Το αλάτι συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου

H μείωση της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν αρκετό αλάτι μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι, αναφέρει το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WRCF). Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο ένας στους επτά καρκίνους του στομάχου στη Δύση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο κόσμος περιόριζε την κατανάλωση σε αλάτι στα επίπεδα που συνιστώνται για την καλή υγεία.

Το πολύ αλάτι είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Ωστόσο, το αλάτι έχει σχετιστεί και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ας σημειωθεί ότι το επιστημονικό όνομα του αλατιού είναι χλωριούχο νάτριο. Αυτό που είναι επικίνδυνο για την υγεία είναι το νάτριο.

Το ημερήσιο συνιστώμενο όριο είναι τα 6 γραμμάρια (ένα κοφτό κουταλάκι του καφέ αλάτι ή 2.400 mg νατρίου) για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών δίχως προβλήματα όπως η υπέρταση ή η νεφροπάθεια, αλλά η μέση κατανάλωση στη Δύση υπερβαίνει τα 8,6 γραμμάρια την ημέρα. Στην Ελλάδα, μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει πως καθημερινά καταναλώνουμε πάνω από 10 γραμμάρια αλάτι.

Αλάτι και καρκίνος

Οι ειδικοί του WRCF υπολόγισαν ότι το τουλάχιστον 14% των ετήσιων κρουσμάτων καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι οι άνθρωποι περιόριζαν το αλάτι στα 6 γραμμάρια την ημέρα ή λιγότερο.

«Ο καρκίνος του στομάχου είναι δύσκολος στην αντιμετώπισή του, διότι τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται όταν η νόσος είναι ήδη προχωρημένη», δήλωσε η κυρία Κέιτ Μεντόζα, επικεφαλής Πληροφόρησης για την Υγεία στο WRCF.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες θα συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου – και ο περιορισμός της κατανάλωσης άλατος είναι η πρώτη και πιο σημαντική, ακολουθούμενη από την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το περισσότερο από το αλάτι που τρώμε δεν είναι το επιτραπέζιο που προσθέτουμε στο φαγητό και τη σαλάτα μας, αλλά το «κρυφό» που ήδη υπάρχει στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Στην χώρα μας, λ.χ., το 40% της ημερήσιας κατανάλωσης άλατος προέρχεται από το ψωμί που τρώμε. Πολύ αλάτι, εξάλλου, δεν περιέχουν μόνο τα αλμυρά τρόφιμα του εμπορίου, όπως τα πατατάκια, αλλά και τρόφιμα όπως τα δημητριακά που τρώμε για πρωινό.

Δείτε επίσης