Ζάκυνθος: Mοναδικές ομορφιές

Tο Ναυάγιο

Η Ζάκυνθος, το Φιόρε του Λεβάντε είναι ένα ακόμη νησί του Ιονίου προικισμένο από τη φύση με μοναδικές ομορφιές. Είναι το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος και το τρίτο σε έκταση και πληθυσμό των Ιόνιων νήσων. Βρίσκεται νότια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Πελοποννήσου. Η προνομιακή γεωγραφική της θέση δίνει την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να επισκεφθεί εύκολα και τα υπόλοιπα νησιά των Επτανήσιων ή και τις απέναντι Πελοποννησιακές ακτές, που φημίζονται για την ομορφιά τους.

Κι αν σήμερα η γεωγραφική της θέση αποτελεί ατού για την τουριστική κίνηση του νησιού, στο παρελθόν αποτέλεσε αιτία δεινών, καθώς βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών κατακτητών και ισχυρών δυνάμεων διαφόρων ιστορικών περιόδων που ήθελαν να έχουν τον έλεγχο του Flor di Levante, δηλαδή του άνθους της Ανατολής, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν οι Ενετοί την πανέμορφη Ζάκυνθο.

Είναι ένα ορεινό νησί που χαρακτηρίζεται από τα πευκόφυτα βουνά και τους εύφορους κάμπους, που χαρίζουν στη Ζάκυνθο ατέλειωτα καταπράσινα τοπία. Ενώ οι ειδυλλιακές παραλίες του νησιού, οι βραχώδεις ακτές, οι εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές κερδίζουν το θαυμασμό των επισκεπτών του νησιού. Εδώ, θα συναντήσετε μερικές από τις διασημότερες παραλίες της νησιωτικής Ελλάδας, όπως το Ναυάγιο, το Λαγανά, τις Βολίμες με τις Γαλάζιες Σπηλιές κ.α. Κατά την περιήγησή του κανείς στο νησί εντυπωσιάζεται από τις ανεπανάληπτες φυσικές καλλονές του νησιού, από τα ιστορικά μνημεία και τους φιλόξενους κατοίκους.

Το νησί αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα – Καρέτα και της μεσογειακής φώκιας Μονάχους – Μονάχους. Γι’ αυτό και στο νησί ιδρύθηκε για την προστασία τους, στο κόλπο του Λαγανά, το Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο.

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με ξεχωριστή κουλτούρα. Γνώρισε μεγάλη πνευματική άνθηση και γέννησε σπουδαίες προσωπικότητες που διακρίθηκαν στις καλές τέχνες, την λογοτεχνία, την ποίηση κ.α. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου. Είναι ο τόπος που έζησε ο Γρηγόρης Ξενόπουλος και πολλές ακόμη προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.

Είναι το νησί της καντάδας και της οπερέτας. Εδώ, όλα τα συναισθήματα ντύνονται με νότες. Πως λοιπόν να μην λατρέψεις κανείς τη Ζάκυνθο; Τα έχει όλα. Ιστορία, αξιοθέατα, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, κατάφυτα δάση και εύφορες πεδιάδες, ατέλειωτες αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου. Όλα μαζί ενσαρκώνουν το καλοκαιρινό όνειρο κάθε ευφάνταστου ταξιδιώτη.

Λαγανάς

Λαγανάς

Ο Λαγανάς είναι το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο μέρος της Ζακύνθου. Βρίσκεται νότια του νησιού και αποτελεί μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου καθώς στη παραλία του γεννά τα αυγά της κάθε καλοκαίρι η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα.

Ο Λαγανάς είναι γνωστός για τη νυχτερινή του ζωή, είναι το ιδανικό μέρος για νέους που θέλουν να διασκεδάζουν μέχρι το πρωί. Στον κεντρικό δρόμο βρίσκονται πολλά νυχτερινά κλαμπ δημιουργώντας μια ξέφρενη ατμόσφαιρα.

Πολλά ξενοδοχεία βρίσκονται και εκτός του κεντρικού δρόμου, τριγυρισμένα από ελαιώνες και αμπελώνες, ιδανικά για οικογένειες και ζευγάρια.

