Οι Ελληνίδες εγκαταλείπουν το θηλασμό

Ο θηλασμός συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα για κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο. Δυστυχώς όμως εννιά στις δέκα μητέρες στην Ελλάδα ξεκινούν να θηλάζουν το μωρό τους, μόνο για να εγκαταλείψουν την προσπάθεια πρόωρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη γέννηση, ερχόμενες συστηματικά αντιμέτωπες με δεκάδες εμπόδια στον θηλασμό, με ελλιπή υποστήριξη και με υπονόμευση. Τα παραπάνω επισημαίνει ο παιδίατρος σύμβουλος θηλασμού Στέλιος Παπαβέντσης, με αφορμή την Εβδομάδα Θηλασμού που ξεκίνησε σήμερα αλλά και με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου με τίτλο «Επιστροφή στον μητρικό θηλασμό: οδηγός επιβίωσης για γονείς και επαγγελματίες υγείας».

Ο κ. Παπαβέντσης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου επιχειρεί να οπλίσει με γνώση το σχεδόν 80% των Ελληνίδων που εξαναγκάζονται από την κουλτούρα του μπιμπερό να μην ακολουθήσουν την επιθυμία τους να θηλάσουν το παιδί τους. «Το ισχύον σύστημα στερεί την ελευθερία επιλογής στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που θέλουν να θηλάσουν. Αυτές οι μητέρες χρειάζονται επειγόντως επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα ώστε να μπορούν να αντικρούουν σχόλια που εχθρεύονται τον θηλασμό, ενάντιες πρακτικές, πιέσεις και αντιλήψεις χωρίς καμία επιστημονική βάση που καθημερινά υποσκάπτουν τις προσπάθειές τους» υποστηρίζει.

Τα καλά του θηλασμού

Επιδίωξη του κ. Παπαβέντση είναι να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό οι εκπληκτικές αλήθειες που με καταιγιστικό ρυθμό αποκαλύπτονται για τον μητρικό θηλασμό κατά τα τελευταία χρόνια μέσα από επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο. Τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλά. Ο θηλασμός κάνει έξυπνα τα παιδιά. Και όπως προέκυψε από τη μελέτη που διεξήχθη σε 128 είδη θηλαστικών, όσο περισσότερο διαρκεί ο θηλασμός τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο εγκέφαλος. Πριν από τρία χρόνια μελέτη που διεξήχθη σε 14.000 παιδιά έδειξε ότι εκείνα που θήλαζαν είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μέτρησης του δείκτη ευφυίας. Συγχρόνως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν μερικές εβδομάδες, τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν καλύτερες επιδόσεις στην ανάγνωση, στο γράψιμο και στα μαθηματικά στις ηλικίες πέντε ως 14 ετών. Επίσης, η προσπάθεια που καταβάλλει ένα μωρό για να θηλάσει μπορεί ενδεχομένως να ωφελεί τους πνεύμονές του κατά την παιδική ηλικία, υποδεικνύει νέα έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων. Ακόμη, τα παιδιά που θηλάζουν, ενδεχομένως έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στην ενήλικη ζωή. Τέλος, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μειώνεται 7% στις γυναίκες που θηλάζουν για 6-7 μήνες.

«Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μπορώ να φανταστώ τη μέρα που όλη η σύγχυση, οι λανθασμένες στάσεις και αντιλήψεις για τον θηλασμό στο ευρύ κοινό θα έχουν εξαφανιστεί, ως αποτέλεσμα δύο τριών διαδοχικών γενεών γυναικών που θήλασαν επιτυχώς και αποκλειστικά τα παιδιά τους. Μπορώ να φανταστώ τη μέρα που όλες οι Ελληνίδες θα ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν τον θηλασμό και θα αφήνονται ελεύθερες να θηλάσουν το παιδί τους, χωρίς επιβαλλόμενα εμπόδια, για όσον καιρό θέλουν και μπορούν» επισημαίνει ο κ. Παπαβέντσης.

Δείτε επίσης