Μη ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (E.R.S) δεν θεωρεί ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εναλλακτική λύση για τη διακοπή του καπνίσματος. Στο πλαίσιο αυτό συνιστά την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους. «Η επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υπάρχει και δεν μπορεί η μέθοδος αυτή να υποστηριχθεί ως επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος. Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να ανταλλάσσουν ένα καρκινογόνο προϊόν για άλλο», τονίζει η κ. Χριστίνα Γκράτζιου, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Και συνεχίζει: «’Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του άρθρου 14 της σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC) και ως εκ τούτου η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή, εκτός από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, βάζει στο στόχαστρο και άλλα προϊόντα καπνού, καθώς και την προώθηση προϊόντων νικοτίνης χωρίς έγκριση, όπως ο μασώμενoς καπνός και το ναργιλέ.

Η E.R.S ενέκρινε την υιοθέτηση της επίσημης θέσης της κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η σωστή πληροφόρηση του κοινού, δεδομένης της έκτασης χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του γεγονότος ότι το θέμα απασχόλησε συχνά, ειδικά τον τελευταίο καιρό, τα Μ.Μ.Ε.

Έρευνα στην Ελλάδα

Στο νέο Κέντρο Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία», το οποίο λειτουργεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση περαιτέρω ειδικής έρευνας σε καπνιστές από το γενικό πληθυσμό και σε καπνιστές με αναπνευστικά προβλήματα σχετικά με την επίδραση της διακοπής του καπνίσματος, τον έλεγχο του stress και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η έρευνα θα τελεί υπό την εποπτεία και ευθύνη της αναπληρώτριας καθηγήτριας κας Χριστίνας Γκράτζιου στη Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία» (Διευθυντής: καθηγητής κ. Ν. Κουλούρης).

Στόχος του νέου Κέντρου Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος είναι η έρευνα και η εφαρμογή θεραπευτικών προγραμμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος σε καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το τσιγάρο, καθώς και σε ομάδα καπνιστών ασθενών με αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα χρόνια προβλήματα υγείας και σε άλλους ειδικούς πληθυσμούς καπνιστών.

Πληροφορίες:

Το Κέντρο Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος λειτουργεί κάθε Τρίτη και ώρες 12:00-16:00 στο κτίριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 210-7763454. (ώρες λειτουργίας 09:00-14:00)

Δείτε επίσης