Η κολπική μαρμαρυγή απειλεί τους Έλληνες

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γηρασμένων ευρωπαϊκών χωρών και παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης στο γενικό πληθυσμό με σοβαρά επακόλουθα για την υγεία των κατοίκων της. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί κύρια απειλή για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και το πρόβλημα αυτό θα επιταθεί τα προσεχή έτη, γιατί οι κύριες αιτίες της είναι η προχωρημένη ηλικία και η υπέρταση.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα τύπος αρρυθμίας που ξεκινά από το πάνω διαμερίσματα της καρδιάς, του κόλπους. Λόγω αυτής της αρρυθμίας δεν υπάρχει πλήρης εκκένωση του αίματος κατά τη διάρκεια της συστολής της καρδιάς και αυτό μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να φτάσουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Θεωρείται ότι το 25% των εγκεφαλικών οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή. Γι’ αυτό οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή, που συνήθως είναι ηλικιωμένοι, πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, ένα εκ των οποίων είναι η ασπιρίνη. Επίσης η κουμαδίνη (Sintrom) μειώνει τον  κίνδυνο εγκεφαλικού 60-80% σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Όταν χρησιμοποιείται κουμαδίνη, χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις για να εξασφαλιστεί ότι η πηκτικότητα του αίματος είναι σε ασφαλές και αποτελεσματικό επίπεδο. Μερικοί ασθενείς μπορεί να λάβουν ασπιρίνη αντί κουμαδίνης.

Όμως, έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας έδειξε ότι από τους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή μόνο οι μισοί λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και εξ αυτών μόνο οι μισοί τη δόκιμη θεραπευτική αγωγή με Sintrom.

Αν οι ασθενείς έπαιρνα τα φάρμακά τους, περισσότερα από τα μισά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή στη χώρα μας θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με τεράστιο και προφανές κοινωνικοοικονομικό όφελος. Για το θέμα μίλησαν την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή το 15ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, οι Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Δημήτριος Ρίχτερ, διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και Γεώργιος Ανδρικόπουλος, αν. διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Ανθεκτική υπέρταση

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε σε μια πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης. Η ανθεκτική υπέρταση, η οποία ορίζεται σήμερα ως αρτηριακή πίεση που παραμένει αρρύθμιστη παρά τη λήψη 3 ή περισσότερων αντιυπερτασικών φαρμάκων στις μέγιστες ανεκτές δοσολογίες εκ των οποίων το ένα είναι διουρητικό, αφορά περίπου το 5-10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών.

Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθεκτικής υπέρτασης παίζει η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Με σκοπό τον σημαντικό περιορισμό της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ανθεκτική υπέρταση, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD) με τη διαδερμική εισαγωγή ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, ασφαλής και απαιτείται νοσηλεία μιας ημέρας.

Δείτε επίσης