Όλο και περιπλέκεται η εικόνα αναφορικά με το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι τελικά το αλάτι για γην καρδιά και τον εγκέφαλο. Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο το πολύ αλάτι, αλλά και το πολύ λίγο, κάνει κακό στην καρδιά. Το κάθε τι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο είναι το μήνυμα της μελέτης, η οποία θεωρεί ότι τα σχεδόν -ή ακόμα χειρότερα τα τελείως- ανάλατα φαγητά είναι όχι μόνο περιττά, αλλά ίσως ακόμα και επιβλαβή για την υγεία.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον Μάρτιν Ο’Ντόνελ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακή πάθηση (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αλλά επίσης -και αυτό είναι το παράδοξο- με την πολύ μικρή κατανάλωσή του, ενώ ο ελάχιστος κίνδυνος υπάρχει για όσους κάνουν κατανάλωση του αλατιού με μέτρο.
Το επιστημονικό όνομα του αλατιού είναι χλωριούχο νάτριο. Αυτό που θεωρείται ότι κάνει κακό στην καρδιά γιατί ανεβάζει την πίεση του αίματος είναι το νάτριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η μέση ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τα δύο γραμμάρια νατρίου που ισοδυναμεί με 5-6 γραμμάρια αλάτι (για την ακρίβεια κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι περίπου πέντε γραμμάρια και περιέχει 2,3 γραμμάρια νατρίου).
Και το λίγο αλάτι κάνει κακό!
Σύμφωνα με την καναδική μελέτη, που αφορούσε περίπου 30.000 άτομα και είχε διάρκεια τεσσάρων ετών, ο μικρότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος καταγράφηκε, όταν η ημερήσια κατανάλωση κυμαινόταν μεταξύ των 4 και 6 γραμμαρίων νατρίου. Όσοι κατανάλωναν πάνω από 8 γραμμάρια νάτριο , ήταν 50-70% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Όσοι κατανάλωναν 2 έως 3 γραμμάρια νάτριο καθημερινά, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος ή θανάτου, αλλά σε σαφώς μικρότερο ποσοστό (20%).
Συνηγορώντας με τα νέα ευρήματα, ο δρ Γιαν Στέσεν του πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, δήλωσε ότι, σύμφωνα και με τις δικές του έρευνες, η μείωση της κατανάλωσης του αλατιού (μέχρι το 1,5 γραμμάριο σε νάτριο) την ημέρα μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, ακόμα και να αποβεί θανατηφόρα. Οι επιστήμονες πάντως διευκρίνισαν ότι η ιδανική ποσότητα αλατιού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, αν π.χ. έχει ήδη καρδιαγγειακό πρόβλημα ή διαβήτη, τότε πρέπει να τρώει σαφώς λιγότερο.
Η μείωση του αλατιού, ιδίως σε όσους έχουν υπέρταση επιφέρει υποχώρηση της πίεσης του αίματος. Όμως μία άλλη πρόσφατη έρευνα (μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση του αλατιού στο γενικό πληθυσμό -δηλαδή και στους υγιείς- δεν θα είχε ορατό όφελος για τη γενικότερη υγεία τους. Νέες μεγάλες κλινικές δοκιμές μπορεί να διαφωτίσουν περαιτέρω το επίμαχο ζήτημα στο μέλλον.
Η υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση) αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες για να να προκληθεί ισχαιμικό εγκεφαλικό, καρδιακό έμφραγμα (δηλαδή προσβολή προσβολή) και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, προκαλώντας περισσότερους από 17 εκατ. θανάτους ετησίως στον κόσμο.