Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι εργαζόμενες μητέρες έχουν καλύτερη υγεία και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από τις μητέρες που δεν εργάζονται. Οι ερευνητές της μελέτης διαπιστώνουν επίσης ότι οι μητέρες με ωράριο μερικής απασχόλησης μπορούν να ισορροπήσουν την εργασία με την ανατροφή των παιδιών τους καλύτερα από εκείνες που εργάζονται σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία που συλλέχθηκαν σε περισσότερες από 1.300 μητέρες στις ΗΠΑ, οι οποίες υποβλήθηκαν σε συνέντευξη αμέσως μετά από τη γέννηση του παιδιού τους και περαιτέρω παρατήρησης κατά τη διάρκεια περισσότερο από 10 έτη. Μητέρες που εργάστηκαν είτε με πλήρες ωράριο είτε με μειωμένο ωράριο παρουσίασαν καλύτερη γενική υγεία και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, από τις μητέρες που έμειναν στα σπίτια τους σύμφωνα με τους ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Γκρίνσμπορο.
Επίσης, οι μητέρες με ωράριο μερικής απασχόλησης εργασίες ασχολήθηκαν με τα μαθήματα των παιδιών τους όσο και οι μητέρες που δεν εργάζονταν, σε αντίθεση με τις μητέρες πλήρους απασχόλησης. Οι συντάκτες της μελέτης σημείωσαν ότι οι μητέρες μερικής απασχόλησης εμφανίστηκαν πιο ευαίσθητες με τα παιδιά τους, και τους παρείχαν περισσότερες ευκαιρίες εκμάθησης σε σχέση με τις μητέρες που δεν εργάζονται ή που εργάζονται με ωράριο πλήρους απασχόλησης. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι εργοδότες προσλαμβάνουν συχνά μητέρες με ωράριο μερικής απασχόλησης εργαζομένους επειδή ουσιαστικά, δεν λαμβάνουν τα ίδια «προνόμια» , όπως ασφάλεια υγείας, εκπαίδευση και ευκαιρίες ιεραρχικής εξέλιξης.
«Δεδομένου ότι η μερικής απασχόλησης εργασία φαίνεται να συμβάλλει στη δύναμη και την ευημερία των οικογενειών, θα ήταν ευεργετικό στους εργοδότες εάν παρέχουν τουλάχιστον αναλογικά, στους μερικής απασχόλησης υπαλλήλους ευκαιρίες σταδιοδρομίας μέσω της κατάρτισης», επισημαίνει ένας από τους ερευνητές της μελέτης.