Για αδυνάτισμα, μια ποικίλη διατροφή, χωρίς απαγορεύσεις, με βάση τις διατροφικές συστάσεις είναι η πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα σε σχέση με τις εμπορικές “στερητικές” δίαιτες τύπου Dukan (Ντούκαν), σύμφωνα με τη μελέτη NutriNet-Sante.
Η ίδια μελέτη κάνει λόγο για μια “δικτατορία του βάρους” στις δυτικές κοινωνίες. Η εικόνα του ιδανικού σώματος είναι τέτοια που τουλάχιστον δύο γυναίκες στις τρεις (70%) και ένας άνδρας στους δύο θέλουν να αδυνατίσουν. Και μεταξύ αυτών, το 67% των γυναικών και το 39% των ανδρών έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά δίαιτα στη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από 105.771 εθελοντές οι οποίοι μετείχαν στην έρευνα.
“Η πίεση που δέχεται η κοινωνία μας από ένα πρότυπο γυναικείου ή ανδρικού σώματος επηρεάζει ακόμη και ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος, που δεν είναι ούτε παχύσαρκοι, ούτε υπέρβαροι, να κάνουν δίαιτα: σχεδόν δύο γυναίκες στις τρεις (58%) με κανονικό βάρος κάνουν δίαιτα”, διαπιστώνει ο καθηγητής Σερζ Ερσμπέργκ (του Ινστιτούτου Inserm, Πανεπιστήμιο Paris 13) που συντονίζει τη μελέτη. “Ένα νέο στοιχείο: ακόμη και το 27% των ανδρών με φυσιολογικό βάρος θέλει να αδυνατίσει”, προσθέτει. “Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα αντίληψης για το σώμα… τα πρότυπα που προωθεί η μόδα, τα μέσα ενημέρωσης”, τονίζει. Ωστόσο, για να γνωρίζουμε περισσότερα για τις δίαιτες αδυνατίσματος, η μελέτη επικαλείται ένα δείγμα δείγματος 18.188 εθελοντών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά δίαιτα.
Μεταξύ αυτών, μια γυναίκα στις τέσσερις και ένας άνδρας στους επτά έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον πέντε δίαιτες στη ζωή τους. Το “αλυσιδωτές δίαιτες” είναι πιο διαδεδομένες στις γυναίκες αφού “σχεδόν το 30% των γυναικών έχουν κάνει τουλάχιστον πέντε φορές δίαιτα στη ζωή τους”, από τις οποίες σε ποσοστό 9% έχουν επίσης ακολουθήσει τουλάχιστον 10 δίαιτες (4% των ανδρών).
Αυτό εξηγείται εν μέρει γιατί συχνά οι γυναίκες αρχίζουν δίαιτα νωρίτερα. Το 36% αυτών άρχισε σε ηλικία μεταξύ 15 και 25 ετών, έναντι ποσοστού 18% των ανδρών”, σύμφωνα με τον καθηγητή Ερσμπέργκ.
Η δίαιτα Ντούκαν και οι δίαιτες πείνας
Ανάμεσα στους λάτρεις των εμπορικών “στερητικών” διαιτών (Dukan, Cohen, Χρονοδιατροφή) είναι πολύ περισσότεροι (40%) αυτοί που θεωρούν ότι η δίαιτά τους ήταν πιο αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα μόνο, σε σχέση με αυτούς που επέλεξαν άλλες μορφές απώλειας βάρους.
Αντίθετα οι εθελοντές της μελέτης που ακολούθησαν μια δίαιτα με ποικιλία (κατανάλωση διαφόρων τροφών, μείωση της ποσότητας, όχι απαγορευτικό είδος διατροφής), σε ποσοστό 76% πιστεύουν ότι αυτή η ισορροπημένη διατροφή είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα, με μια διατήρηση της απώλειας του βάρους πέραν των έξι μηνών.
Είναι εξάλλου οι περισσότεροι (57,5%) που ακολουθούν μια διαιτα με ποικιλία έχουν εντάξει την αύξηση της φυσικής άσκησης (βάδισμα) στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς τους (έναντι 39% όσον ακολουθούν δίαιτες τύπου Dukan (Ντουκαν) και Cohen. Είναι η δίαιτα που έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα, αποκαλύπτει ο Ερσμπέργκ. Στη δεύτερη σειρά έρχεται η δίαιτα που είναι συνδυασμένη με φυσική άσκηση τύπου Weight Watchers (61%).
Οι λιγότερο καλές επιδόσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα αφορούν την κατηγορία των στερητικών διαιτών και μεταξύ αυτών, κυρίως οι δίαιτες με βάση την πρόσληψη υποκατάστατων των γευμάτων και διαιτητικών προϊόντων (41%) και οι δίαιτες Cohen και Dukan (Ντουκάν) (αντίστοιχα 50 και 51%), επισημαίνει η μελέτη.
Η δίαιτα Dukan και αυτές που βασίζονται σε υποκατάστατα γευμάτων/διαιτητικά προϊόντα κρίνονται οι πιο απογοητευτικές όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η μελέτη NutriNet-Sante άρχισε στις 11 Μαΐου 2009 με σκοπό να αποτιμήσει καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ της υγείας και της διατροφής. Τρία χρόνια μετά, η ιστοσελίδα της έχει 223.000 χρήστες στο internet και επιδιώκει να έχει περισσότερους εθελοντές για να φτάσει τους 500.000, ώστε να συνεχίσει τη δημόσια έρευνα για τις διατροφικές συμπεριφορές και την καλύτερη γνώση των σχέσεων ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία.