Γιατί οι άνδρες λατρεύουν το γυναικείο στήθος

Το στήθος της γυναίκας υπήρξαν ανέκαθεν ένα από τα όπλα της γυναικείας γοητείας. Μπροστά σ’ αυτήν τη δύναμη, οι άνδρες σχεδόν παραλύουν. Πολλά αριστουργήματα της ζωγραφικής απεικονίζουν το μυστήριο και τη δύναμη του γυναικείου στήθους. Aκόμα και η Bίβλος, στο περίφημο ‘Ασμα Aσμάτων, εξυμνεί το γυναικείο στήθος με λόγια απέραντου θαυμασμού. Το γυναικείο στήθος εδραιώνει τη συναισθηματική σχέση της μητέρας με το παιδί της αλλά τρελαίνει και τους άνδρες. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν γιατί οι άνδρες μαγνητίζονται από τη θέα ενός καλοσχηματισμένου ντεκολτέ.

Αλλά τώρα, ένας καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Emory, στην Ατλάντα από τις ΗΠΑ πιστεύει ότι βρήκε την εξήγηση και την παρουσιάζει στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012 και τιτλοφορείται «The Chemistry Between Us».Ο δρ Λάρι Γιανγκ, , ο οποίος μελετά τη νευρολογική βάση πολύπλοκων κοινωνικών συμπεριφορών, πιστεύει ότι η εξέλιξη του ανθρώπου ενίσχυσε ένα αρχαίο νευρικό κύκλωμα που βασίζεται στην ωκυτοκίνη και αρχικά δημιουργήθηκε για να «δένει» τη μητέρα με το μωρό κατά τον θηλασμό. Αυτό το νευρικό κύκλωμα της ωοκυτοκίνης, λέει, χρησιμοποιείται επίσης για να ενισχυθεί το δέσιμο ανάμεσα στο ζευγάρι. Το αποτέλεσμα είναι ότι όπως τα μωρά, έτσι και οι άντρες λατρεύουν το γυναικείο στήθος!

Η ωκυτοκίνη

Όταν οι θηλές της γυναίκας διεγείρονται από τον θηλασμό, ο εγκέφαλός της πλημμυρίζει από την νευροχημική ουσία ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης». Η παραγωγή της ωκυτοκίνης βοηθεί τη γυναίκα να εστιάσει την προσοχή και την τρυφερότητά της στο μωρό που κρατάει στην αγκαλιά της.

Μελέτες, όμως, που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι ο μηχανισμός της ωκυτοκίνης δεν προορίζεται για αποκλειστική χρήση από τα μωρά. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, η διέγερση των θηλών εντείνει την σεξουαλική διέγερση στην συντριπτική πλειονότητα των γυναικών και ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου με την διέγερση του κόλπου και της κλειτορίδας. Όταν ένας ερωτικός σύντροφος αγγίζει ή χαϊδεύει το στήθος μιας γυναίκας, ο εγκέφαλός της παράγει ωκυτοκίνη, ακριβώς όπως συμβαίνει όταν την θηλάζει το μωρό της. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η οκυτοκίνη βοηθεί τη γυναίκα να εστιάσει στον ερωτικό της σύντροφο, ενισχύοντας την επιθυμία της να δεθεί μαζί του.

Με άλλα λόγια, οι άντρες μπορούν να κάνουν τον εαυτό τους πιο επιθυμητό «παίζοντας» με το στήθος της συντρόφου τους, τόσο στα προκαταρκτικά όσο και στη διάρκεια του σεξ. Υπό μία έννοια – εξηγεί ο καθηγητής – η εξέλιξη είναι αυτή που έχει κάνει τους άντρες να «κολλάνε» με το γυναικείο στήθος. «Είναι μία φυσική συμπεριφορά που αναπτύχθηκε στους άντρες για να αξιοποιούν το κύκλωμα συναισθηματικού δεσίματος που διαθέτουν οι γυναίκες».

Γιατί, όμως, αναπτύχθηκε αυτό το χαρακτηριστικό μόνο στους ανθρώπους και όχι στα άλλα θηλαστικά; Ο δρ Γιανγκ πιστεύει πως φταίει το ότι οι άνθρωποι κάνουν μονογαμικές σχέσεις, ενώ το 97% των άλλων θηλαστικών όχι. Ρόλο παίζει επίσης το ότι είμαστε όντα που ζουν όρθια και έτσι υπάρχει δυνατότητα για σεξ πρόσωπο με πρόσωπο, το οποίο παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για διέγερση των θηλών στη διάρκεια του σεξ. Με άλλα λόγια, «η ίδια η φύση της σεξουαλικότητάς μας διευκολύνει την διέγερση των θηλών», λέει.

Η θεωρία του Γιανγκ, καίτοι λογική, δεν φαίνεται να ισχύει για όλους αφού, δεν «τρελαίνονται» όλοι οι άντρες για το γυναικείο στήθος, ενώ σε ορισμένους λαούς, όπως αρκετούς αφρικανικούς, οι γυναίκες κυκλοφορούν με γυμνό στήθος και οι άντρες δεν δίνουν καμία σημασία. Ο Γιανγκ πάντως εκτιμά πως το γεγονός ότι δεν «καρφώνονται» όλοι οι άντρες στο γυναικείο στήθος, δεν αναιρεί το γεγονός ότι «παίζουν» μαζί του την ώρα του σεξ. Ή τέλος πάντων, προσθέτει, δεν έχουν διεξαχθεί ακόμα επαρκείς ανθρωπολογικές μελέτες που να δείχνουν τι κάνει κάθε λαός στη διάρκεια του σεξ και πόσο ασχολείται με το στήθος.

 

Δείτε επίσης