Όσοι ξοδεύουν χρήματα για μοναδικές εμπειρίες (όπως οι διακοπές σ’ ένα εξωτικό νησί), δεν νιώθουν κατ’ ανάγκην ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Το κλειδί είναι το κίνητρο: όσοι έχουν ως μοναδικό κίνητρο να εντυπωσιάσουν τους γύρω τους, δεν κερδίζουν τίποτα στο θέμα της ευτυχίας. Αντιθέτως, όσοι ξοδεύουν για να ζήσουν το όνειρό τους, μπορούν κάλλιστα να πετάξουν στον έβδομο ουρανό.
«Το γιατί αγοράζουμε κάτι είναι εξίσου σημαντικό με το τι αγοράζουμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράιαν Χάουελ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.
«Όταν κάποιος αγοράζει εμπειρίες ζωής για να εντυπωσιάσει τους άλλους, εξαλείφει την ευτυχία που θα αποκόμιζε από αυτή την αγορά. Αυτό το πεζό κίνητρο φαίνεται να μην καλύπτει τις (υποσυνείδητες) ανάγκες του ψυχισμού μας».
Τα ευρήματα τους δρος Χάουελ βασίζονται στις απαντήσεις που έδωσαν 241 εθελοντές σε ερωτήματα αναφορικά με τα όνειρα ζωής και τα συναισθήματα που δημιουργεί η εκπλήρωσή τους.
Όπως γράφουν ο δρ Χάουελ και οι συνεργάτες του στην «Επιθεώρηση Μελετών Ευτυχίας» (JHS), όσοι αγοράζουν εμπειρίες ζωής σε συμφωνία με τις επιθυμίες, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες τους, αποκομίζουν το μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας.
Οι ίδιοι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αισθάνονται μοναξιά και αισθάνονται πιο ζωντανοί.
Αντιθέτως, όσοι επιδιώκουν να κάνουν ακραίες αγορές με αποκλειστικό στόχο να κερδίσουν την αναγνώριση των άλλων, νιώθουν λιγότερη ικανοποίηση και λιγότερο δεμένοι με τους άλλους.
«Το σημαντικότερο ερώτημα που πρέπει να θέτουμε στον εαυτό μας είναι γιατί θέλουμε να αγοράσουμε κάτι», τόνισε ο δρ Χάουελ. «Το κίνητρο πίσω από την όποια αγορά μπορεί να εντείνει ή να εξουδετερώσει την χαρά που μπορεί να φέρει η αγορά αυτή».