Σε απόσταση 100μ από το κέντρο βρίσκεται η αμμώδης παραλία με τα καθαρά νερά. Η παραλία του Λαγανά είναι από τις μεγαλύτερες (3χμ) και από τις καλύτερες του νησιού. Επίσης από αυτή τη παραλία μπορείτε να πάρετε κάποιο από τα καραβάκια και να κάνετε βόλτα στον κόλπο του Λαγανά.

Στον Λαγανά υπάρχουν πολλά μαγαζιά με ρούχα, τουριστικά, κοσμηματοπωλεία, μπαρ, νυχτερινά κλαμπ και εστιατόρια που σερβίρουν Ελληνική και Διεθνή κουζίνα.

Αλυκές

Παραλία Αλυκών

Η παραλία των Αλυκών βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και είναι από τις καλύτερες παραλίες στο νησί. Είναι ιδανική για οικογένειες καθώς αποτελείται από άμμο και έχει ρηχά νερά.

Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες για ενοικίαση στη παραλία και μεγάλη ποικιλία από μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες. Το κέντρο των Αλυκών βρίσκεται πίσω από την παραλία. Εκεί υπάρχουν καταστήματα, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α. Είναι μια παραλία που μπορείτε να περάσετε όλη την ημέρα σας χωρίς να το καταλάβετε, να ηρεμήσετε και να απολαύσετε τον καλοκαιρινό ήλιο αλλά και να κάνετε windsurfing.

Επίσης σε αυτή τη παραλία μπορείτε να κάνετε θαλάσσια αθλήματα και μικρά ταξιδάκια με βάρκες στις Γαλάζιες Σπηλιές και στο Ναυάγιο.

Χρόνος από την πόλη της Ζακύνθου: 23 λεπτά. Απόσταση από την πόλη της Ζακύνθου: 15 χμ.

Τσιλιβί

Το Τσιλιβί είναι ένας δημοφιλής προορισμός για οικογένειες και ζευγάρια και ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του νησιού της Ζακύνθου. Βρίσκεται βορειο-ανατολικά του νησιού και έχει μια από της καλύτερες παραλίες της Ζακύνθου, είναι μια μεγάλη (2χμ) αμμώδης παραλία που έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το βραβείο της Μπλέ Σημαίας. Στη παραλία είναι διαθέσιμα τα θαλάσσια αθλήματα και έτσι μπορείτε να περάσετε μια αξέχαστη καλοκαιρινή μέρα.

Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλοί ελαιώνες και αμπελώνες δημιουργώντας ένα καταπράσινο σκηνικό. Στο Τσιλιβί υπάρχουν πολλά μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές δημιουργώντας μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα που θα σας κάνει να νιώσετε άνετα.

Το Τσιλιβί είναι μια περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή με μεγάλη ποικιλία από μπαρ και κλαμπ. Επίσης στο Τσιλιβί υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, στούντιο, διαμερίσματα και βίλες, άλλα στο κέντρο, άλλα πάνω στη παραλία και άλλα πιο ήσυχα που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Το Τσιλιβί απέχει μόνο 5χμ από την Πόλη της Ζακύνθου όπου μπορείτε να την επισκεπτείτε και με τα συχνά δρομολόγια των λεωφορίων του κτελ.

Καλαμάκι

Το Καλαμάκι βρίσκεται στη νοτιο – ανατολική πλευρά του νησιού της Ζακύνθου, σε απόσταση μόνο 3χμ από το Λαγανά. Η μασκότ της περιοχής είναι η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα η οποία γεννά τα αυγά της στη παραλία και μαγεύει μικρούς και μεγάλους.

Η παραλία είναι η συνέχεια της αμμώδης παραλίας του Λαγανά, είναι καθαρή με κρυστάλλινα νερά κατάλληλη και για μικρά παιδιά. Στην παραλία είναι διαθέσιμα μόνο λίγα θαλάσσια αθλήματα ώστε να μη κινδυνέυσει η χελώνα. Η γύρω περιοχή είναι καταπράσινη και ιδανική για ποδηλασία και περίπατο.

Και σε αυτή τη περιοχή υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή με πολλά μπαρ, μαγαζιά, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια που σερβίρουν τοπική και διεθνή κουζίνα.

