Ο καφές δεν συνδέεται με την ακράτεια ούρων

Όσοι έχουν ακράτεια ούρων και δεν μπορούν να απαρνηθούν τον καφέ τους ή το τσάι, δεν χρειάζεται να ανησυχούν μη τυχόν και η επιπλέον καφεΐνη επιδεινώσει το πρόβλημα υγείας τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology. Η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με τις ισχύουσες συστάσεις που απαγορεύουν στις γυναίκες με ακράτεια ούρων την κατανάλωση καφεϊνούχων τροφίμων και ροφημάτων.

«Αν μια γυναίκα θέλει να απέχει από την καφεΐνη, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτη μας δείχνουν ότι οι γυναίκες με μέτρια ακράτεια ούρων δεν θα πρέπει να ανησυχούν», εξηγεί η Δρ Μαίρη Τάουνσεντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.  Σύμφωνα με την Δρ Τάουνσεντ υπάρχουν κάποιοι βιολογικοί λόγοι που οι γυναίκες με ακράτεια ούρων πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη, καθώς αυξάνει την παραγωγή ούρων και ενδεχομένως να δημιουργεί αίσθημα έπειξης.

Ασαφές μακροπρόθεσμα

Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης σχετίζεται με την επιδείνωση της ακράτειας ούρων μακροπρόθεσμα. Για να απαντήσουν στο ερώτημα οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 21.500 γυναίκες που είχαν εγγραφεί σε δύο μεγάλες μελέτες, καθεμιά εκ των οποία κατέγραφε σε βάθος χρόνου την υγεία Αμερικανίδων νοσηλευτριών από το 1970 ή το 1980 έως και σήμερα.

Η Δρ Τάουνσεντ και οι συνεργάτες της επέλεξαν γυναίκες με μέτρια ακράτεια ούρων (οριζόμενη ως ακούσια απώλεια ούρων μία με τρεις φορές ανά μήνα), από τις συμμετέχουσες που είχαν ερωτηθεί για την ακράτεια και την κατανάλωση καφεΐνης το 2002 ή το 2003.

Οι γυναίκες είχαν ερωτηθεί σχετικά με την ποσότητα της καφεΐνης που είχαν πιει ή καταναλώσει υπό τη μορφή καφέ, σόδας ή σοκολάτας τους προηγούμενους μήνες. Δύο χρόνια αργότερα, όταν ερωτήθηκαν και πάλι σχετικά με την ακράτεια, περίπου το 20% δήλωσε ότι τα συμπτώματα είχαν επιδεινωθεί και τώρα πλέον είχαν ακούσια απώλεια ούρων τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Αυτό ίσχυε ανεξαρτήτως ποσότητας καφεΐνης που ανέφεραν ότι είχαν πιει ή φάει.

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν συσχετισμό μεταξύ των γυναικών που αύξησαν την κατανάλωση καφεΐνης μεταξύ των ετών που έγινε η δημοσκόπηση και επιδείνωσης των ουρολογικών συμπτωμάτων, είτε αφορούσε την γενικότερη ακράτεια είτε την υπεδραστήρια κύστη συγκεκριμένα.

Η Δρ Λαρίσσα Ροντρίγκεζ, συνδιευθύνουσα του τμήματος Γυναικείας Ουρολογίας, Επανορθωτικής Χειρουργικής και Ουροδυναμικής στην Ιατρική Σχολή «David Geffen» του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, υπογραμμίζει ότι οι γυναίκες μπορεί επίσης να υποφέρουν από άγχος και ακράτεια από υπερπλήρωση της κύστης.

Η απώλεια ούρων που σχετίζεται με την ακράτεια λόγω άγχους μπορεί να εμφανιστεί ως συνέπεια οποιασδήποτε δραστηριότητας που προκαλεί στρες στην ουροδόχο κύστη, όπως το γέλιο ή το φτέρνισμα. Η ακράτεια υπερπλήρωσης της κύστης συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει σωστά, ενώ η ακράτεια λόγω έπειξης ή η υπερδραστήρια κύστη βιώνονται ως αιφνίδια ανάγκη για ούρηση.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ που χρηματοδότησαν την έρευνα, η πλειοψηφία των γυναικών με ακράτεια ούρων μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς χειρουργείο. Εξάλλου στην μελέτη της Δρ Τάουνσεντ οι περισσότερες συμμετέχουσες δεν είχαν καν αναφέρει στον προσωπικό τους ιατρό το πρόβλημα της ακράτειας.

Δείτε επίσης