Οι λίγες θερμίδες ίσως δεν παρατείνουν τη ζωή

Ο περιορισμός θερμίδων τελικά δεν βοηθά στη μακροζωία για όλα τα είδη. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη του National Institute on Aging (ΝΙΑ) που ξεκίνησε το 1987 και αφορά μακάκους ρέζους.

Οι μαϊμούδες που υποχρεώθηκαν σε μια δίαιτα λίγων θερμίδων και επί 25 χρόνια κρατήθηκαν αδυνατισμένες δεν έζησαν περισσότερο από αυτές που είχαν κανονικό βάρος. Το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο ή καρδιά ήταν το ίδιο είτε επρόκειτο για αδυνατισμένες είτε κανονικού βάρους μαϊμούδες.

Θερμίδες

Από τη δεκαετία του 1930, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μια δίαιτα με εξαιρετικά λίγες θερμίδες, η οποία όμως προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει το προσδόκιμο ζωής στα ποντίκια και τους νηματώδεις σκώληκες. Το ίδιο συμπέρασμα προέκυψε όταν τα πειράματα επεκτάθηκαν σε άλλα ζώα.

Το 2009, Αμερικανοί ερευνητές από το University of Wisconsin είχαν προκαλέσει αίσθηση όταν ανακοίνωσαν ότι μια διατροφή με πολύ λίγες θερμίδες παρατείνουν σημαντικά τη ζωή των στους μακάκους. Τώρα όμως, η προσεκτικότερη αυτή μελέτη που διήρκεσε 25 χρόνια και δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, διαψεύδει τη θεωρία ότι η αυστηρή δίαιτα επιβραδύνει τη γήρανση στις μαϊμούδες αυτού του είδους.

Οι ελπίδες είχαν κορυφωθεί το 2009, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διήρκεσε 20 χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων του Ουισκόνσιν (WNPRC). Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός των θερμίδων κατά 30% παρατείνει τη ζωή μακάκων ρέζους: μόνο το 13% των πειραματόζωων που ακολούθησαν τη δίαιτα πέθαναν με ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, συγκριτικά με 37% στην ομάδα ελέγχου.

Όπως φαίνεται, όμως, τα αποτελέσματα ήταν παραπλανητικά. Νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης σε μακάκους ρέζους και διήρκεσε 25 χρόνια, δείχνει ότι ο θερμιδικός περιορισμός ίσως προσφέρει οφέλη για την υγεία, δεν προσφέρει όμως παράταση ζωής.

Τα νέα ευρήματα

Η βασική διαφορά ανάμεσα στην προηγούμενη και τη νέα έρευνα ήταν η σύσταση της τροφής των πειραματόζωων. Στο πρώτο πείραμα του WNPRC, το 28,5% των θερμίδων που κατανάλωναν οι μακάκοι προερχόταν από ζάχαρη, ενώ στο στο δεύτερο πείραμα ,του NIA. το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 3,9%. Δεν αποκλείεται λοιπόν οι μαϊμούδες του WNPRC να έζησαν περισσότερο επειδή απλά κατανάλωναν λιγότερη ανθυγιεινή τροφή παρά λιγότερη ποσότητα τροφής.

Αντίστοιχα ερευνητικά δεδομένα για τον άνθρωπο δεν υπάρχουν, οπότε η νέα μελέτη είναι πιθανότατα η πλέον αξιόπιστη για την καθοδήγηση των μελλοντικών ερευνών. Το συμπέρασμα που δείχνει να προκύπτει είναι ότι η διάρκεια ζωής εξαρτάται από περίπλοκες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα γονίδια και το περιβάλλον, τις οποίες είναι δύσκολο να ελέγξουμε.

Δείτε επίσης