Pole dancing (χορός σε στύλο)

Μία παρεξηγημένη μορφή σωματικής άσκησης και χορού έχει κάνει εσχάτως την εμφάνιση της και στην Ελλάδα, καθώς στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένη εδώ και χρόνια. Πρόκειται για το pole dancing  (χορός σε στύλο), που τουλάχιστον εντός των… εθνικών συνόρων απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, αλλά στο εξωτερικό είναι οικείο και στους άνδρες. Το pole dancing αποτελεί συνδυασμό χορού και γυμναστικής, που έχει εξελιχθεί σε άθλημα με διεθνείς διαγωνισμούς και πρωταθλήματα. Μάλιστα, στην Αγγλία σχολή χορού κάνει προσπάθειες, ώστε «ο χορός σε στύλο» να γίνει ολυμπιακό άθλημα, τουλάχιστον στους αγώνες του 2024.

Στην Ελλάδα, διέδωσε το pole dance η προπονήτρια Αντιγόνη Κόη, η οποία διατηρεί και σχετική σχολή στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος ψυχολόγος, μεγάλωσε στην Αμερική και ασχολείται επαγγελματικά, ως δασκάλα, με το pole dancing, καθώς διαθέτει πτυχίο πάνω στο αντικείμενο εγκεκριμένο από τον αρμόδιο φορέων των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Pole dancing , που έγινε πέρσι στην Αμερική. Όπως λέει, «το pole dancing είναι ένας συνδυασμός χορού και γυμναστικής που βοηθάει με τον καλύτερο τρόπο, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά τη γυναίκα, που ασχολείται με αυτό».

Κάποιος ο οποίος επιθυμεί να το δοκιμάσει, ξεκινά από το μηδέν, όποια κι αν είναι η ηλικία του, ή το σωματικό του βάρος. Όσο εξελίσσεται το πρόγραμμα, αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε κάποιες δεξιότητες, ωστόσο ο καθένας επιλέγει μέχρι πιο επίπεδο επιθυμεί να προχωρήσει. Σε ό,τι αφορά τη σωματική προσφορά του pole dancing, ως γυμναστική και χορός μαζί προάγει τη γενική φυσική κατάσταση δηλαδή την αντοχή, την ευλυγισία και τη δύναμη, σε γρήγορο χρονικό διάστημα, σε ολόκληρο το σώμα.

Όσο για τη συνδρομή του στην ψυχολογία του αθλούμενο, αυτή είναι βασική. Σύμφωνα με την κ. Κόη, το Pole dancing βελτίωνει κατακόρυφα τη γυναικεία αυτοπεποίθησης από την άμεση και εμφανή βελτίωση του σώματος και κατ’ επέκταση της εξωτερικής εμφάνισης.

Σύγχυση με το στριπτίζ

«Παράλληλα, ο καλός εννοούμενος αισθησιασμός -δεν ξέρω αν υπάρχει και κακός εννοούμενος- που ενυπάρχει στο pole dance, ενισχύει το αίσθημα της θηλυκότητας σε μία γυναίκα, στοιχείο κομβικής σημασίας για την καλή ψυχολογία της σε κάθε ηλικία και κάθε φάση της ζωής της», λέει και προσθέτει: «Η ταύτιση από ορισμένους του pole dance με το στριπτίζ γίνεται εξαιτίας τού ότι και στα δύο χρησιμοποιούμε για τον χορό έναν στύλο».

Συμπληρώνει δε πως «το γεγονός ότι και κάποιες κοπέλες, που κάνουν στριπτίζ σε συγκεκριμένα νυχτερινά μαγαζιά, κάνουν μαθήματα pole dancing, γιατί θεωρούν ότι τις βοηθάει στη δουλειά τους, δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο ρόλος και ο στόχος του» και συμπληρώνει ότι «μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα, σε κάποιους, αυτή η αντίληψη, λόγω άγνοιας και άκρατου συντηρητισμού. Αν και εδώ πλέον αυτό σιγά-σιγά ξεπερνιέται. Σε εμάς έρχονται για να μάθουν μητέρες και εργαζόμενες γυναίκες, οι οποίες διαπιστώνουν ότι το pole dance δεν έχει καμία σχέση με το στριπτίζ».

Η Χρύσα, τελειόφοιτος ΤΕΦΑΑ, ασχολείται εδώ και ενάμιση χρόνο με το pole dancing . Παλιότερα έχει ασχοληθεί με την ενόργανη γυμναστική και τον σύγχρονο χορό. Λέει: «Το pole dancing μου έδωσε τη δυνατότητα να συνδυάσω τις δύο μεγάλες μου αγάπες, τη γυμναστική και το χορό». «Κάνω pole dance εδώ και ενάμιση χρόνο, σε συνδυασμό με το αθλητικό παρελθόν μου, έχω πάρει την απαιτούμενη εκπαίδευση και είμαι δασκάλα. Ως γυμνάστρια, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι ο καλύτερος και ίσως και ο ταχύτερος τρόπος για καύση λίπους», προσθέτει.

Η 40χρονη Κατερίνα έχει ξεκινήσει το pole dancing πριν από περίπου έξι μήνες και δηλώνει: «Από τότε που ξεκίνησα, έχω δει σαφέστατη βελτίωση στη φυσική μου κατάσταση, έχει αρχίσει να γραμμώνουν οι κοιλιακοί μου, έχει βελτιωθεί πολύ η ψυχολογία μου, καθώς νιώθω ότι κάνω κάτι καλό για τον εαυτό μου και για τη θηλυκότητα μου».

Η Δήμητρα είχε την πρώτη επαφή με pole dancing. «Ήταν πραγματικά πολύ όμορφα, πρώτη μέρα κιόλας και αισθάνομαι μία γλυκιά σωματική κούραση. Αλλά ο βασικός λόγος, που ήρθα, είναι γιατί βγήκα πρόσφατα από ένα χωρισμό και ήρθα εδώ να ξεχαστώ και να τον ξεπεράσω με τον καλύτερο τρόπο, ανακτώντας δηλαδή, το χαμένο μου αίσθημα θηλυκότητας. Θα δείξει σε λίγο καιρό».

Η Μαρίνα παρακολουθεί εδώ και επτά μήνες μαθήματα pole dancing και όπως λέει οι λόγοι που την οδήγησαν σ’ αυτό ήταν ψυχολογικοί. «Πριν από ενάμιση χρόνο άρχισα να παθαίνω κρίσεις πανικού. Είχα αρχίσει να απογοητεύομαι και τότε γνώρισα το pole dancing. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα φαινόμενα άρχισαν να μειώνονται. Σε ένα τρίμηνο πλέον η κατάσταση μου ήταν ξεκάθαρα σε πολύ καλύτερο επίπεδο και σήμερα, πλέον, μπορώ να πω ότι οι κρίσεις πανικού έχουν ελαχιστοποιηθεί», λέει και χαρακτηρίζει τον «χορό σε στύλο» ως «το καλύτερο αγχολυτικό».

Δείτε επίσης