Aποτρίχωση με laser

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αποτρίχωση και για τα καινούρια μέσα που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίησή της. Η αποτρίχωση με laser (λέϊζερ) είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος αποτρίχωσης. Υπάρχουν διάφορα μηχανήματα laser τα οποία χρησιμοποιούν κύματα φωτός σε διαφορετικές συχνότητες. Σε όλα τα μηχανήματα πάντως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η δέσμη φωτός απορροφάται επιλεκτικά μόνον από τη ρίζα της τρίχας και προκαλεί θερμική νέκρωση του βολβού της.

Τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης είναι θεαματικά σε άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος και σκούρες τρίχες, καθώς το λέιζερ απορροφάται περισσότερο από τις σκούρες τρίχες, λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας μελανίνης που έχουν. Αντίθετα , το laser είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος, διότι το laser απορροφάται και από την μελανίνη του δέρματος (και όχι μόνον από αυτήν της τρίχας). Τα περισσότερα λέιζερ δεν χρησιμοποιούνται στις άσπρες, ξανθές τρίχες ή σε αυτές με ανοιχτό κόκκινο χρώμα.

Ερωτήσεις για τα δερματολογικά laser

Είναι ασφαλή τα laser;
Τα δερματολογικά laser εκπέμπουν φως και όχι ιονίζουσα ακτινοβολία, ραδιενέργεια ή ακτίνες X. Έχουν επιλεκτικότητα και έτσι δρουν μόνο εκεί που θέλουμε χωρίς να επηρεάζουν άλλα σημεία του οργανισμού μας. Έτσι, όταν επιλέγονται από έμπειρους γιατρούς και λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις (όπως ειδικά προστατευτικά γυαλιά), είναι απολύτως ασφαλή, ακόμα και σε μικρά παιδιά. Επειδή τα laser είναι φυσική θεραπευτική επιλογή (χωρίς φάρμακα), μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στην εγκυμοσύνη, αλλά μακριά από την κοιλιά και αφού προηγηθεί ενημέρωση του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου.

Υπάρχει ερεθισμός μετά την εφαρμογή laser;

Στις περισσότερες εφαρμογές υπάρχει μία ελάχιστη ή μέτρια κοκκινίλα που υποχωρεί σε λίγες ώρες ή σπανιότερα μέρες και μπορεί αν χρειάζεται να καλυφθεί με makeup. Μπορούμε άμεσα να επιστρέψουμε στις δραστηριότητές μας αλλά συνήθως χρειάζεται τις πρώτες μέρες να προστατεύουμε τις περιοχές που έγινε η εφαρμογή με τα κατάλληλα αντιηλιακά προϊόντα.

Γιατί υπάρχουν πολλά δερματολογικά laser;

Τα laser εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Ιατρική πριν από μισό περίπου αιώνα από δερματολόγους για την αφαίρεση τατουάζ. Από τότε, η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη μαζί με την αθροιζόμενη κλινική εμπειρία, έχουν δώσει με τα laser λύση στις πολλές και αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης δερματολογίας και ιατρικής αισθητικής. Έτσι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα πολλά και εξελιγμένα laser που μπορούν επίσης να συνδυαστούν από τον δερματολόγο και με άλλες «μη επεμβατικές μεθόδους», για την ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης.

Πόσο αποτελεσματική είναι η αποτρίχωση με laser;
Η αποτρίχωση με laser, όταν επιλέγεται από έμπειρους γιατρούς έχει καλά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε από την αρχή πόσες ακριβώς συνεδρίες θα χρειαστούν. Αυτό εξαρτάται από το είδος των τριχών, την περιοχή του σώματος, τυχόν ορμονικά προβλήματα και επίσης ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μετά από τις πρώτες 1 – 3 συνεδρίες, μπορούμε να έχουμε πληρέστερη ενημέρωση
Όταν η τριχοφυΐα είναι έντονη σε σημεία όπως μασχάλες, μπικίνι, χέρια, πόδια και πρόσωπο, το αποτέλεσμα φαίνεται ακόμα και από τις πρώτες 1–3 συνεδρίες.  Επιτυγχάνεται γρήγορη μείωση του αριθμού των τριχών, που γίνονται λεπτότερες και αραιώνουν. Το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις εφαρμογές εξαρτάται από τον κύκλο των τριχοθυλακίων, ανάλογα θεραπευόμενη περιοχή. Ποικίλει από 1–3 ή περισσότερους μήνες και είναι μικρότερο στο πρόσωπο και μεγαλύτερο στις άλλες περιοχές.

