Ο θηλασμός μειώνει την υπέρταση

Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τα οφέλη του θηλασμού όχι μόνο για το βρέφος αλλά και για τη μητέρα. Oι γυναίκες που υιοθετούν τον αποκλειστικό θηλασμό επί τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης αργότερα στη ζωή τους. Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ του θηλασμού και υπέρτασης σε περισσότερες από 55.000 αμερικανίδες νοσοκόμες που συμμετέχουν στη μακροχρόνια μελέτη Nurse’s Health Study II. Ολες οι συμμετέχουσες είχαν τουλάχιστον ένα παιδί. Όπως προέκυψε, οι εθελόντριες που είχαν θηλάσει επί τουλάχιστον έξι μήνες αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης σε διάστημα 14 ετών σε σύγκριση με όσες είχαν χρησιμοποιήσει αποκλειστικά ξένο γάλα.

Συγχρόνως οι γυναίκες που δεν είχαν θηλάσει καθόλου καθώς και όσες είχαν θηλάσει μόνο επί τρεις μήνες ή και λιγότερο αντιμετώπιζαν 25% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσες είχαν θηλάσει επί τουλάχιστον ένα έτος. Τα αποτελέσματα φάνηκε να ισχύουν ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση όπως η διατροφή, η άσκηση και το κάπνισμα.

Οκυτοκίνη η αιτία;

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Αλισον Στιούμπε τα καινούργια ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι ο θηλασμός προστατεύει μακροπρόθεσμα από την υπέρταση. Όπως σημείωσε η ειδικός μπορεί να υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες που ανεβάζουν την πίεση των γυναικών όπως το στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση η ερευνήτρια έσπευσε να προσθέσει ότι πλήθος στοιχείων μαρτυρούν τα οφέλη του θηλασμού για την αρτηριακή πίεση και την καρδιά. Όπως είπε, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ορμόνη οκυτοκίνη, η οποία εκκρίνεται από τον οργανισμό της μητέρας κατά τον θηλασμό και βοηθά στην απελευθέρωση»του γάλακτος, έχει μακροπρόθεσμη δράση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, αμέσως μετά τον θηλασμό εμφανίζεται βραχυπρόθεσμη μείωση της αρτηριακής πίεσης της γυναίκας.

Εάν ο θηλασμός προφυλάσσει πράγματι από την αρτηριακή πίεση τότε, όπως υπολογίζουν οι ερευνητές, το 12% των περιπτώσεων υπέρτασης μεταξύ γυναικών που έχουν τεκνοποιήσει πιθανότατα συνδέεται με ανεπαρκή θηλασμό.

Δείτε επίσης