Η γονιμότητα του άνδρα μειώνεται σημαντικά μετά τα 40

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, από τη στιγμή που ένας άνδρας «πατήσει» τα 40 οι πιθανότητές του να τεκνοποιήσει μειώνονται σωρευτικά κατά 7% κάθε χρόνο ως τα 45 ενώ μετά από αυτό το ηλικιακό όριο η φθίνουσα πορεία επιταχύνεται ακόμη περισσότερο.

Αν και η περίπτωση του άνδρα είναι πολύ διαφορετική από αυτή της γυναίκας, οι ειδικοί συνιστούν πλέον στον ανδρικό πληθυσμό που θα ήθελε να αποκτήσει απογόνους να αποφεύγει τις αναβολές. «Και οι άνδρες δεν μπορούν να περιμένουν επ’ άπειρον» δήλωσε η Δρ Πόλα Φέτμπακ του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής Χάντιγνκτον της Βραζιλίας, επικεφαλής της μελέτης. «Μετά τα 45, αν ακόμη δεν έχουν αποκτήσει παιδιά θα πρέπει να αρχίσουν να το σκέφτονται».

Η μελέτη έγινε σε 570 άνδρες που ακολούθησαν θεραπεία γονιμότητας σε κλινική της Βραζιλίας από τον Μάρτιο του 2008 ως τον  Απρίλιο του 2011. Προκειμένου να αποκλείσουν την πιθανότητα τα προβλήματα γονιμότητας των ζευγαριών να προέρχονται από τις γυναίκες, οι ερευνητές επέλεξαν ως δείγμα μόνο περιπτώσεις τεχνητής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων από νεαρές και υγιείς γυναίκες. Διαπίστωσαν ότι στα ζευγάρια που δυσκολεύονταν να συλλάβουν η ηλικία των ανδρών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στα ζευγάρια που κατόρθωσαν να αποκτήσουν παιδί. Συγκεκριμένα, στα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας ήταν 41 ετών οι πιθανότητες σύλληψης κυμαίνονταν στο 60%.

Μείωση γονιμότητας 7% το χρόνο

«Οι αναλύσεις μας έδειξαν επίσης ότι κάθε επιπλέον χρόνος στην ηλικία του συζύγου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά 7%» τόνισε η ειδικός συμπληρώνοντας ότι στην ηλικία των 45 οι πιθανότητες  ενός άνδρα να αποκτήσει παιδί «πέφτουν» στο 35% και ακολουθούν  ακόμη ταχύτερη πτωτική πορεία στις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Η επιρροή της ηλικίας της γυναίκας στην ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι γνωστή, όμως η επιρροή της ηλικίας των ανδρών δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή» τόνισε η κυρία Φέτμπακ. «Καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανδρών επιλέγει να αποκτήσει παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία η κατανόηση του παράγοντα της ηλικίας του άνδρα και της ποιότητας του σπέρματός του καθίσταται εξαιρετικά σημαντική για τη δημόσια υγεία».

Μείωση της ποιότητας του σπέρματος

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, οι άντρες δεν γίνονται μόνο λιγότερο γόνιμοι όσο μεγαλώνουν, αλλά η γονιμότητά τους αρχίζει να εξασθενεί σε σχετικά νεαρή ηλικία-περίπου στα 24 χρόνια. Επίσης μια έρευνα   του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος διπολικής διαταραχής στα παιδιά αυξάνει με την ηλικία του πατέρα, ειδικά σε παιδιά που γεννιούνται από άντρες 55 ετών και άνω. Επιπλέον, μια γαλλική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε ζευγάρια που ακολουθούν αγωγή κατά της υπογονιμότητας, η ηλικία του πατέρα είχε την ίδια επίδραση με της μητέρας στα ποσοστά εγκυμοσύνης και αποβολής- όσο μεγαλύτερος ήταν κάποιος γονέας τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να πετύχουν εγκυμοσύνη και τόσο πιθανότερο να αποβάλουν. Κατά μέσον όρο χρειάζεται παραπάνω από ένας χρόνος για να συλλάβουν, στο 8% των ζευγαριών στα οποία ο άντρας είναι μικρότερος από 25 ετών. Το ποσοστό σχεδόν διπλασιάζεται (15%) στα ζευγάρια όπου ο άντρας είναι 35 ετών και άνω.

Στοιχεία επίσης έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που αποτελούνται από άτομα ίδιας ηλικίας, ή που ο άντρας είναι νεώτερος από τη γυναίκα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν εγκυμοσύνη σε διάστημα ενός χρόνου, σε σύγκριση με ζευγάρια στα οποία οι άντρες είναι τουλάχιστον 5 χρόνια μεγαλύτεροι από τις συντρόφους τους.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για τη μείωση της αντρικής γονιμότητας, από τη μείωση του σπέρματος και της κινητικότητας μέχρι τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και της επίδρασης άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης.  Τα κύτταρα που  παράγουν το σπέρμα μπορεί να υπόκεινται σε αυξημένες μεταλλάξεις DNA καθώς μεγαλώνουν οι άντρες, επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος που παράγουν.

Δείτε επίσης