Καθώς το laser καταστρέφει διαδοχικά τις γενιές των τριχοθυλακίων, οι επόμενες εφαρμογές laser απέχουν χρονικά όλο και περισσότερο η μία από την άλλη επιτυγχάνοντας έτσι σταδιακή λύση του προβλήματος. Όταν υπάρχουν λεπτότερες τρίχες, η βελτίωση έρχεται αργότερα και στην αρχή χρειάζονται πιο συχνές εφαρμογές, οπότε και η χρέωση πρέπει να είναι μικρότερη. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως είναι το πολύ λεπτό χνούδι στο πρόσωπο, πρέπει να ενημερώνεται η θεραπευόμενη ότι υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησής του και να αποφεύγεται η αποτρίχωση στα σημεία αυτά. Επίσης το laser δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τελείως άσπρες τρίχες, για τις οποίες εφαρμόζεται ηλεκτρόλυση από τον δερματολόγο.

Μπορούμε να σταματήσουμε την αποτρίχωση με laser όποτε θέλουμε;

Όταν η laser αποτρίχωση γίνεται με τις σωστές ιατρικές ενδείξεις, δεν έχουμε επιδείνωση της τριχοφυΐας με την διακοπή των εφαρμογών και η αραίωση και λέπτυνση που πετύχαμε παραμένει σε σημαντικό βαθμό. Έτσι το αποτέλεσμα δεν χάνεται και μπορούμε μελλοντικά, αν και οπότε θέλουμε να συνεχίσουμε.

Το καλοκαίρι μπορεί να συνεχίσει η αποτρίχωση με laser;

Σήμερα διαθέτουμε laser αποτρίχωσης ακόμα και για το σκούρο ή μαυρισμένο δέρμα. Ο δερματολόγος σε κάθε περίπτωση μπορεί να επιλέξει διαφορετικό laser, με στόχο την μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Άρα δεν χρειάζεται να σταματήσουν οι συνεδρίες ούτε οι διακοπές μας, αρκεί τις πρώτες μέρες να προστατεύουμε τις περιοχές που έγινε η εφαρμογή με τα κατάλληλα αντιηλιακά προϊόντα. Βέβαια τις περισσότερες φορές, μπορεί να προγραμματίζεται μία εφαρμογή στην αρχή του καλοκαιριού και έτσι να μην χρειάζεται άλλη συνεδρία μέχρι το φθινόπωρο

Χρειάζεται προετοιμασία πριν το laser;
Στην αποτρίχωση αν έχουν προηγηθεί μέθοδοι όπως κερί ή χαλάουα, καλό είναι να περάσει ένα χρονικό διάστημα πριν το laser έτσι ώστε να καταστρέψει περισσότερα τριχοθυλάκια και να είναι περισσότερο αποτελεσματικό. Σε μερικές άλλες εφαρμογές μπορεί να χρειαστεί να ασπρίσει το δέρμα που έχει μαυρίσει από τον ήλιο ή να γίνει προετοιμασία με ειδικές κρέμες που θα συστήσει ο Δερματολόγος.

Πόση ώρα χρειάζεται; – Πονάει;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συνεδρία κρατάει μερικά λεπτά και υπάρχει μία μικρή ενόχληση που ποικίλλει ανάλογα με την εφαρμογή και την περιοχή του σώματος. Ο Δερματολόγος μπορεί να συστήσει όταν χρειάζεται την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας πριν την εφαρμογή. Επίσης τα εξελιγμένα και επιλεκτικά laser με συγχρονισμένο σύστημα ψύξεως περιορίζουν στο ελάχιστο την ενόχληση αυτή και τον χρόνο που χρειάζεται η θεραπεία.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Η δέσμη laser στοχεύει κατευθείαν στη μελανίνη που περιβάλλει τη βάση του τριχοθυλακίου. Η δέσμη φωτός του laser θερμαίνει περισσότερο τα μαύρα τριχοθυλάκια από ότι τους άλλους ιστούς. Η θερμότητα, αχρηστεύει το θυλάκιο και καταστρέφει οποιαδήποτε τρίχα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος κάνοντας την επανανάπτυξη αδύνατη. Επειδή η θέρμανση που δημιουργείται οφείλεται στην επίδραση του laser στην μελανίνη, συνεπάγεται ότι η θεραπεία είναι πιο επιτυχής σε άτομα με σκούρα τριχοφυΐα. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να γίνεται μια προ-θεραπευτική συνεδρία έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν το δέρμα και η τρίχα του υποψήφιου για θεραπεία ατόμου είναι τέτοια που να υπάρχουν αποτελέσματα μετά την θεραπεία με laser. Ένας συνδυασμός παλμών μεγάλου μεγέθους και γρήγορου ρυθμού επανάληψης επιτρέπει γρήγορες, αποτελεσματικές θεραπείες. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λιγότερο από ένα τέταρτο του δευτερολέπτου σε κάθε τρίχα. Είναι σχετικά ανώδυνη, δε χρειάζεται δηλαδή τοπική αναισθητική κρέμα.

