Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το μυστικό πίσω από την ταχύτητα των σπρίντερ κρύβεται στη διαφορετική ανατομία των ποδιών τους σε σύγκριση με εκείνα των υπόλοιπων ανθρώπων. Αυτή η διαφορετικότητα στη σκελετική δομή τούς κάνει να τρέχουν πολύ γρήγορα. Η ανακάλυψη είναι πιθανό να οδηγήσει στην ανάπτυξη τεστ που θα δείχνουν αν κάποιος έχει τις δυνατότητες να γίνει ένας ανταγωνιστικός σπρίντερ.
Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) για να μελετήσουν τα πόδια αθλητών που ασχολούνται με τα σπριντ. Διαπίστωσαν ότι τα οστά του πρόσθιου πέλματος των σπρίντερ είναι 6.2 φορές μεγαλύτερα από εκείνα των άλλων ανθρώπων. Επίσης οι αχίλλειοι τένοντες των δρομέων ταχύτητας είναι 12% πιο κοντοί από εκείνους των άλλων ανθρώπων.
Αυτή η ανατομική ιδιαιτερότητα δίνει την απαραίτητη ισχύ στα πόδια των «κατόχων» της ώστε να τρέχουν πολύ γρήγορα. Όπως όμως τονίζουν οι ερευνητές δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτές οι ανατομικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν εκ γενετής στους σπρίντερ ή αν είναι προϊόν της προπόνησης που κάνουν. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B».