Η άσκηση παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την παχυσαρκία όσον αφορά την υγεία. Ενα αδύνατο σώμα δεν αποτελεί αναγκαστικά συνώνυμο της καλής φυσικής κατάστασης, υπογραμμίζουν αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, αν βέβαια κάνει καθιστική ζωή. Από την άλλη, ένα παχύσαρκο άτομο μπορεί να είναι και σωματικά υγιές και να αντιμετωπίζει παρόμοιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή καρκίνου με ένα άτομο φυσιολογικού βάρους, αν έχει καλή φυσική κατάσταση και γυμνάζεται.
Η σωματική άσκηση
Οι ειδικοί μελέτησαν δεδομένα που αφορούσαν σε 43.000 Αμερικανούς, από τους οποίους τα 2/3 ήταν παχύσαρκοι. Από μετρήσεις και εξετάσεις που έγιναν κατέταξαν 18.500 εθελοντές στην κατηγορία των «μεταβολικά υγιών». Πρόκειται για άτομα τα οποία παρά τα παραπανίσια κιλά τους δεν εμφανίζουν υπέρταση ή υψηλές τιμές χοληστερόλης και δεν πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Κατά τους ειδικούς, τα άτομα της συγκεκριμένης κατηγορίας γυμνάζονταν περισσότερο και είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση συγκριτικά με τους υπόλοιπους εθελοντές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες, οι «μεταβολικά υγιείς» συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή καρκίνου με άτομα φυσιολογικού βάρους και 50% χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με παχύσαρκα άτομα που κρίνονταν «μεταβολικά λιγότερο υγιή».
Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Φρανσίσκο Ορτέγα, ο οποίος τώρα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, στην Ισπανία, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι η σωματική άσκηση είναι ικανή να χαρίσει υγεία ακόμα και σε άτομα που «κουβαλούν» παραπανίσια κιλά. «Η μελέτη μας δείχνει για ακόμη μια φορά τον σπουδαίο ρόλο της φυσικής κατάστασης ως δείκτη υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κακό το λίπος της κοιλιάς
Από την πλευρά της η δρ Ειμι Τόμσον από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, έσπευσε να σχολιάσει: «Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παχυσαρκία αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων βλέπουμε ότι καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο αυτόν δεν παίζει μόνο το σωματικό βάρος αλλά και το πού συσσωρεύεται το περιττό λίπος και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία και την φυσική κατάσταση».
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθούμε το σωματικό μας βάρος, ιδιαίτερα αν τα παραπανίσια κιλά “αποθηκεύονται” στην κοιλιά. Τα κύτταρα του λιπώδους ιστού στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα δραστήρια παράγοντας τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με αρκετή σωματική άσκηση και την επίβλεψη ενός ειδικού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υγιή απώλεια βάρους» καταλήγει η ίδια.