Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στα περισσότερα γυμναστήρια στα οποία οι άνθρωποι βρίσκουν την καλύτερη διέξοδο για διαφυγή από το άγχος και την ψυχολογική πίεση που υφίστανται τα τελευταία χρόνια. Παρά την οικονομική κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες, πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στις αίθουσες των γυμναστηρίων για να ξεδώσουν και να ξεχάσουν τα προβλήματά τους. Μέσα από την εξέλιξη σε επιστημονικούς κλάδους όπως η εργοφυσιολογία και η ψυχολογία αναδύεται η ερμηνεία αυτού του φαινομένου.
Η αύξηση των αυτοκτονιών και του αριθμού των ατόμων τα οποία πάσχουν από συμπτώματα μελαγχολίας οδηγεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση μέσων διαφυγής και ψυχολογικής υποστήριξης με όσο το δυνατόν φυσικότερες μεθόδους μακριά από αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Η ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος, Ελένη Στρομπούλα, εξηγεί ότι «η επίδραση της άσκησης στον ανθρώπινο οργανισμό έχει δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι ο βιολογικός και ο δεύτερος ο κοινωνικός. Στην πρώτη περίπτωση, η βιολογικά θετική επίδραση της γυμναστικής στον ανθρώπινο οργανισμό άπτεται της έκκρισης ενδορφινών.
Ενδορφίνες
Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες οι οποίες εκκρινόμενες κατά τη διάρκεια της άσκησης λειτουργούν ως αγχολυτικό για τον οργανισμό.
Η υπεραιμάτωση που προκαλείται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της γυμναστικής προκαλεί μετά το πέρας αυτής ένα συναίσθημα θετικής κούρασης». Όσον αφορά στη δεύτερη πτυχή της γυμναστικής, την κοινωνική, όπως λέει, έχει πολλαπλές εκδηλώσεις. «Εδώ υπεισέρχεται το γεγονός ότι ο κόσμος επιλέγει τα γυμναστήρια αυτή τη δύσκολη περίοδο και όχι τη γυμναστική στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσει ο καθένας την κοινωνικότητα του, κάνει νέες γνωριμίες, εκτονώνεται με την άσκηση και ξεχνιέται από τα προβλήματα της καθημερινότητας», επισημαίνει η κ. Στρομπούλα.
Υπάρχει και ένα ακόμα γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να κλείνονται στα σπίτια τους, σύμφωνα με την κ. Στρομπούλα, που λέει: «Ασφαλώς με τη γυμναστική βελτιώνεται και το σώμα μας, άρα αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός μας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν μειωμένη επιθετική συμπεριφορά και υγιή σεξουαλική ζωή.
Έτσι, προάγεται η θετικότητα του ατόμου».
Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και master trainer στο pilates, Μάντη Περσάκη δίνει τη δική της εξήγηση: «Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία αισθητή αύξηση των ανθρώπων, που επισκέπτονται τον χώρο μου για να γυμναστούν. Αυτήν την περίοδο έχω περίπου 350 άτομα που παρακολουθούν τα προγράμματα μου στο pilates. Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι ακόμα και έτσι σε μεγάλο βαθμό ερχόμενη σε επαφή καθημερινά με τους ανθρώπους η οικονομική δυσχέρεια που βιώνουν γίνεται αντιληπτή, καθώς παρά τις πολύ χαμηλές τιμές που προσφέρουμε, αρκετοί ζητούν, αν μπορούμε, να κάνουμε ακόμα χαμηλότερες τις τιμές». Όπως λέει δεν λείπουν και οι περιπτώσεις των πελατών που καθυστερούν τις πληρωμές τους. «Υπάρχει απόλυτη κατανόηση και δεν υπάρχει κάποια πίεση ή άμεση απαίτηση για εξόφληση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται να γυμναστούν σε ένα ποσοστό 90% αναφέρουν ότι το κάνουν για ψυχολογικούς λόγους. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «ο αθλητισμός δεν λέει ποτέ ψέματα».
Η γυμναστική, ως διαφυγή από την πραγματικότητα
Είναι ένα φτηνό μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης και το καλύτερο μέσο διαφυγής από τα προβλήματα της καθημερινότητας», επισημαίνει.
Αναφερόμενη στην προτίμηση των πελατών της στους νέους τρόπους γυμναστικής λέει ότι «ο κόσμος χρειάζεται κάτι διαφορετικό από την τυπική γυμναστική, ίσως γιατί έχει ανάγκη από κάτι πιο δημιουργικό. Εν προκειμένω το pilates είναι μία μορφή άσκησης για όλους από ηλικίες 4-65 ετών, δεν προκαλεί τραυματισμούς και είναι και μέσο σωματικής αποκατάστασης. Από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ σαφέστατα να πω ότι όσοι ξεκινάνε δεν σταματάνε και όλοι δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι». Φυσικά, σημειώνει, οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής είναι καλή και αναγκαία και αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αυτό το φαινόμενο της στροφής του κόσμου στην άσκηση δεν πρέπει να είναι μία εφήμερη μόδα, αλλά ένας νέος τρόπος ζωής για όλους.
Η κ. Μαρίνα τονίζει ότι «όπως και όλος ο κόσμος, έτσι και εγώ, βιώνω την οικονομική κρίση. Ωστόσο για ψυχολογικούς, κυρίως, λόγους άρχισα γυμναστήριο και μπορώ να πω ότι νιώθω κάποια δικαίωση καθώς φεύγοντας από δω αισθάνομαι γεμάτη και μακριά από τη ρουτίνα και τη μιζέρια. Γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους κάνω κάτι που είναι καλό για το σώμα και την υγεία μου κατ’ επέκταση και είναι σαν να ξαναγεννιέμαι».
Τρεις νέες κοπέλες, φοιτήτριες στην Αθήνα, η Χρύσα, η Αθηνά και η Βάσω ξεκίνησαν εδώ και τρεις μήνες pilates και εξηγούν τι είναι αυτό που τις οδήγησε σε αυτή την επιλογή. «Κάνουμε κάτι που μας αρέσει και πιστεύουμε ότι μας προσφέρει κάτι. Προτιμάμε να περνάμε εδώ αρκετές ώρες της εβδομάδας σ’ ένα πολύ ωραίο και φιλικό περιβάλλον από το να περνάμε ανούσια ατελείωτες ώρες στις καφετέριες. Δεν νιώθουμε ότι πετάμε τα λεφτά μας και αυτό σήμερα είναι πολύ βασικό». Η κ. Βιβή τονίζει, κατά κύριο λόγο, το ψυχολογικό όφελος που εισπράττει από τη στιγμή που άρχισε να ασκείται στο γυμναστήριο. «Νιώθω πολύ καλά με τον εαυτό μου και πιστεύω ότι κάθε ευρώ που δίνω για τη γυμναστική, αξίζει και χαίρομαι που πήρα την απόφαση και ήρθα». Ταυτόχρονα λέει: «έχω κόψει από άλλα πράγματα που δεν μου προσέφεραν κάτι και είμαι μία χαρά. Αποδίδω καλύτερα στην εργασία μου και κουράζομαι πολύ λιγότερο. Στο γυμναστήριο έκανα καινούργιους φίλους και μου αρέσει που έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους».