Καταμήνια ημικρανία, περίοδος και εγκυμοσύνη

Τα αγόρια και τα κορίτσια, έχουν περίπου ίδιο αριθμό κρίσεων ημικρανίας. Μετά την εφηβεία, τα κορίτσια αρχίζουν να έχουν περισσότερες ημικρανίες από τα αγόρια, λόγω αύξησης στα οιστρογόνα. Υπολογίζεται ότι μία στις πέντε γυναίκες, ένα στα εννέα παιδιά και ένας στους 12 άντρες ταλαιπωρείται από ημικρανίες. Ένας λόγος που οι γυναίκες έχουν περισσότερες ημικρανίες είναι λόγω των ορμονών που εκκρίνονται κατά την περίοδο. Η ημικρανία που εμφανίζεται στην περίοδο λέγεται καταμήνια ημικρανία και μπορεί να υποχωρήσει σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη.

Πώς μπορούν οι ορμόνες να επηρεάσουν την ημικρανία στις γυναίκες;

Ο υποθάλαμος του εγκεφάλου ρυθμίζει τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας (περίοδος). Πιο συγκεκριμένα, ο υποθάλαμος ελέγχει την έκκριση ορμονών από την υπόφυση. Κάποιες υποφυσιακές ορμόνες, με τη σειρά τους, ελέγχουν την έκκριση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης από τις ωοθήκες και οδηγούν στην έκκριση σεξουαλικών ορμονών, που αποτελεί μέρος του έμμηνου κύκλου. Μια μείωση στα επίπεδα των οιστρογόνων πριν από την εμμηνόρροια θεωρείται ότι μπορεί να οδηγεί σε κρίσεις ημικρανίας.

Πώς διαφέρει η ημικρανία της εμμηνόρροιας (καταμήνια ημικρανία) από άλλους τύπους ημικρανίας;

Οι κρίσεις στην καταμήνια ημικρανία είναι ιδιαίτερα έντονες και διαρκούν περισσότερο από άλλους τύπους ημικρανιών. Συνήθως διαρκούν δύο με τρεις ημέρες και περιλαμβάνουν ναυτία και εμετό ως πρωτεύοντα συμπτώματα. Η πλειονότητα των ημικρανιών συμβαίνει κατά τη διάρκεια των δύο ημερών πριν από την πρώτη ημέρα της εμμηνόρροιας ή κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας. Οι ημικρανίες είναι συνήθως αρκετά σταθερές και συμβαίνουν σε κάθε έμμηνο κύκλο (περίοδο), ωστόσο όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Τι γίνεται με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών;

Αν και δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις γυναίκες που έχουν ημικρανία χωρίς αύρα, η έρευνα δείχνει ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν οιστρογόνα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εγκεφαλικού σε περιπτώσεις ημικρανίας με αύρα. Επειδή ο κίνδυνος βρίσκεται στις επιπτώσεις των οιστρογόνων και των προγεστογόνων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντισύλληψη που περιέχει μόνο προγεστογόνα.

Έχω έντονη καταμήνια ημικρανία. Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω την πιθανότητα κρίσης;

Η καταγραφή των έμμηνων κύκλων στο ημερολόγιο ημικρανίας πιθανόν να σας βοηθήσει. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων που παρατηρούνται 2-3 ημέρες πριν από την πρώτη ημέρα της εμμηνόρροιας, αποτελούν ερεθιστικό παράγοντα της ημικρανίας. Πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία πριν από το ξεκίνημα της κρίσης. Αποφεύγοντας τους ερεθιστικούς παράγοντες, κάνοντας γυμναστική και χαλαρώνοντας, αλλά και μειώνοντας κάποιες δραστηριότητες, μπορείτε να μειώσετε την ένταση μιας καταμήνιος κρίσης ημικρανίας και να τη σταματήσετε ευκολότερα. Αν γνωρίζετε την περίοδό σας, η καταγραφή των κύκλων σας θα σας βοηθήσει να κάνετε έγκαιρα αλλαγές.

