Το μυστικό στη σχέση είναι η “γενναιοδωρία”

Όπως έδειξε μια έρευνα, τα ζευγάρια που συμπεριφέρονται με γενναιοδωρία μεταξύ τους έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο ευτυχισμένα από αυτά που δεν συνηθίζουν να κάνουν δώρα ο ένας στον άλλον. Βέβαια, το καλό σεξ αποτελεί τον μεγαλύτερο προάγγελο της ευτυχίας στο ζευγάρι, ωστόσο η γενναιόδωρη συμπεριφοράς διαπιστώθηκε πως συμβάλει στο καλό σεξ. Πρακτικά λοιπόν, το εύρημα αυτής της μελέτης υποδηλώνει πως η γενναιοδωρία στην συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί «κλειδί» και για μια μεγαλύτερη συναισθηματική ικανοποίηση από το σεξ.

Για παράδειγμα, τα λουλούδια που ένας άντρας χαρίζει στη γυναίκα ή το μασάζ που εκείνη του κάνει στο λαιμό του  για να τον χαλαρώσει μπορεί να αποτελούν το «κλειδί» της ευτυχίας στη σχέση τους. Η γενναιοδωρία στη συμπεριφορά βέβαια δεν είναι μόνο τα δώρα. Περικλείει τα πάντα όπως είναι η προθυμία του άντρα να φτιάξει καφέ στη γυναίκα του. Η ιδέα είναι ότι ο ένας πρέπει να προσφέρει στον άλλον αυτό που έχει ανάγκη.

Τι σημαίνει γενναιοδωρία

«Όταν προσφέρουμε στο ταίρι μας κάτι που του αρέσει και το θέλει, του περνάμε το μήνυμα ότι το ξέρουμε καλά και ότι προσπαθούμε να κάνουμε γι’ αυτό πράξεις συνεπείς με τα συναισθήματά μας», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Μπράντφορντ Γουϊλκοξ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Γάμου (NMP) του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Και πρόσθεσε πως, βάσει των έως τώρα μελετών, τα γενναιόδωρα ζευγάρια κάνουν τουλάχιστον πέντε θετικά πράγματα για κάθε ένα αρνητικό που προκύπτει – έργο διόλου εύκολο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 2.870 ζευγάρια, ηλικίας έως 46 ετών. Η γενναιοδωρία τους ορίσθηκε ως «η παροχή άφθονων θετικών πραγμάτων, δίχως να το ζητήσει ο/η σύντροφος». Τα ζευγάρια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να καταγραφεί, μεταξύ άλλων, πόσο συχνά εξέφραζαν με πρακτικό τρόπο την αγάπη προς το σύντροφό τους, πόσο πρόθυμοι ήταν να συγχωρούν, πόσο ευτυχισμένοι ένιωθαν στη σχέση τους, πόσο συχνά έκαναν δώρα, ποια ήταν η συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών και πόσο ικανοποιητική θεωρούσαν την ερωτική τους ζωή.

Μεταξύ όσων ήταν πιο γενναιόδωρα από τον μέσο όρο, το 50% των γυναικών και το 46% των ανδρών είπαν πως νιώθουν πολύ ευτυχισμένοι με τη σχέση τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στα ζευγάρια με χαμηλή γενναιοδωρία ήταν μόλις 14%, σύμφωνα με τη νεώτερη έκθεση του NMP.

Θετική διάθεση και σεξ

Όσον αφορά το σεξ, άντρες και γυναίκες που ανέφεραν ότι υπήρχε «χημεία» μεταξύ τους και έτσι έκαναν συχνά σεξ, είχαν 10 έως 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν πολύ ευτυχισμένοι από τη σχέση τους, σε σύγκριση με όσους είχαν μέτρια ερωτική ζωή. Ωστόσο, οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν πως η γενναιόδωρη συμπεριφορά «έκανε θαύματα» και σε αυτόν τον τομέα.

Ας σημειωθεί, πως η γενναιοδωρία φάνηκε πιο καθοριστική για τις σχέσεις στις οποίες υπήρχαν και παιδιά. Από τα ζευγάρια που συμμετείχαν, τα 1.400 ανήκαν σε αυτή την κατηγορία.

Άλλοι παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν σημαντικά την ευτυχία της σχέσης ήταν το πόσο δεσμευμένος ένιωθε (και συμπεριφερόταν) κάποιος, η στάση προς τα παιδιά και το πόσο πολύ καταλάβαιναν ο ένας τον άλλον.

Δείτε επίσης