«Η τύχη του ανθρώπου ξεκινά εννιά μήνες πριν τη γέννησή του», υποστηρίζουν οι Κινέζοι και με αυτό συμφωνεί η επιστημονική κοινότητα, καθώς ένας σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του παιδιού αποτελεί η διατροφή της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό τόνισαν οι ομιλητές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε η Β’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αρεταίειο».
Οι διατροφικές ελλείψεις κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις, πρωτίστως στη μητέρα αλλά και στο βρέφος. Οι παλίνδρομες κυήσεις, ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας και διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αρεταίειο», Γεώργιος Κρεατσάς, παρουσίασαν, τα τελευταία δύο χρόνια, σημαντική αύξηση.
«Το εξάμηνο Σεπτέμβριος- Φεβρουάριος 2010, το ποσοστό των παλίνδρομων κυήσεων επί του συνόλου των αντιστοίχων τοκετών ήταν, στην κλινική μας, 1,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για το εξάμηνο Σεπτέμβριος- Φεβρουάριος 2011 ήταν 4%», είπε ο κ. Κρεατσάς. Σε αναζήτηση των αιτίων, πρόσθεσε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι εκτός από το γενικότερο περιβάλλον (κρίση, άγχος), σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή.
Η σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού, οι μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο σχολείο, αλλά και ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης έχουν τις ρίζες τους στη διατροφή της μητέρας και στις συνήθειές της (κάπνισμα, αλκόολ). Η έγκυος δεν πρέπει να λαμβάνει τροφή για δύο άτομα, αλλά ούτε και να στερείται για να μην πάρει κιλά, ανέφερε ο Νικ. Βιτωράτος, καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας στο «Αρεταίειο». Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Πανουλής, επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί υγιές σωματικό βάρος πριν από τη σύλληψη, καθώς το ελλιπές βάρος ή το υπέρβαρο μπορούν να έχουν επιπτώσεις τόσο στη γονιμότητα όσο και στην έκβαση της γέννησης.
Η λήψη ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων (DHA και EPA), κατά τη διάρκεια της περιόδου της σύλληψης μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ατελειών του νευρικού σωλήνα και οι γυναίκες, που θέλουν να γίνουν μητέρες, ενθαρρύνονται να παίρνουν, σε διάστημα έως και δώδεκα μήνες, πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία περιέχουν όχι μόνο φυλλικό οξύ αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Η έλλειψη βιταμινών κατά την εγκυμοσύνη
Στην απαρρίθμηση σειράς επιπτώσεων στη μητέρα αλλά και στο έμβρυο, από την έλλειψη βιταμινών και άλλων στοιχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προχώρησαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.
Έτσι, η έλλειψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος νεογνού, ενώ η έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, τις πιθανότητες χαμηλού βάρους του βρέφους και να εμφανίσει η μητέρα επιλόχειο κατάθλιψη. Επιπλέον, η έλλειψη σε πρωτεΐνες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλό βάρος γέννησης και η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Τέλος, η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες του εμβρύου και η έλλειψη φυλλικού οξέος προκαλεί ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.
Τα συμπληρώματα διατροφής, είπε ο κ. Κρεατσάς, πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και κατά τη γαλουχία, βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, σε καλύτερη έκβαση της κύησης, στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας, στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης και στη βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλακτος. Τα οφέλη αφορούν τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος (πρόληψη νόσων που συνδέονται με την κύηση, χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών κατά τον τοκετό, υγιής ανάπτυξη και γέννα ενός υγιούς, τελειόμηνου βρέφους).
Όπως είπε ο κ. Βιτωράτος, έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωφελεί την ανάπτυξη του μωρού πριν τη γέννα και επίσης μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αποτελεί σημαντική ασπίδα του οργανισμού τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου ή του βρέφους που θηλάζει από τον κίνδυνο φλεγμονής, αλλεργικών αντιδράσεων, νεοπλασιών και καρδιαγγειακής νόσου.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα, όπως επισήμανε ο διατροφολόγος Χρήστος Βασιλόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Διατροφής του Νοσοκομείου «Αρεταίειο», κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, συνίσταται η ημερήσια διατροφική πρόσληψη από τη μητέρα τουλάχιστον 300 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (ΕPA και DHA). Η κάλυψη των διατροφικών συστάσεων σε DHA μπορεί με ασφάλεια να επιτευχθεί από την κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως σαρδέλας, κολιού και σολομού. Αντιθέτως, η κατανάλωση μεγάλων ψαριών που βρίσκονται υψηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όπως ο ξιφίας, αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς στα ψάρια αυτά συχνά ανευρίσκονται υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ρυπαντών, που μπορούν να επιβαρύνουν τη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου ή του βρέφους.