Οι γυναίκες που μένουν έγκυες με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν θρόμβωση στο αίμα, προειδοποιούν Σουηδοί ερευνητές. Η μελέτη ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης πενταπλασιάζεται κατά το πρώτο τρίμηνο μετά την κύηση, έναντι του κινδύνου που οι γυναίκες θα διέτρεχαν εάν είχαν μείνει έγκυες με φυσικό τρόπο.
Φλεβική θρομβοεμβολή
Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι ουσιαστικά η δημιουργία θρόμβου αίματος σε φλέβα βαθιά μέσα στα πόδια. Ο θρόμβος αυτός μπορεί να αποκολληθεί και να φτάσει έως τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Τα δύο αυτά φαινόμενα αποτελούν τις δύο κλινικές μορφές αυτού που ονομάζεται φλεβική θρομβοεμβολή. Η μελέτη συσχέτισε την εξωσωματική γονιμοποίηση με περισσότερα κρούσματα πνευμονικής εμβολής και φλεβικής θρομβοεμβολής.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, παρότι σε απόλυτους αριθμούς η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο παραμένει πολύ χαμηλή. Και αυτό, διότι η πνευμονική εμβολή αποτελεί κύρια αιτία θανάτου των εγκύων. Λένε επίσης ότι πιθανώς ο κίνδυνος για πνευμονική εμβολή αυξάνεται με την εξωσωματικη γονιμοποιηση λόγω της τεράστιας αύξησης που προκαλούν τα φάρμακα της εξωσωματικής στα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα των γυναικών.
Η αύξηση του κινδύνου για θρόμβωση είναι παροδική: τα οιστρογόνα των γυναικών που έμειναν έγκυες με εξωσωματική γονιμοποίηση επανέρχονται στα φυσιολογικά όρια καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη τους.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, οι οποίοι συνέκριναν τον κίνδυνο για πνευμονική εμβολή και φλεβική θρομβοεμβολή σε σχεδόν 24.000 γυναίκες οι οποίες είχαν μείνει έγκυοι με εξωσωματική και 117.000 γυναίκες οι οποίες είχαν συλλάβει φυσιολογικά. Η μέση ηλικία των εθελοντριών ήταν τα 33 χρόνια.
Στη φυσική εγκυμοσύνη
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ηλεκτρονική έκδοση της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), είναι καλά γνωστό ότι ο κίνδυνος για θρόμβωση είναι αυξημένος κατά την φυσική εγκυμοσύνη, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστο εάν αυξάνεται περαιτέρω με την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Παρακολουθώντας τις εθελόντριες έως και έναν χρόνο έπειτα από τον τοκετό, διαπίστωσαν πως καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης η αναλογία φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν 4,2 ανά 1.000 σε όσες είχαν μείνει έγκυες με εξωσωματική και 2,5 ανά 1.000 σε όσες είχαν μείνει έγκυοι με φυσικό τρόπο.
Ο υψηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως: καταγράφηκαν 1,5 κρούσματα φλεβικής θρομβοεμβολής ανά 1.000 εγκύους στην ομάδα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έναντι 0,3 κρουσμάτων ανά 1.000 στην ομάδα της φυσικής σύλληψης. Δεν υπήρξε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στον κίνδυνο πριν από την εγκυμοσύνη ή μετά από τον τοκετό.
Παρ’ όλα αυτά, τα κρούσματα φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν λίγα, καθώς την ανέπτυξε τον 0,08% των γυναικών της εξωσωματικής και το 0,05% όσων είχαν συλλάβει φυσιολογικά.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον – ήδη χαμηλό – κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης, αλλά ιδιαιτέρως πολύ κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Επειδή, όμως, η διάγνωση της φλεβικής θρόμβωσης είναι δύσκολη και οι δυνητικές συνέπειες πολύ σοβαρές, πιστεύουν ότι γιατροί και γυναίκες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τον κίνδυνο