Μια μετα-ανάλυση που αξιολόγησε δέκα διεθνείς έρευνες, που αφορούσαν πάνω από 200.000 άτομα, συμπέρανε ότι όσοι τρώνε άφθονες τροφές που περιέχουν κάλιο, όπως φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά, έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό. Η μελέτη, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Stroke”, συμπέρανε ότι κάθε αύξηση κατά 1.000 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) στην καθημερινή λήψη καλίου μειώνει κατά μέσο όρο περίπου 11% τον κίνδυνο εγκεφαλικού στα επόμενα πέντε έως 14 χρόνια.
Το κάλιο είναι ένα χημικό στοιχείο που δρα ως ηλεκτρολύτης στον οργανισμό, διατηρώντας την ισορροπία των υγρών του σώματος, ενώ παράλληλα βοηθά στον έλεγχο των νεύρων και τον μυών. Το κάλιο πάντως δεν φαίνεται να βοηθά στα μη ισχαιμικά (τα αιμορραγικά) εγκεφαλικά επεισόδια, πράγμα που δεν μπορεί να ερμηνευθεί ακόμα.Ένα νέο τεστ διάγνωσης, μέσω υπερήχων, παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού των ανθρώπων εκείνων που έχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού. Εξάλλου μια άλλη επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πλούσιες σε κάλιο τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών, ιδίως ισχαιμικού τύπου, που αποτελούν περίπου το 80% των συνολικών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Εντωμεταξύ, ένα νέο τεστ παρουσιάστηκε στο περιοδικό νευρολογίας “Neurology” από ερευνητές διαφόρων χωρών με επικεφαλής τον Ράφι Τοπακιάν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βάγκνερ-Γιάουρεγκ του Λιντς της Αυστρίας. Το τεστ, που αφορά κυρίως όσους έχουν φραγμένη αρτηρία της καρωτίδας στο λαιμό και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, ξεχωρίζει όσους έχουν ανάγκη από χειρουργική επέμβαση στην καρωτίδα λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου που προκαλεί η στένωσή της, εξαιτίας συνήθως της δημιουργίας πλάκας από την υψηλή χοληστερίνη.
Οι ερευνητές πάντως διευκρίνισαν ότι η αξιοπιστία του τεστ (που συνδυάζει δύο υπέρηχους, ένα στην αρτηρία της καρωτίδας και ένα στις αρτηρίες του ίδιου του εγκεφάλου) πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες, ενώ επίσης δύσκολη θεωρείται η σωστή ερμηνεία των υπερήχων στον εγκέφαλο.