Σαββατοκύριακο στη Ναύπακτο

Οδικώς θα πάτε στην Ναύπακτο ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών, θα περάσετε τη γέφυρα του Ρίου και μετά το Αντίρριο και θα στρίψετε στην έξοδο δεξιά, όπως υποδεικνύουν οι πινακίδες. Η Ναύπακτος απέχει από την Αθήνα 224 χλμ. Στη Ναύπακτο, λοιπόν, μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα -χάρη στη γέφυρα- η αρχόντισσα της Ναυπακτίας δεν θα αργήσει να σας αποκαλύψει τα πλούσια χαρίσματά της με πρώτο απ’ όλα το γραφικό της λιμάνι: το βάθος των νερών του μπορεί να μην ξεπερνά τα 5 μέτρα, όμως έχει άλλες χάρες που θα σας κάνουν να το ερωτευτείτε. Είναι ιδανικό για σεργιάνι και καφεδάκι. Στον δυτικό του βραχίονα θα δείτε να στέκουν δυο αγάλματα, του ήρωα Γεώργιου Ανεμογιάννη και λίγο παραπέρα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, του Ισπανού συγγραφέα. Γυρνώντας τη ματιά προς την πόλη, το βλέμμα καρφώνεται στο ενετικό κάστρο, που «στεφανώνει» το λόφο πάνω από τη Ναύπακτο.

ΕΝΕΤΙΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ

Από τις καλύτερα διατηρημένες καστροπολιτείες στη χώρα, ο «φρουρός» της Ναυπάκτου εντυπωσιάζει με την περίτεχνη αρχιτεκτονική του, τα επιβλητικά τείχη και τα πέντε διαζώματα μαρτυρούν εύγλωττα τη φιλοσοφία και τη μαστοριά των Ενετών. Ο θρύλος λέει πως, κάπου στα ενδότερά του, υπάρχει μια μυστική σήραγγα που οδηγεί στο λιμάνι, προσφέροντας μια ασφαλή διέξοδο σε δύσκολες ώρες… Πάντως, αν δεν την ανακαλύψεις, μην πτοηθείς · απολαύστεε απλώς την απερίγραπτη θέα από ψηλά, με την πόλη να απλώνεται στα πόδια σου. Λίγο χαμηλότερα από εδώ θα συναντήσεις τα ερείπια του Βεζύρ Τζαμί και την οικία του οπλαρχηγού Κίτσου Τζαβέλλα.

ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

Και από το βουνό, ξανά στη θάλασσα. Δυο παραλίες «αγκαλιάζουν» το λιμανάκι της Ναυπάκτου και είναι η μια καλύτερη απ’ την άλλη. Το Γρίμποβο στα ανατολικά και η Ψανή στα δυτικά, βραβευμένες αμφότερες με γαλάζια σημαία, μαγνητίζουν με τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, τα καθαρά νερά, αλλά και τα δεκάδες ταβερνάκια και καφετέριες που λειτουργούν εδώ. Ωστόσο, αν θέλετε να βρεθείτε εκεί που χτυπάει η καρδιά της διασκέδασης, πρέπει να επισκεφθείτε, χωρίς δεύτερη σκέψη, το Στενοπάζαρο, πίσω από το λιμάνι. Ένα λιθόστρωτο σοκάκι με όμορφα παλιά αρχοντικά, μα κυρίως αμέτρητα bars, που καθημερινά γεμίζουν ασφυκτικά από κόσμο, χαρίζοντας στη Ναύπακτο τόση ενέργεια και ζωντάνια, που δύσκολα συναντάς αλλού… σε απόσταση αναπνοής!

Δείτε επίσης