Οι αδύνατοι δεν έχουν πάντα μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας

Το να είναι κάποιος αδύνατος δεν σημαίνει πάντα ότι έχει και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη. Βρετανοί επιστήμονες  διαπίστωσαν ότι ενώ το γονίδιο IRS1 σχετίζεται με τη συσσώρευση λιγότερου λίπους, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου ΙΙ, παθήσεις που συνήθως συνδέονται και με τα περιττά κιλά.  «Αποκαλύπτουμε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία γενετικής, καθώς διαπιστώσαμε την επίδραση του συγκεκριμένου γονιδίου», σημειώνει στο Nature Genetics η Δρ Ρουθ Λοος, που ηγήθηκε της έρευνας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τον γενετικό κώδικα περισσότερων από 75.000 ατόμων αναζητώντας γονίδια που καθορίζουν το ποσοστό σωματικού λίπους και παρατήρησαν ότι το γονίδιο IRS1 σχετίζεται με λιγότερο σωματικό λίπος.

Όταν εξέτασαν περαιτέρω τον ρόλο του, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το IRS1 συντελεί επίσης σε μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα, βασικοί δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου, που σχετίζεται με την καρδιακή νόσο και τον διαβήτη.

Παρατήρησαν επίσης ότι το γονίδιο σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα υποδόριου λίπους, άλλα όχι με σπλαγχνικού.

Η ερευνήτρια εξηγεί ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με το γονίδιο IRS1 είναι λιγότερο ικανοί να συσσωρεύσουν υποδόριο λίπος, άρα μπορεί να το συσσωρεύουν σε άλλα σημεία του σώματος τους, θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία των ζωτικών τους οργάνων.

Προσθέτει ωστόσο ότι η έρευνα δεν αλλάζει το γενικό μήνυμα για την πλειοψηφία των ανθρώπων. «Τα αδύνατα άτομα είναι γενικά σε καλύτερη κατάσταση, από τους παχύσαρκους και υπέρβαρους», υπογραμμίζει. Και τονίζει ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι μερικοί άνθρωποι είναι μεν αδύνατοι αλλά έχουν παράλληλα υψηλή χοληστερόλη ή έχουν υποστεί έμφραγμα πριν την ηλικία των 50 ετών, άρα το γονίδιο IRS1 μπορεί να είναι ένας παράγοντας υγείας μεν, αλλά ταυτόχρονα να προδιαθέτει σε καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ».

Η καρδιακή νόσος είναι η συχνότερη αιτία θανάτου, οδηγώντας στον θάνατο 17,1 εκατ. άτομα ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας, απειλεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο «κύμα» καρδιοπαθών και διαβητικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο έδειξε ότι, ο αριθμός των ενηλίκων που πάσχουν από διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει διπλασιαστεί από το 1980, φτάνοντας πλέον τα 347 εκατομμύρια.

Η Δρ Λοος καταλήγει λέγοντας ότι ενώ η μελέτη της αναδεικνύει τον ρόλο των γονιδίων στον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τρόπος ζωής (διατροφή, διακοπή καπνίσματος και υγιές βάρος) παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών.

Δείτε επίσης