Ελασσόνα: Χρώματα κι αρώματα από τις πλαγιές του Ολύμπου

Σ’ ένα ταξίδι πολιτισμού, γεύσεων, χρωμάτων και ήχων από τις πλαγιές του θεσσαλικού Ολύμπου, φιλοδοξεί να παρασύρει όλους όσοι βρεθούν την προσεχή Κυριακή (9 Οκτωβρίου) στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Ελασσόνας. Η “καρδιά” του Δήμου Ελασσόνας θα χτυπήσει δυνατά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέσα από εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής της περιοχής και των προϊόντων της.

Οι εκδηλώσεις Πολιτισμού και Τουριστικής Προβολής του Θεσσαλικού Ολύμπου και του Δήμου Ελασσόνας, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούνται, για δεύτερη φορά, από το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων “Περραιβία” και το Δήμο Ελασσόνας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Ν. Λάρισας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ΕΑΣ, την ΑΕΝΟΛ Α.Ε., την Ένωση Κτηνοτρόφων, παραγωγών κ.ά.- πανεπιστήμια, ΤΕΙ, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς και με την υποστήριξη των συλλόγων αποδήμων Ελασσονιτών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πολλών άλλων συλλόγων- μελών του Δικτύου “Περραιβία” (70 σύλλογοι ανά την Ελλάδα).

Στις εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά κι επιστήμονες, προϊόντα της περιοχής, που έχουν πιστοποιηθεί για την ποιότητα και τη μοναδικότητά τους, όπως είναι το “αρνάκι-κατσικάκι Ελασσόνας” (Π.Ο.Π.), η “φέτα Ελασσόνας” και τα κρασιά βιολογικής καλλιέργειας (ΠΟΓΕ),που γίνονται ανάρπαστα στις αγορές εντός ή εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν, μέσα από επιστημονικές, ο τεράστιος αρχαιολογικός και βυζαντινός πλούτος της περιοχής, το περιβάλλον του μυθικού βουνού ,του Ολύμπου, μοναδικές ορειβατικές διαδρομές για απαιτητικούς αθλητές βουνού, αλλά και λάτρεις της φύσης, τα αθλήματα βουνού, η ιστορία της περιοχής μέσα από τον Τύπο, η τοπογραφία μέσα στους αιώνες, τα ιερά προσκυνήματα, χωριά όπου πετούν οι αετοί κ.ά.

Στο χώρο του “Ι. Βελλίδης” θα λειτουργούν εκθέσεις φωτογραφίας, παραδοσιακής φορεσιάς, έκθεση με μινιατούρες παραδοσιακών κατοικιών από τις πλαγιές του μαγικού Ολύμπου, φύλλα του Τύπου της περιοχής από το 1952 έως σήμερα, εκθέσεις βιβλίων κ.ά.

Φυσικά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων “Περραιβία” Κωνσταντίνο Σκριάπα, δεν θα μπορούσαν να λείψουν, από τον χώρο του Βελλιδείου, οι παραδοσιακές ορχήστρες και οι εκατοντάδες χορευτές παραδοσιακών χορών, με τις σπάνιες φορεσιές τους, που θα γεμίζουν τους χώρους, με μουσικές, χορούς κι εικόνες από τόπους μαγικούς, που τους “τυλίγει” ο μύθος, το μυστήριο και οι μοναδικές ομορφιές του θεσσαλικού Ολύμπου.

“Είναι ένα θαυμάσιο γεγονός που αποπνέει παράδοση και πολιτισμό, μια εκδήλωση που προβάλει την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής”, τονίζει ο κ. Σκριάπας.

Ο Δήμος Ελασσόνας

Ο “Καλλικρατικός” Δήμος Ελασσόνας είναι ο μεγαλύτερος, σε έκταση, Δήμος του Νομού Λάρισας και από τους μεγαλύτερους της χώρας. Η έκτασή του είναι 1708 τ. χλμ. και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 37.264 κατοίκους.

Η μορφολογία του εδάφους του είναι κυρίως ορεινή (78%), με κυρίαρχη την παρουσία του ψηλότερου βουνού της Ελλάδος, του Ολύμπου. Στο πεδινό τμήμα του (22%), ακμάζουν η γεωργία και η κτηνοτροφία ως η κύρια απασχόληση των κατοίκων της.

Η Ελασσόνα, έδρα του ομώνυμου δήμου, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο της κεντρικής με τη βόρεια Ελλάδα, ενώνοντας οδικά τους παλιούς νομούς Λάρισας, Πιερίας, Κοζάνης και Γρεβενών. Απέχει από τη Λάρισα 38 χλμ., από την Κατερίνη 70 χλμ., από την Κοζάνη 78 χλμ. και από τον Τύρναβο 22 χιλιόμετρα.

Το μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Ελασσόνας, αλλά ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής. Το καθολικό του μοναστηριού είναι κτίσμα του 13ου αιώνα. Η Μονή είναι χτισμένη επάνω σε λόφο, στη θέση όπου βρίσκονταν η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Ολοσσών.

Ο Όλυμπος, που αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της φύσης, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες φίλους της φύσης και ορειβάτες που αγαπούν τις δυνατές συγκινήσεις. Παράλληλα, διοργανώνονται αγώνες ορεινής ποδηλασίας και αθλημάτων βουνού.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι η Μονή Σπαρμού στον Όλυμπο, η Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στη Συκέα, η Μονή Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά, το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου, το Λαογραφικό Μουσείο στο Λιβάδι, η Αρχαία Ακρόπολη στην Άζωρο, η Περραιβική Τριπολίττιδα (Άζωρος, Δολίχη, Πύθιο) το τοξωτό γεφύρι και το τουρκικό τζαμί στην Ελασσόνα, η Οικονόμειος Σχολή και το Βαλέτσικο στην Τσαριτσάνη.

Τα “Ελευθέρια” αποτελούν τη σημαντικότερη εκδήλωση της Ελασσόνας, κατά την οποία εορτάζεται η απελευθέρωση από τους Τούρκους, την 6η Οκτωβρίου 1912.

Η πιο διάσημη εκδήλωση, λόγω της πανελλαδικής προβολής της, είναι η Γιορτή Φέτας, η οποία διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας κάθε δύο χρόνια περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Δίκτυο Περραιβία

Το “Δίκτυο Περραιβία” ιδρύθηκε στην Ελασσόνα το 2007, με πρωτοβουλία δεκάδων Συλλόγων της τότε Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων Επαρχίας Ελασσόνας. Είναι δευτεροβάθμια εθελοντική οργάνωση και μέλη της είναι εβδομήντα (70) πολιτιστικοί, αθλητικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής, αλλά και αποδήμων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Επιδίωξη του Δικτύου είναι να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς του Δήμου Ελασσόνας, του Ολύμπου και των τοπικών προϊόντων, προσεγγίζοντας τα θέματα αυτά με υψηλό επιστημονικό κριτήριο και δημιουργώντας μέσα από τις δράσεις του αναπτυξιακή δυναμική.

Ένας από τους κύριους στόχους του Δικτύου είναι να φέρει πιο κοντά στην πατρίδα τους απόδημους της Επαρχίας Ελασσόνας που ζουν σε όλο τον κόσμο και για το λόγο αυτό αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις Νέες Τεχνολογίες και το Διαδίκτυο.

Στα άμεσα ενδιαφέροντα του Δικτύου είναι θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Δείτε επίσης