Οι άνθρωποι που ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή, πλούσια σε φυτικά προϊόντα, ( ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά), έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για σεξ από αυτούς που δεν καταναλώνουν πολλά χόρτα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η διαφορά πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι τα συστατικά ορισμένων φυτικών προϊόντων, που λέγονται φυτοοιστρογόνα, επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα, αυξάνοντας έτσι την επιθυμία για σεξ.
Η μελέτη, που διεξήχθη σε πρωτεύοντα θηλαστικά και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hormones and Behavior», είναι η πρώτη που συσχετίζει τα επονομαζόμενα φυτοοιστρογόνα με την σεξουαλική συμπεριφορά, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τους ανθρώπους.
Διατροφή και σεξ
Τα φυτοοιστρογόνα είναι ουσίες που δομικά μοιάζουν με τα οιστρογόνα και μιμούνται τη δράση τους στον οργανισμό. Καλές πηγές τους θεωρούνται οι ξηροί καρποί, οι ελαιούχοι σπόροι (όπως ο λιναρόσπορος, το σουσάμι), τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια (λ.χ. φασόλια, φακές) και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Φυτοοιστρογόνα περιέχουν επίσης ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα, τα καρότα και τα ρόδια, αλλά και ο μάραθος, το μάκα και το γλυκάνισο.
Οι ερευνητές μελέτησαν μία ομάδα κόκκινους πιθήκους του γένους colobus στο Εθνικό Πάρκο Kibale της Ουγκάντας. Επί 11 μήνες παρακολουθούσαν τα ζώα και κατέγραφαν τι έτρωγαν, διαπιστώνοντας πως όσο περισσότερο έτρωγαν τα φύλλα ενός φυτού που λέγεται millettia dura, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της οιστραδιόλης και της κορτιζόλης στον οργανισμό τους. Η οιστραδιόλη είναι ορμόνη του σεξ, ενώ η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες αλλά και της επιθετικότητας. Το millettia dura είναι ένα τροπικό δέντρο που σχετίζεται στενά με την σόγια και, όπως αυτή, περιέχει φυτοοιστρογόνα.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επιθετικότητα των ζώων, καταγράφοντας τον αριθμό των καυγάδων, τη συχνότητα του ζευγαρώματος και τον χρόνο που περνούσαν καλλωπίζοντας το τρίχωμά τους. Επιπλέον, μέτρησαν τις αλλαγές στα ορμονικά επίπεδά τους αναλύοντας δείγματα κοπράνων που συνέλεγαν. Όταν λόγω της διατροφής αυξάνονταν τα επίπεδα οιστραδιόλης και κορτιζόλης στο αίμα τους, οι πίθηκοι περνούσαν περισσότερο χρόνο κάνοντας σεξ και λιγότερο χρόνο στον καλλωπισμό.
«Αλλάζοντας τα ορμονικά επίπεδα και τις συμπεριφορές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή και την υγεία, τα φυτά, και κατά συνέπεια η διατροφή και πιο συγκεκριμένα η χορτοφαγία, μπορεί να έχουν παίξει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη των πρωτευόντων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, απ’ ό,τι έως τώρα νομίζαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Βάσερμαν, από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στον Καναδά.