Οι πιθανότητες να αντέξει η σχέση στο χρόνο, όσο καλή κι αν είναι η ερωτική επαφή, είναι μικρή αν δίνεται προτεραιότητα στην ικανοποίηση ατομικών αναγκών ή επιθυμιών.
Όπως αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές, η ισχυρή φιλία μεταξύ των συντρόφων, και όχι η σεξουαλική επαφή, είναι αυτό που στην πραγματικότητα κρατάει μια μακροχρόνια ερωτική σχέση.
Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, τα ζευγάρια που τιμούν την φιλία μεταξύ τους έχουν πιο αληθινές και πιστές σχέσεις, με περισσότερη αγάπη και μεγαλύτερη ερωτική ικανοποίηση.
«Η ερωτική σχέση είναι, κατά βάση, φιλία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Λώρα ΒάντερΝτριφτ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα. «Όταν λοιπόν τιμά κάποιος αυτή την πλευρά της σχέσης, ενισχύει και την ερωτική της πλευρά, δημιουργώντας ένα ανάχωμα στο χωρισμό. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φιλία που έχουμε με το ταίρι μας είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα της σχέσης μας. Δείχνουν επίσης πως όταν δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στη φιλία απ’ ό,τι σε άλλες παραμέτρους δημιουργούμε σχέσεις που είναι πιθανότερο να αντέξουν στον χρόνο».
Από την άλλη μεριά βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει γνήσια φιλία ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.
Η συντροφικότητα βελτιώνει την ερωτική ζωή
Ωστόσο η δρ Βάντερ Ντριφτ και οι συνεργάτες της, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην «Επιθεώρηση Κοινωνικών και Προσωπικών Σχέσεων» (JSPR), πραγματοποίησαν δύο πειράματα.
Στο πρώτο συμμετείχαν 190 φοιτητές, οι οποίοι είχαν σταθερή σχέση επί τουλάχιστον 18 μήνες. Οι φοιτητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχεδιασμένα να αξιολογήσουν πόσο είχαν επενδύσει στη σχέση τους γενικώς και στις διάφορες παραμέτρους της ξεχωριστά, αλλά και τι ελπίδες έτρεφαν για το μέλλον.
Τέσσερις μήνες αργότερα οι ερευνητές ξαναήρθαν σε επαφή μαζί τους. Κάτι παραπάνω από ένας στους τέσσερις (το 27%) είχαν πλέον χωρίσει από τον/την σύντροφό τους. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να απαντήσουν εκ νέου σε κάποια ερωτήματα. Όσοι εθελοντές είχαν δηλώσει αρχικά ότι επενδύουν στην φιλία όσον αφορά τη σχέση τους και ότι γι’ αυτούς είναι σημαντική η δέσμευση στο ταίρι τους, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν χωρίσει στο μεσοδιάστημα.
Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 184 φοιτητές οι οποίοι βρίσκονταν σε σταθερή σχέση τους τελευταίους 16 μήνες, κατά μέσον όρο. Από αυτούς ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την αξία που προσδίδουν σε πλευρές της σχέσης όπως η συντροφικότητα, το δέσιμο, η ασφάλεια, η αυτοβελτίωση, οι ατομικές ανάγκες και η ενασχόληση με νέα πράγματα, χρησιμοποιώντας μία κλίμακα από το 1 (αντιστοιχούσε στο «δεν είναι σημαντικό») έως το 9 («εξαιρετικά σημαντικό»).
Όσοι έδωσαν υψηλή βαθμολογία στην συντροφικότητα και στο ψυχικό δέσιμο έτειναν να δώσουν υψηλή βαθμολογία στην δέσμευση και την ερωτική ικανοποίηση. Όσοι έδωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις ατομικές ανάγκες τους, βαθμολόγησαν με χαμηλό βαθμό την δέσμευση και την ερωτική ικανοποίηση.
Οι ερευνητές γράφουν στο άρθρο τους ότι οι χαμηλές βαθμολογίες σε ουσιώδεις παραμέτρους της σχέσης, όπως η συντροφικότητα και το ψυχικό δέσιμο, μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά συναισθήματα, ανασφάλεια και προβλήματα ψυχοσωματικής υγείας.
Προσθέτουν όμως ότι «η φιλία είναι καθοριστικό χαρακτηριστικό της αγάπης» και επισημαίνουν πως η κατανόηση των αιτιών των χωρισμών, μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να αποφύγουν αυτή την μοίρα.