Μία νέα μελέτη βρήκε ότι η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τα σπερματοζωάρια να κολυμπούν ταχύτερα. Επιπλέον, τα σπερματοζωάρια των ανδρών που ασκούνται συστηματικά είναι και πιο καλοσχηματισμένα, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, στην Ισπανία, οι οποίοι διερεύνησαν το θέμα σε 31 νεαρούς εθελοντές. Το συμπέρασμα θεωρείται σημαντικό, διότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η ποιότητα του σπέρματος των ανδρών έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 50 χρόνια.
Οι παράγοντες που εκτιμάται ότι έχουν συντελέσει στη μείωση της ποιότητας του σπέρματος είναι, μεταξύ άλλων, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η εξάπλωση της παχυσαρκίας.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Εφηρμοσμένης Φυσιολογίας» (EJAP), η γυμναστική ευνοεί την υγιή ορμονική παραγωγή και ενδεχομένως αυτό δημιουργεί καλύτερο περιβάλλον στους όρχεις για την παραγωγή σπερματοζωαρίων.
Άσκηση αλλά χωρίς εξάντληση
Οι Ισπανοί ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσον υπήρχαν διαφορές στα ορμονικά επίπεδα και στην ποιότητα του σπέρματος μεταξύ των εθελοντών τους οι οποίοι γυμνάζονταν συστηματικά και εκείνων οι οποίοι διήγαγαν καθιστική ζωή. Οι παράγοντες που εξέτασαν ήταν ο αριθμός, η μορφολογία και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, καθώς και τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της κορτιζόλης και της ορμόνης FSH στο αίμα των εθελοντών τους. Το συμπέρασμά τους ήταν πως οι δραστήριοι άνδρες είχαν καλύτερης ποιότητας σπέρμα.
«Παρ’ ότι ο αριθμός των εθελοντών μας ήταν μικρός και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η γυμναστική είναι σημαντική για την βελτίωση του ορμονικού περιβάλλοντος και την διέγερση της παραγωγής υγιών σπερματοζωαρίων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νταϊάνα Βααμόντε, επίκουρη καθηγήτρια Ανατομίας & Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα. Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει ότι η άσκηση που απαιτείται για υγιές σπέρμα δεν πρέπει να είναι εξαντλητική.
Πριν από δύο χρόνια, η ίδια ερευνήτρια και οι συνεργάτες της είχαν δημοσιεύσει μελέτη σε επαγγελματίες αθλητές, η οποία έδειξε πως οι παράμετροι της ποιότητας του σπέρματός τους ήταν μειωμένες σε σύγκριση με εκείνες ομάδας εθελοντών που γυμνάζονταν με μέτρια ένταση και συχνότητα.