Ορεινή Ζάκυνθος: Μια επιλογή διακοπών για όλο το χρόνο

Μπορεί το ναυάγιο του τσιγαράδικου “Παναγιώτης” να είναι το πιο διάσημο στην Ελλάδα και το πλέον πολυφωτογραφημενο τοπίο στη Ζάκυνθο, όμως πάνω από τα απόκρημνα λευκά βράχια της μικρής παραλίας, όπου το 1982 προσάραξε το πλοίο με το παράνομο φορτίο, ξεδιπλώνεται μια διαφορετική ομορφιά, που τον “καμβά” της υφαίνουν ο χρόνος, ο τόπος και οι άνθρωποι. Είναι η ορεινή Ζάκυνθος, στα βορειοδυτικά του νησιού, με τα γραφικά της χωριά, τα πευκόφυτα δασικά μονοπάτια, τις πολιτιστικές και θρησκευτικές της διαδρομές, τις δραστηριότητες στη φύση, την αυθεντικότητα του τοπίου και των κατοίκων της, τις παραδόσεις, τα τοπικά της προϊόντα και τα χειροποίητα αριστουργήματα.

Δέκα χωριά, το Κοιλιωμένο, ο Αγ. Λέοντας, η Λούχα, το Γύρι, το Καμπί, η Έξω Χώρα, οι Μαριές, η Αναφωνήτρια, οι Ορθωνιές και οι Βολίμες αποτελούν τη διαφορετική εμπειρία, την εναλλακτική πρόταση για όσους αναζητούν οι μικρές τους αποδράσεις ή οι διακοπές τους, να συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Οι Βολίμες είναι το κεφαλοχώρι του όρους Βραχίωνας και απέχει 30χλμ από την πόλη της Ζακύνθου. Έχει τρεις μεγάλους οικισμούς τον Ασκό, το Μέγα Αλώνι και το Κορίθη.

Οι γειτονιές τους αρχίζουν από την κορυφή του βουνού και φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, στο απάνεμο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι και το μοναδικό που συνδέει την Ζάκυνθο με την Κεφαλονιά. Ανάμεσα στους οικισμούς του, απλώνονται ελαιώνες, αμπέλια και αγροκτήματα, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, προσδίδοντας στον τόπο ένα απαράμιλλο φυσικό κάλος.

Τα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα και κατάφεραν να “επιζήσουν” στο φοβερό σεισμό του 1953. Ανάμεσα στους δύο οικισμούς, εξαιρετικό μνημείο της Ορθοδοξίας είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία αρχικά χτίστηκε το 1450 για να καταστραφεί δύο φορές από σεισμούς και να ξαναχτιστεί το 1633. Το εσωτερικό του ιερού ναού και ιδιαίτερα το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι ένα πραγματικό αριστούργημα, με αγιογραφίες και σπάνιες εικόνες.

Ένας περίπατος στη θέση Μικρό Νησί θα σας οδηγήσει στα απομεινάρια ενός Βενετσιάνικου Πύργου από τον 14ο αιώνα, ενώ λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα, οι τοιχογραφίες του οποίου εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο της Ζακύνθου.

Εξορμήσεις

Με ορμητήριο της Βολίμες αξίζει να επισκεφτείτε τις θαλάσσιες σπηλιές της περιοχής και το Ναυάγιο, με καραβάκια που κάνουν μικρές κρουαζιέρες από τόν ‘Αγιο Νικόλαο στα βόρεια παράλια.

Βέβαια, το “διάσημο τοπίο” μπορείτε να θαυμάσετε και από ψηλά, καθώς το χωριό απλώνεται μέχρι την κορυφή των βράχων και πάνω στον γκρεμό, πραγματικά στον αέρα, έχει στηθεί μια σιδερένια εξέδρα- βεράντα για τους επισκέπτες .

Ακλόνητος φρουρός του τόπου για 6 αιώνες στέκει εκεί η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών.

Στην παραλία Ξύγκια τα νερά είναι ιαματικά, ενώ στο Μακρύ Γιαλό, τον ‘Αγιο Νικόλαο ή Σχοινάρι , και τον Λημνιώνα το γαλαζοπράσινο του Ιονίου σε γαληνεύει.

