Πρώιμη εμμηνόπαυση και καρδιά

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 46 ετών διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες καρδιακού εμφράγματος ή εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσες γυναίκες παρουσιάζουν εμμηνόπαυση αργότερα στη ζωή. Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μελίσα Γουέλονς, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, λέει ότι οι γυναίκες που έχουν νωρίς εμμηνόπαυση θα πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για να προστατευθούν από τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

«Η συμβουλή μου προς τις γυναίκες είναι να ελέγχουν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως την πίεση και την χοληστερόλη τους, καθώς και να αποφεύγουν το κάπνισμα, τα πρόχειρα φαγητά και την καθιστική ζωή, ούτως ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού», είπε.

Η δρ Γουέλονς και οι συνεργάτες της συνέλλεξαν στοιχεία από 2.509 εθελόντριες, οι σχεδόν 700 εκ των οποίων (το 28%) είχαν μπει νωρίς στην κλιμακτήριο – πριν από τα 46 τους χρόνια.  Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι στις ΗΠΑ τα 51 χρόνια και στη Βρετανία τα 52.

Καμία από τις εθελόντριες δεν έπασχε από καρδιά ο κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ απ’ όσες είχαν παρουσιάσει νωρίς εμμηνόπαυση, σε άλλες αυτό ήταν κάτι που εκ φύσεως είχε συμβεί και σε άλλες ήταν προϊόν ολικής υστερεκτομής (αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των εθελοντριών επί μία πενταετία, καταγράφοντας τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά μεταξύ τους.

Τα ευρήματα

Στο τέλος της πενταετίας, το 3,3% των γυναικών που είχαν μπει νωρίς στην εμμηνόπαυση και το 1,5% όσων είχαν μπει σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν πάθει έμφραγμα ή ανακοπή καρδιάς ή είχαν πεθάνει από καρδιοπάθεια.

Παρομοίως, το 2,6% όσων είχαν μπει νωρίς στην εμμηνόπαυση και το 1% όσων είχαν μπει σε μεγαλύτερη ηλικία, είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «Menopause», δεν είναι αποσαφηνισμένο γιατί η πρώιμη εμμηνόπαυση διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Ενδέχεται να υπάρχει κάποια γενετική συσχέτιση, με τα γονίδια που σχετίζονται με την ωοθηκική λειτουργία να σχετίζονται και με την καρδιαγγειακή νόσο», είπε η δρ Γουέλονς. Και εξήγησε, πως η εμμηνόπαυση αρχίζει όταν οι ωοθήκες παύουν να παράγουν ωάρια για φυσικούς ή τεχνητούς (χειρουργική αφαίρεση) λόγους.

Δείτε επίσης