Ο ψευδάργυρος θεραπεύει το κρυολόγημα

Το πολυπόθητο γιατρικό για το κοινό κρυολόγημα δεν αποκλείεται να κρύβεται τελικά σε ένα μια απλή παστίλια με ψευδάργυρο, σύμφωνα με νέα φινλανδική μελέτη. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τον δρ Χάρι Χεμίλα, διαπίστωσαν ότι ανάλογα με τη δόση και την περιεκτικότητα της παστίλιας σε ψευδάργυρο, η λήψη της είναι ικανή να περιορίσει την χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 40%. Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Open Respiratory Medicine Journal», οι ειδικοί προχώρησαν σε μετα-ανάλυση 13 συνολικά προηγούμενων δοκιμών που εξέταζαν την αποτελεσματικότητα του ψευδαργύρου ενάντια στο κοινό κρυολόγημα.

Εξετάζοντας προσεκτικά τα στοιχεία, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε πέντε από αυτές, στις οποίες οι εθελοντές λάμβαναν μια καθημερινή δόση ψευδαργύρου που δεν ξεπερνούσε τα 75 mg, δεν είχε παρατηρηθεί τελικά καμία διαφορά ως προς την καταπολέμηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Στις υπόλοιπες οκτώ ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, σε τρεις δοκιμές όπου οι συμμετέχοντες λάμβαναν μια καθημερινή δόση οξικού άλατος ψευδαργύρου άνω των 75 mg παρατηρούνταν μείωση της συνολικής χρονικής διάρκειας των συμπτωμάτων κατά 42%.

Ακόμα, σε πέντε άλλες δοκιμές όπου οι εθελοντές λάμβαναν άλλα άλατα ψευδαργύρου επίσης σε καθημερινή δόση που ξεπερνούσε τα 75 mg παρατηρούνταν μείωση της διαρκείας του κρυολογήματος κατά 20%.

«Από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των εθελοντών δεν εμφάνισε παρενέργειες από την συγκεκριμένη δόση, μπορούμε να πούμε ότι οι παστίλιες ψευδαργύρου θα μπορούσαν να συνιστούν αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος» εξηγεί ο δρ. Χεμίλα.

Δείτε επίσης