Ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια συσκευή η οποία «εξαφανίζει» τα ηχητικά κύματα. Η τεχνολογία έχει (θεωρητικώς) πολλές εφαρμογές αφού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συναυλιακών χώρων εξαιρετικής ακουστικής ή ακόμη και για να «κρύβει» πλοία από τα ραντάρ και τα σόναρ. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η έρευνα γύρω από μια νέα οικογένεια υλικών – πρόκειται για τα λεγόμενα μεταϋλικά – τα οποία δεν υπάρχουν στην φύση αλλά δημιουργούνται στα εργαστήρια. Τα υλικά αυτά έχουν πολλές και εντυπωσιακές ιδιότητες με πιο ενδιαφέρουσες τις οπτικές με τις οποίες πειραματίζονται οι επιστήμονες.
Χρησιμοποιώντας μεταϋλικά διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν παρουσιάσει συσκευές που απορροφούν ή κυρτώνουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα (το φως) κάνοντας έτσι αόρατα τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σε αυτές. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke βρήκαν τρόπο για να κάνουν το ίδιο και στα ηχητικά κύματα.
«Το πώς γίνεται αντιληπτό κάτι είτε είναι κάτι ορατό είτε ακουστικό έχει να κάνει με κάποιο είδος κύματος. Έτσι οι βασικές αρχές της απόκρυψης κάποιου οπτικού ερεθίσματος ισχύουν και για την απόκρυψη κάποιου ηχητικού. Βέβαια η κατασκευή μεταϋλικών διαφέρει ανάμεσα σε εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για ηλεκτρομαγνητισμό από εκείνα για τον ήχο αφού θα πρέπει να έχουν διαφορετικές ιδιότητες» δήλωσε ο Στίβεν Κάμερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η συσκευή που παρουσίασαν οι ερευνητές αποτελείται από φύλλα πλαστικής ύλης που διαθέτουν πολλές σειρές από τρύπες. Στην πραγματικότητα η συσκευή δεν απορροφά ή εξαφανίζει με κάποιο τρόπο τα ηχητικά κύματα με τα οποία έρχεται σε επαφή αλλά τα απομακρύνει ή καλύτερα τα ανακατευθύνει. Έτσι , κάποιος που προσπαθεί για παράδειγμα να εντοπίσει με σόναρ κάποιο σκάφος στη θάλασσα δεν θα καταφέρει να το πετύχει αν το σκάφος έχει ενεργοποιημένη τη συγκεκριμένη συσκευή.