Ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ που μελετούσε τη σχέση μεταξύ γήρανσης και ρεσβερατρόλης (ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί), κατηγορείται ότι διέπραξε περισσότερες από «100 πράξεις παραποίησης και νοθείας επιστημονικών δεδομένων», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού πανεπιστημίου, που θέτει σε αμφισβήτηση πλέον το σύνολο της δουλειάς του.
Ο Ντιπακ Κ. Ντας που διηύθυνε το Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας του πανεπιστημίου, μελετούσε την ρεσβερατρόλη, που θεωρείται από αρκετούς επιστήμονες αλλά και εταιρείες ως η ουσία που μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού ή να εξασφαλίσει καλύτερη κατάσταση της υγείας, καθώς το άτομο μεγαλώνει.
Μεταξύ του ευρημάτων της μελέτης του Δρ Ντας που είχε γίνει στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ το 2007, ήταν ότι «ο πολτός των σταφυλιών είναι εξίσου καλός για την υγεία της καρδιάς, με την φλούδα του σταφυλιού, αν και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι διαφορετικές». «Έχουμε την ευθύνη να διορθώσουμε τα επιστημονικά στοιχεία αλλά και να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας», σημειώνει ο Φιλιπ Όστιν, προσωρινός αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου για θέματα υγείας.
Ανώνυμη πληροφορία
Το ακαδημαϊκό όργανο αξιοποίησε ανώνυμη πληροφορία και ξεκίνησε την έρευνα εις βάρος του Ντιπακ Κ. Ντας το 2008. Αυτή συντέλεσε σε μια αναφορά 60.000 σελίδων (διαθέσιμη στην διεύθυνση http://bit.ly/xkyS4A) με 145 περιπτώσεις παραποίησης και νοθείας επιστημονικών στοιχείων. Και επειδή υπάρχουν υπαινιγμοί ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Δρ Ντας, η υπόθεση δεν θεωρείται ότι έχει λήξει.
Αν και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Δρ Ντας προκειμένου να έχει το σχόλιο του για την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Ωστόσο το 2010 σε επιστολή του προς το πανεπιστήμιο χαρακτήριζε την υπόθεση «συνωμοσία εναντίον του» και τόνιζε ότι η δουλειά του είχε γίνει αντικείμενο αντιγραφής από εκατοντάδες επιστήμονες παγκοσμίως.
«Όπως γνωρίζετε, λόγω της απίστευτα μεγάλης ποσότητας στρες στο εργασιακό μου περιβάλλον τους τελευταίους μήνες, υπέστην εγκεφαλικό επεισόδιο και τώρα υποβάλλομαι σε θεραπεία για την αντιμετώπισή του» ανέφερε ο ερευνητής σε ξεχωριστή επιστολή.
Το πανεπιστήμιο «έχει αρνηθεί το ποσό των 890.000 δολαρίων από ομοσπονδιακά κεφάλαια, ως επιχορήγηση προς τον Δρ Ντας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ακαδημαϊκού ιδρύματος και έχει κινήσει ήδη διαδικασίες απόλυσής του. Μάλιστα έχει αποστείλει και ενημερωτική επιστολή προς 11 επιστημονικά έντυπα που έχουν δημοσιεύσει κατά καιρούς έρευνες του Δρ Ντας. Στα έντυπα αυτά περιλαμβάνονται το Antioxidants & Redox Signaling, στο οποίο είχε εργαστεί ο ερευνητής ως αρχισυντάκτης, καθώς και το Journal of Agriculture and Food Chemistry.
Αν και πολλοί επιστήμονες είναι σκεπτικοί σχετικά με τους ισχυρισμούς για τις ιδιότητες της ρεσβερατρόλης, η ουσία αυτή που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρασί έχει προκαλέσει τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, ο φαρμακευτικός κολοσσός GlaxoSmithKline αγόρασε την εταιρεία Sirtris (που μελετούσε την ρεσβερατρόλη) το 2008, αλλά αργότερα διέκοψε τις μελέτες για φάρμακο που μιμείται την δράση της ουσίας, λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων.
Είχε πάρει και βραβείο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ Ντας κατοχύρωσε το 2002 μια πατέντα χρήσης για ένα ακόμη συστατικό του σταφυλιού, την προανθοκυανιδίνη (εντοπίζεται στον φλοιό του σταφυλιού), που συντελεί στην πρόληψη και θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.
Μάλιστα το 2011 του απονεμήθηκε βραβείο της Διεθνούς Εταιρείας Καρδιολόγων, ενώ οι μελέτες του έχουν γίνει σημείο αναφοράς για άλλους επιστήμονες, σύμφωνα με την Thomson Scientific’s Web of Knowledge.
Ο Δρ Νιρ Μπαρζιλάι από το Κολέγιο Ιατρικής «Albert Einstein» σχολιάζοντας το θέμα τονίζει ότι «πολλοί επιστήμονες εργάζονται πάνω στην ρεσβερατρόλη. Φυσικά και δεν γνωρίζουμε όλη την αλήθεια, ενώ ας έχουμε πάντα υπόψη μας ότι η ‘Ρώμη’ δεν χτίστηκε μόνο από τον Δρ Ντας».