Έχω φίλες που κάνουν συνεχή χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για να αποτρέψουν την καταμήνια ημικρανία. Θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ αυτό;

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για την αντιμετώπιση της καταμήνιος ημικρανίας μπορεί να βοηθήσει πολύ. Όταν τα λαμβάνετε χωρίς διακοπή, το επίπεδο των οιστρογόνων στο αίμα δεν μειώνεται ή μειώνεται λιγότερο απότομα. Καθώς η καταμήνια ημικρανία προκαλείται από τη μείωση των οιστρογόνων, η συνεχής χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αποτρέπει την κρίση. Πρέπει να συζητήσετε τη συνεχή χρήση αντισυλληπτικών χαπιών με τον γιατρό σας, για να ξέρετε αν αυτή η θεραπεία σάς ταιριάζει. Θα πρέπει να σταματάτε να λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια περιοδικά, για να έχετε κάποια κανονική περίοδο. Θα πρέπει να συζητήσετε την εναλλακτική θεραπεία για την καταμήνια ημικρανία με τον γιατρό σας.

Ωστόσο, τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν οιστρογόνα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού στις γυναίκες που πάσχουν από ημικρανία με αύρα, οπότε εξαρτάται από τους παράγοντες κινδύνου που σας αφορούν. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: ηλικία άνω των 45 ετών, κάπνισμα, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Αν έχετε ημικρανία χωρίς αύρα και δεν ανήκετε σε κάποια ομάδα κινδύνου, μπορείτε να πάρετε μικρές δόσεις αντισυλληπτικών χαπιών με οιστρογόνα.

Κάποιες φορές δεν έχω καταμήνια ημικρανία, αλλά νιώθω άγχος και κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας. Πρόκειται για ημικρανία ή για προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS);

Αυτή είναι πολύ καλή ερώτηση, την οποία ακόμα κι ένας γυναικολόγος ή νευρολόγος θα δυσκολευόταν να απαντήσει. Υπάρχουν πολλά κοινά ανάμεσα στην καταμήνια ημικρανία και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS). Μπορεί να είναι διαφορετικές παθήσεις ή συμπτώματα της ίδιας πάθησης που σχετίζεται με τη σεροτονίνη και τα οιστρογόνα. Πολλές γυναίκες παθαίνουν και τα δύο και οι επιλογές θεραπείας είναι σχεδόν όμοιες.

Όχι απόψε, αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο. Ο πονοκέφαλος είναι αρκετός λόγος για να μην κάνω σεξ;

Εξαρτάται από την ένταση της κρίσης. Μια ελαφριά ημικρανία θα μπορούσε να σταματήσει από τις ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Μια πιο σοβαρή κρίση, με ναυτία και εμετό, δεν σας επιτρέπει να κάνετε τίποτα, πόσο μάλλον σεξ. Ο πονοκέφαλος της συνουσίας είναι ένα είδος πονοκεφάλου που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής κλιμάκωσης. Μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί αν πάρετε ινδομεθακίνη μία ώρα πριν από το σεξ. Θα πρέπει ωστόσο να ξέρετε ότι η ημικρανία διαφέρει από τον απλό πονοκέφαλο.

Γιατί είναι τόσο πολλές οι γυναίκες ηλικίας 35-45 ετών που έχουν ημικρανία;

Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε παράγοντες όπως οι ορμονικές αλλαγές, ο πολυσύνθετος τρόπος ζωής και η πρόοδος της ασθένειας με την πάροδο του χρόνου. Στην περίοδο αυτή, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να βρουν χρόνο και να αντιμετωπίσουν την πάθηση τους, καθώς είναι πολυάσχολες. Είναι σημαντικό να μην αφήνετε τις ημικρανίες να αυξάνονται σε συχνότητα. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε χρόνο να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες σας.

Είχα πάρει φάρμακα για τις ημικρανίες στο παρελθόν, αλλά πάχυνα. Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις ημικρανίες χωρίς να πάρω βάρος;

Εάν ακολουθήσετε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για τις ημικρανίες, το πιθανότερο είναι ότι θα χάσετε βάρος. Τα νεότερα φάρμακα για τις ημικρανίες είναι μάλλον απίθανο να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, ενώ μειώνοντας τη λήψη υδατανθράκων μπορείτε να μειώσετε τη συχνότητα των κρίσεων. Η καθημερινή άσκηση σας βοηθάει να ελέγξετε τόσο το βάρος σας όσο και τις κρίσεις ημικρανίας. (Διαβάστε για τα φάρμακα και την αντιμετώπιση της ημικρανίας).

Μπορώ να πάρω κατασταλτική θεραπεία, πριν από την κρίση;

Η χρήση κατασταλτικής θεραπείας, ειδικά ΜΣΑΦ και τριπτανών κάθε μέρα για 3-4 ημέρες πριν από την καταμήνια κρίση, μπορεί να βοηθήσει πολύ. Πρέπει να συζητήσετε αυτή την προσέγγιση με τον γιατρό σας. Η αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων την εβδομάδα πριν την εμμηνόρροια είναι πολύ σημαντική. Αν αποφύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες και πάρετε φάρμακα αντιμετώπισης κρίσεων ημικρανίας, μπορείτε να αποφύγετε την κρίση.

Διαφέρει η ημικρανία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;    

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η ημικρανία δεν είναι επικίνδυνη για την εγκυμοσύνη. Σε πολλές γυναίκες κρίσεις σταματούν εντελώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε άλλες, οι κρίσεις μειώνονται σημαντικά, ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλες τις εγκύους. Ιδίως η καταμήνια ημικρανία της εμμηνόρροιας, μπορεί να υποχωρήσει σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να κατανοήσετε ότι η ημικρανία δεν μπορεί να εξαφανιστεί έτσι απλά. Οι ημικρανίες μπορεί να γίνονται σπανιότερες, αλλά η βαθύτερη διαταραχή είναι πάντοτε παρούσα. Μερικές γυναίκες, μάλιστα, έχουν συχνότερες κρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν παυσίπονα. Είναι σημαντικό να έχετε ελέγξει την ημικρανία σας προτού μείνετε έγκυος.

Πώς μπορώ να γνωρίζω εάν η ημικρανία μου θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ημικρανία σας θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον οι κρίσεις σας συνδέονται με την εμμηνόρροια. Είναι σημαντικό να έχετε ελέγξει την ημικρανία σας πριν από την εγκυμοσύνη, καθώς τα περισσότερα φάρμακα για την ημικρανία δεν μπορούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια της. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν πολλά φάρμακα για τις ημικρανίες τους είναι πιθανό να έχουν περισσότερες κρίσεις στην εγκυμοσύνη, γιατί θα αναγκαστούν να τα διακόψουν.

Τι συμβαίνει με την ημικρανία μετά τη γέννα;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τον τοκετό, ποσοστό περίπου 40% των γυναικών με ημικρανία έχει κρίση. Η ημικρανία εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ της 3ης και της 6ης ημέρας μετά τον τοκετό. Όπως και με την εμμηνόρροια, οι αλλαγές στις ορμόνες προκαλούν την κρίση ημικρανίας. Η αναστάτωση του ύπνου και οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που προκαλούνται στο καθημερινό πρόγραμμα μιας γυναίκας μετά τη γέννηση του παιδιού της, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κρίση.

Μπορώ να παίρνω φάρμακα για την ημικρανία κατά τη διάρκεια της κύησης;

Καλό είναι να αποφεύγετε τα περισσότερα φάρμακα για την ημικρανία κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος της ημικρανίας με αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι σημαντικός σε αυτό το διάστημα. Υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον μαιευτήρα σας ή τον παιδίατρο.

Τι συμβαίνει με την ημικρανία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

Στις περισσότερες γυναίκες, οι ημικρανίες μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, σε μερικές γυναίκες οι κρίσεις αυξάνονται στα χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση.

Γιατί αλλάζει η ημικρανία με την εμμηνόπαυση;

Στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, οι ημικρανίες προκαλούνται από αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την καταμήνια ημικρανία της εμμηνόρροιας. Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων, πιθανότατα επειδή επηρεάζουν τη σεροτονίνη. Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Βελτιώνεται η ημικρανία στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση;

Οι ημικρανίες δεν μειώνονται σε όλες τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ειδικά εάν οι προηγούμενες κρίσεις ήταν συχνές και δεν σχετίζονταν με την εμμηνόρροια. Η ημικρανία μπορεί να επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου, ιδίως αν οι κρίσεις δεν ελέγχονται ή αν γίνει κατάχρηση σε κάποια φάρμακα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η ημικρανία με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, αντί να αναμένεται η ανακούφιση από την εμμηνόπαυση.

Εάν έχω ημικρανία, μπορώ να χρησιμοποιήσω θεραπεία αντικατάστασης ορμονών (HRT);

Το λάθος είδος υποκατάστατων οιστρογόνων μπορεί να επιδεινώσει την ημικρανία. Εφόσον η θεραπεία αντικατάσταση ορμονών (HRT) είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, οι μη χορηγούμενες από το στόμα μορφές φαρμάκων όπως τα έμπλαστρα και τα ζελέ, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων και μερικές φορές βοηθούν. Η ημικρανία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως σε κάθε άλλη περίοδο της ζωής.

Είναι πιθανόν να αρχίσω να έχω πονοκεφάλους σε μεγάλη ηλικία;

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να αναμένουν ότι η συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας θα ελαττωθεί σε μεγάλη ηλικία. Μετά την εμμηνόπαυση, οι κρίσεις ημικρανίας μειώνονται σημαντικά, εκτός εάν η ασθενής υποφέρει από πονοκεφάλους λόγω κατάχρησης φαρμάκων ή λανθασμένης αντιμετώπισης των συχνών κρίσεων. Εφόσον οι κρίσεις ημικρανίας αυξηθούν ή επανεμφανιστούν σε μεγάλη ηλικία, ενδέχεται κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα να επιδεινώνει την πάθηση.Είναι τόσο σπάνιο να εκδηλωθεί ημικρανία μετά την ηλικία των 55 ετών, ώστε η ύπαρξη πονοκεφάλων σε αυτή την ηλικία αποτελεί σχεδόν πάντα ένδειξη ότι υπάρχει άλλη πάθηση. Εάν είστε άνω των 55 και έχετε πονοκεφάλους, είναι απίθανο -αλλά όχι και αδύνατο- να είναι πονοκέφαλοι ημικρανίας. Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό. Η φαρμακευτική αγωγή για καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, σεξουαλική δυσλειτουργία και προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλεί κρίσεις ημικρανίας.

Εφόσον η ημικρανία δεν είναι πιθανή, τι θα μπορούσε να προκαλεί πονοκεφάλους μετά την ηλικία των 55 ετών;

Οι πονοκέφαλοι σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να σχετίζονται με καταστάσεις που είναι επικίνδυνες για τη ζωή, όπως όγκοι στον εγκέφαλο, ανευρύσματα (αδυνατισμένες και εξογκωμένες περιοχές στα τοιχώματα μιας αρτηρίας) ή φλεγμονή των αρτηριών. Ορισμένα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως καρδιακές παθήσεις, προβλήματα στους πνεύμονες, παθήσεις του θυρεοειδούς και πολλές άλλες ασθένειες, μπορεί να συνδέονται με το σύμπτωμα του πονοκεφάλου.

 

Δείτε επίσης