Η περιοχή του Λαγανά απέχει μόνο 5 λεπτά με αυτοκίνητο και έτσι μπορείτε να δείτε και αυτό το μέρος και την νυχτερινή του ζωή.

Αργάσι

Αργάσι

Στον κεντρικό δρόμο της περιοχής θα βρείτε πολλά μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια και ταβέρνες που σερβίρουν τοπική και διεθνή κουζίνα.

Η παραλία της περιοχής είναι δίπλα στο κέντρο του Αργασίου. Είναι μια καθαρή αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά κατάλληλη και για μικρά παιδιά. Από το Αργάσι μπορείτε πολύ εύκολα να επισκεπτείται και την περιοχή του Βασιλικού όπου βρίσκονται πολλές παραλίες και ταβέρνες.

Η Πόλη της Ζακύνθου απέχει μόνο πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το Αργάσι και έτσι μπορείτε να επισκεπτείται εύκολα και την πρωτεύουσα του νησιού.

 

 

Αλυκανάς

Αλυκανάς

Η περιοχή του Αλυκανά απέχει μόνο ένα χιλιόμετρο από την περιοχή των Αλυκών, τριγύρω υπάρχουν ελαιώνες που δημιουργούν ένα καταπράσινο σκηνικό. Στο χωριό υπάρχουν πολλά εστιατόρια, ταβέρνες που σερβίρουν τοπική κουζίνα, σούπερ μάρκετ και τουριστικά μαγαζιά.

Η παραλία είναι η συνέχεια της αμμώδης παραλίας των Αλυκών, το ίδιο καθαρή με γαλανά κρυστάλλινα νερά. Μπορείτε να περάσετε μια αξέχαστη μέρα στη παραλία κάνοντας θαλάσσια αθλήματα και διασκεδάζοντας με τη καρδιά σας.

Ο συνδιασμός της παράδοσης και του μοντέρνου κάνουν τον Αλυκανά ένα μέρος ιδανικό για οικογένειες και ζευγάρια που θέλουν να περάσουν ήσυχες και ξεκούραστες διακοπές αλλά όχι απομονωμένες.

Στα προάστεια βρίσκεται το χωριό Παλιός Αλυκανάς το οποίο είναι ένα παραδοσιακό γραφικό χωριό με πολλές τοπικές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα.

Βασιλικός

Ο Βασιλικός βρίσκεται νοτιο-ανατολικά της Ζακύνθου, μια περιοχή με πολύ πράσινο και πολλές καθαρές παραλίες.

Στον Βασιλικό βρίσκεται και μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, η παραλία του Αγίου Νικολάου, είναι μια αμμώδης παραλία με καθαρά κρυστάλλινα νερά κατάλληλη και για παιδιά. Θα περάσετε μια αξέχαστη διασκεδαστική μέρα σε αυτή τη παραλία κάνοντας θαλάσσια αθλήματα.

Στη περιοχή του Βασιλικού βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού που σερβίρουν παραδοσιακή Ελληνική και διεθνής κουζίνα. Επίσης στη περιοχή βρίσκονται πολλά μπαρ, σούπερ μάρκετ και μαγαζιά.

Λίμνη Κεριού

Το γραφικό χωριό Λίμνη Κεριού βρίσκεται νοτιο-δυτικά του νησιού της Ζακύνθου στον κόλπο του Λαγανά.

Από τη παραλία έχετε μαγευτική θέα στο κόλπο του Λαγανά και στο ακατοίκητο νησί Μαραθονήσι. στον παραλιακό δρόμο βρίσκονται πολλά μαγαζιά, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ και μπαρ. από το λιμανάκι μπορείτε να πάρετε κάποιο από τα καραβάκια που κάνουν συχνά δρομολόγια στο Μαραθονήσι ώστε να δείτε από κοντά τη θαλάσσια χελώνα καρέτα Καρέτα.

Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και άγρια λουλούδια που δημιουργούν ένα καταπράσινο σκηνικό ιδανικό για όποιον λατρεύει τη ποδηλασία και τον περίπατο.

Το Κερί είναι ιδανικό για όποιον ψάχνει ένα ήσυχο και ήρεμο μέρος για να περάσει τις διακοπές του.

Δείτε επίσης