Μελέτη που θα δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Sexually Transmitted Infections» το οποίο εκδίδει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) συμπεραίνει ότι η αφαίρεση τριχών γύρω από τα γεννητικά όργανα και το μπικίνι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο μίας ιδιαίτερα μεταδοτικής ιογενούς λοίμωξης του δέρματος, την μολυσματική τέρμινθο.
H μολυσματική τέρμινθος προκαλεί μικροσκοπικές σαν μαργαριτάρια βλάβες στο δέρμα με πυρήνα λευκού, σαν τυρί υλικού. Είναι γυαλιστερές, στρογγυλές με λευκούς τρούλους και κεντρικό κορμό. Ο αριθμός των κηλίδων μπορεί να ποικίλλει.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι μικροτραυματισμοί που προκαλούνται στο δέρμα από το κερί και το ξύρισμα μπορεί να ευνοούν την εξάπλωση του ιού Molluscum contagiosum ο οποίος προκαλεί την μολυσματική τέρμινθο. Η μόλυνση μπορεί να εμφανισθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι συχνότερη σε παιδιά, νεαρούς ενήλικες και σε άτομα με ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενημένο λόγω ασθενείας ή φαρμάκων.
Ο υπαίτιος ιός για την τέρμινθο μπορεί εύκολα να μεταδοθεί με την άμεση δερματική επαφή με έναν ασθενή και σπανιότερα με μολυσμένα είδη (λ.χ. πετσέτες). Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του σεξ, με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών βλαβών της στην γεννητική περιοχή να υποδηλώνει σεξουαλική μετάδοση.
Η τέρμινθος
Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια σχετικά συχνή ιογενής λοίμωξη του δέρματος. Προκαλείται από έναν ιό που ανήκει στους πομφοϊούς και προσβάλλει κυρίως το δέρμα του κορμού και των άκρων του σώματος.
Η κλινική της εικόνα χαρακτηρίζεται από μικρά ογκίδια, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από αυτό της κεφαλής καρφίτσας εώς αυτού μιας φακής. Έχουν σχήμα στρογγυλό, χρώμα διαφανές ή ρόδινο και στο κέντρο παρουσιάζουν εντύπωμα, ή αλλιώς μια μικρή εμβάθυνση. Δεν προκαλούν πόνο αλλά μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κνησμού (φαγούρα) ή να ερεθιστούν. Όταν τα πιέσουμε βγάζουν από μέσα τους ένα λευκωπό υλικό, το σωμάτιο της μολυσματικής τέρμινθου. Το κάθε ογκίδιο ξεχωριστά μπορεί να έχει κύκλο ζωής 6 με 8 εβδομάδων, αλλά λόγω νέων μολύνσεων νέα ογκίδια εμφανίζονται.
Στα παιδιά τα ογκίδια της μολυσματικής τερμίνθου εμφανίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, τις μασχάλες, τα χέρια και τις παλάμες. Στους ενήλικες η μολυσματική τέρμινθος συνήθως είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που εντοπίζεται στη γεννητική περιοχή, στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας, στο εσωτερικό των μηρών και στους γλουτούς.
Η μολυσματική τέρμινθος διαγιγνώσκεται από την εμφάνιση των χαρακτηριστικών ογκιδίων στη μολυσμένη περιοχή του δέρματος. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες, ο ιατρός θα εξετάσει ένα δείγμα δέρματος στο μικροσκόπιο.
Εξαιτίας της έντονης μολυσματικότητας της νόσου, συνίσταται στις περισσότερες περιπτώσεις η ιατρική θεραπεία, ιδιαίτερα στους ενήλικες. Η θεραπεία γίνεται με χρήση λαβίδας για την αφαίρεση του σωματίου της μολυσματικής τερμίνθου ή και με τοπική εφαρμογή υπερπαλμικού laser για την αφαίρεση των ογκιδίων. Η θεραπεία ενδέχεται να προκαλέσει κάποιο πόνο, οπότε και γίνεται χρήση τοπικού αναισθητικού.
Τέρμινθος, ξύρισμα και σεξ
Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των περιπτώσεων σεξουαλικής μετάδοσης έχει αυξηθεί όσον αφορά τη μολυσματική τέρμινθο, λένε οι δύο δερματολόγοι από τη Γαλλία και ο ένας από το Πανεπιστήμιο Emory που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη.
Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν η αύξηση της σεξουαλικής μετάδοσης του ιού σχετίζεται με την σχετικά πρόσφατη συνήθεια των νεαρών ανδρών και γυναικών στη Δύση να αφαιρούν τις τρίχες γύρω από την γεννητική περιοχή.
Έτσι, εξέτασαν 30 πάσχοντες από μολυσματική τέρμινθο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων οι οποίοι απευθύνθηκαν σε μία ιδιωτική δερματολογική κλινικής της Νίκαιας, στη Γαλλία, την περίοδο Ιανουάριος 2011-Μάρτιος 2012. Οι 24 από τους ασθενείς ήταν άνδρες και οι 6 γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία ήταν τα 29,5 χρόνια. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εννέα στους δέκα είχαν αφαιρέσει τις τρίχες από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, με το 70% να έχουν επιλέξει ως μέθοδο αφαίρεσης το ξύρισμα και οι υπόλοιποι το κερί ή κάτι ανάλογο.
Σε τέσσερις περιπτώσεις η δερματοπάθεια είχε εξαπλωθεί στην κοιλιά των ασθενών, ενώ σε μία στους μηρούς. Επιπλέον, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων συνυπήρχαν άλλα δερματολογικά προβλήματα, όπως η ανάπτυξη τριχών προς τα μέσα, τα κονδυλώματα και η θυλακίτιδα (είναι μία βακτηριακή δερματοπάθεια που προκαλεί κύστεις και ουλές).
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι επειδή ο ιός Molluscum contagiosum μπορεί να εξαπλωθεί σχετικά εύκολα και όταν κάποιος ξύνει τις βλάβες και μετά αγγίζει άλλο σημείο του δέρματος του, είναι πιθανό οι μικροτραυματισμοί της αποτρίχωσης να διευκολύνουν κατ’ ανάλογο τρόπο την μετάδοση. Ωστόσο τονίζουν πως η συσχέτισή τους πρέπει να επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες.