Ερευνητές του Κολεγίου του Ντάρτμουθ με επικεφαλής τον Δρ Μπιλ Κέλι διαπίστωσαν μέσω λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) ότι ο επικλινής πυρήνας (περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή, την απόλαυση και τον εθισμό) όταν αντιδρά εντονότερα σε εξωτερικά ερεθίσματα (όπως το φαγητό ή ένα ωραίο πρόσωπο), τότε αυξάνονται οι πιθανότητες αύξησης του σωματικού βάρους το προσεχές εξάμηνο ή συχνότερων σεξουαλικών επαφών. Όπως εξηγεί ο Δρ Κέλι «το τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον, είτε σε σχέση με το φαγητό και το βάρος, είτε με το σεξ, θα εξαρτηθεί τελικά σε μεγάλο βαθμό και από τη θέληση που θα επιδείξει ο κάθε ξεχωριστός άνθρωπος και πόσο θα ελέγξει τους διάφορους πειρασμούς».
Η αυτοσυγκράτηση είναι μία «μάχη» ανάμεσα στις πιο υποσυνείδητες περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο επικλινής πυρήνας, που είναι επιρρεπείς στις ανταμοιβές και τις απολαύσεις, και σε εκείνες τις πιο συνειδητές εγκεφαλικές περιοχές, που ασκούν έλεγχο πάνω στις ενστικτώδεις ορμές.
Ορισμένοι παράγοντες, όπως το στρες, δυσκολεύουν τη διαδικασία αυτοελέγχου, γι’ αυτό οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι συνήθως υποκύπτουν πιο εύκολα στις ορέξεις τους και παχαίνουν. Η ικανότητα θέλησης των ανθρώπων δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου.
Το πρώτο βήμα για καλύτερο αυτοέλεγχο, κατά τους επιστήμονες, είναι να αποκτήσει κανείς καλύτερη επίγνωση του πόσο επηρεάζεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα και έτσι να συνειδητοποιήσει και να προβληματιστεί για τη συμπεριφορά του (π.χ. το πολύ φαγητό).
Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την υπερδραστηριότητα του επικλινούς πυρήνα με τη βουλιμία και την παχυσαρκία. Το στοιχείο που προσθέτει η νέα έρευνα, είναι ότι, όπως δείχνει, είναι δυνατό αυτή η υπερδραστηριότητα να παρέχει, επίσης, την ικανότητα πρόβλεψης και να φανερώνει εκ των προτέρων ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να πάρουν περισσότερα κιλά στο άμεσο μέλλον.
Ακόμα, όσο πιο έντονα ενεργοποιείται στο παρόν ο επικλινής πυρήνας, τόσο πιθανότερο είναι κάποιος να έχει μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία και περισσότερους ερωτικούς συντρόφους στο επόμενο διάστημα.