Παράγωγο της ρεσβερατρόλης εμποδίζει την παχυσαρκία

Ένα παράγωγο της ρεσβερατρόλης (υπάρχει κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών, τα φυστίκια και το κόκκινο κρασί) που ονομάζεται πισεατανόλη (piceatannol) βρέθηκε να εμποδίζει την ανάπτυξη των κυττάρων του λιπώδους ιστού. Το εύρημα αυτό αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Journal of Biological Chemistry ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue. Σύμφωνα με το άρθρο τους, όταν η πισεατανόλη  προστίθεται σε καλλιέργειες ανώριμων λιποκυττάρων (κυττάρων του λιπώδους ιστού) και εμποδίζει την ωρίμανσή τους σε κανονικά λιποκύτταρα. Με άλλα λόγια η πισεατανόλη καταμολεμά την παχυσαρκία.

Η πισεατανόλη ασκεί τη δράση της προσδενόμενη στους υποδοχείς της ινσουλίνης στην επιφάνεια των ανώριμων λιποκυττάρων  παρεμποδίζοντας το μεταβολικό μονοπάτι που οδηγεί στην ωρίμανσή τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πρώτα αυτά αποτελέσματα του πειραματισμού τους είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο, μόνο εφόσον αυτά επαληθευτούν σε ζωικά μοντέλα για την παχυσαρκία, αλλά και σε ανθρώπους θα μπορούσε η πισεατανόλη να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Προς το παρόν η ρεσβερατρόλη έχει εντοπιστεί εκτός από τα σταφύλια και το κρασί, στα μούρα. Να σημειωθεί ότι το κόκκινο κρασί έχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης από το άσπρο διότι στο τελευταίο δεν χρησιμοποιείται η φλούδα του σταφυλιού.

Δείτε επίσης