Η Φωτόλυση

Η Φωτόλυση είναι από τις πιο σύγχρονες μεθόδους ριζικής αποτρίχωσης. Η χρήση της βασίζεται σε μια εξαιρετικά σύνθετη συσκευή, που ελέγχεται ολοκληρωτικά από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η συσκευή μέσω εκπέμπει λάμψεις στην τρίχα, με επιλεγμένο μήκος κύματος και διάρκεια. Το φως απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη της τρίχας και μεταφέρεται στον θύλακα της. Κάθε λάμψη στην ουσία είναι μια σειρά παλμών που εκπέμπονται με συχνότητα 5-15 παλμών σε χρόνο δύο δεκάκις χιλιοστών του δευτερολέπτου. Τα μήκη κύματος που εκπέμπει η συσκευή καλύπτουν το φάσμα από 600 nm – 900 nm, ενώ με την χρήση ειδικής τεχνολογίας, φιλτράρονται τα μήκη αριστερά και δεξιά του φάσματος έτσι ώστε να καταστρέφεται μεν ο θύλακας της τρίχας, χωρίς όμως να κινδυνεύει η επιδερμίδα. Η φωτόλυση είναι μέθοδος της οποίας τα αποτελέσματα τα απολαμβάνουν ταχύτερα οι γυναίκες με μεσογειακού τύπου τριχοφυία, αφού όσο πιο σκούρα είναι μια τρίχα τόσο γρηγορότερα καταστρέφεται.

Ο χρόνος θεραπείας στην φωτόλυση είναι πολύ σύντομος, κυρίως γιατί ο εφαρμογές έχει πολύ μεγάλη επιφάνεια 5χ1 εκατοστά). Συγκριτικά με τις συσκευές λέιζερ, η επιφάνεια του είναι είκοσι φορές μεγαλύτερη. Στην πρώτη επίσκεψη καταστρέφεται το 70% των τριχών, οι οποίες εκείνη την στιγμή βρίσκονται στην αναγενή φάση τους. Η επόμενη επίσκεψη προγραμματίζεται για μετά από τέσσερις μήνες περίπου, όταν θα έχουν βγει, φυτρώσει και οι υπόλοιπες τρίχες. Μέχρι να καταστραφούν όλοι οι θύλακες, θα χρειαστούν δύο με τρεις συνεδρίες ακόμη , με απόσταση μηνών μεταξύ τους. Μετά το τέλος της θεραπείας οι τρίχες δεν θα εμφανιστούν ποτέ ξανά. Η φωτόλυση είναι μέθοδος που δεν κρύβει κινδύνους.

Ο προσδιορισμός της έντασης της ενέργειας γίνεται αυτόματα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, το είδος και το χρώμα της τρίχας αλλά και τη φάση ανάπτυξης που βρίσκεται. Η φωτόλυση είναι κατάλληλη μέθοδος αποτρίχωσης για το πρόσωπο και το σώμα. Ενδείκνυται και για τις δύσκολες περιοχές που υπάρχει πυκνή και έντονη τριχοφυΐα, ενώ εκτός από τις γυναίκες απευθύνεται και σε άντρες. Αν έχετε σκούρο δέρμα και έντονο πρόβλημα τριχοφυΐας η φωτόλυση είναι σίγουρα η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης της. Απόλυτα ασφαλής, κατάλληλη για κάθε περιοχή του σώματος, σας απαλλάσσει μια για πάντα από το δυσάρεστο αυτό πρόβλημα. Έχει όμως μεγάλη σημασία ο άνθρωπος που θα αναλάβει την περίπτωση σας να είναι εξειδικευμένος στον χειρισμό του μηχανήματος!

Δείτε επίσης