νότια του νησιού, με την υπέροχη θέα και τα πολλά μονοπάτια μέσα στο δάσος του Αφεντικού Λόγγου με την οργιώδη βλάστηση, αξέχαστη απόλαυση για τους πεζοπόρους. Όπως την Ανωγή με τα «μενίρ» της (που είσαι Οβελίξ να ξετρελαθείς από τη χαρά σου), την Εξωγή με τις εκκλησούλες της, τον Αη Νικόλα και την Αγία Μαρίνα. Ή την εύφορη Πλατρειθιά με τα παραδοσιακά σπίτια, το γραφικό Αη Γιάννη με τις δαντελωτές παραλίες. Με ουζάκι στις παραλίες, άφθονο ψάρι, καταπληκτικά κρέατα,  τοπικά γλυκά, και γλυκές κουβέντες με τους ντόπιους. Άνθρωποι φιλικοί, με ένα  πολιτισμό ξέχωρο που καθρεφτίζεται στα πρόσωπά τους, στην ομιλία τους, στη φιλόξενη αύρα που αποπνέουν.

 

Δείτε επίσης