Για όσους θέλουν να απολαύσουν το φύση, υπάρχουν πολλά μονοπάτια και ποδηλατικές διαδρομές στο βουνό, που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους.

Στο “Αγρόκτημα Κατσαρός”, έκτασης 1000 στεμμάτων, στις Βολίμες, ο επισκέπτης θα γνωρίσει δεκάδες ήμερα ζώα και θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στους αμπελώνες, τους ελαιώνες και τις δασικές εκτάσεις με τα πεύκα και τις βελανιδιές.

Στη φάρμα “Αμπελοστράτες”, στο χωριό Κοιλιωμένο, μέσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως ιππασία και περιηγήσεις, θα γνωρίσετε την καθημερινότητα, την κουλτούρα και την παράδοση των ορεινών χωριών. Στο μεζεδοπωλείο της φάρμας θα γευτείτε τη νόστιμη ντόπια κουζίνα.

Στο χωριό Κοιλωμένο, τα παλιά δίπατα σπίτια έχουν μια ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Είναι κτισμένα το ένα επάνω στο άλλο, χωρίς βεράντες ή μπαλκόνια αλλά με εσωτερικές αυλές. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με σκαλιστό καμπαναριό και παραστάσεις που σύμφωνα με τους ντόπιους συμβολίζουν το καλό και το κακό.

Στις Ορθωνίες και στην Έξω Χώρα θα υποκλιθείτε σε δύο παλιές εκκλησίες, μνημεία της Χριστιανοσύνης .Το Μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Στο χωριό Αναφωνήτρια αξίζει να επισκεφτείτε την Ιερά Μονή της Θεοτόκου, όπου έζησε το μοναχικό του βίο ο ‘Αγιος-Διονύσιος.

Στις Μαριές, που ξεφυτρώνουν μέσα από το πράσινο, ο τόπος μοσχοβολά θυμάρι. Είναι ένα χωριό, που σύμφωνα με την παράδοση φιλοξένησε τη Μαρία – Μαγδαληνή στο ταξίδι της για τη Ρώμη.

Στον Αγ. Λέοντα, το χωριό που η ονομασία του συνδέεται με τον επίσκοπο της Κατάνια, ‘Αγιο Λεόνε, αξίζει να πάτε στην ομώνυμη γραφική εκκλησία που κτίστηκε τον 14ο αιώνα.

Στην τοποθεσία Σχίζα, το ψηλότερο σημείο του χωριού Καμπή, που βρίσκεται πάνω από το πέλαγος, στο χείλος ενός απόκρημνου γκρεμού βάθους 300 μ., η θέα είναι συγκλονιστική, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Στη Λούχα και το Γύρι, δύο μικρά, αλλά παραμυθένια χωριά, με πετρόχτιστα σπίτια και καμπαναριά, ο περίπατος μέσα στον οικισμό σε μεταφέρει σε περιοχές της Σικελίας. Στο δάσος δίπλα από τη Λούχα, ανάσες δροσιάς προσφέρει ο Μπάμπης στο καφενείο του.

Η ορεινή Ζάκυνθος φημίζεται για το ελαιόλαδο, τα κρασιά της, το μέλι και τα τυροκομικά της προϊόντα. Θα τα γευτείτε στα ταβερνάκια που λειτουργούν σε όλα τα χωριά και τις παραλίες. Επίσης, θα τα βρείτε στις “Μελισσιώτισες”, το γυναικείο συνεταιρισμό παραγωγής τοπικών προϊόντων, στο χωριό Κοιλιωμένο.

Μην ξεχάσετε πριν φύγετε να πάτε και στα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας και υφαντουργίας που λειτουργούν στην περιοχή.

Για τη διαμονή σας στα χωριά της Ορεινής Ζακύνθου, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, όμορφες πέτρινες βίλλες και 2 ξενοδοχεία.

Πληροφορίες και ενημέρωση για την περιοχή και τις δραστηριότητες, μπορείτε να πάρετε από τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακός Σύλλογος το “Αντάμωμα”.

Δείτε επίσης