Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη (χοληστερόλη) θα μπορούσαν να βοηθήσουτν στην πρόληψη της
εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας εκ των συνηθέστερων αιτιών τύφλωσης στην τρίτη ηλικία.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι συχνότερη στην τρίτη ηλικία. Αρχίζει με τη λεγόμενη «ξηρή» μορφή, κατά την οποία καταστρέφονται τα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα του ματιού, όμως μπορεί να εξελιχτεί στην (πιο σοβαρή) «υγρή» μορφή, η οποία δημιουργεί νέα αιμοφόρα αγγεία, προκαλεί αιμορραγία και τελικά είναι δυνατό να καταλήξει στην τύφλωση σε σύντομο χρόνο.
Όπως είναι γνωστό, η αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στον οργανισμό επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και διευκολύνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Συνεπώς, τα φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς για την μείωση της χοληστερίνης και την πρόληψης της αρτηριοσκλήρωσης, θα μπορούσαν να προστατέψουν εκείνους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης της οφθαλμολογικής πάθησης, ιδίως μετά την ηλικία των 50 ετών.
Οι ερευνητές της της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Ρατζέντρα Άπτε, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια και ανθρώπους απέδειξαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα γίνονται αυτοκαταστροφικά για το μάτι, όταν η χοληστερίνη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον ένα φάρμακο κατά της χοληστερίνης με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του κεντρικού σημείου του ματιού που είναι ζωτικό για να διακρίνει κανείς λεπτομέρειες, όταν διαβάζει, οδηγεί, αναγνωρίζει τα πρόσωπα άλλων κ.λπ.. Όμως άλλοι ερευνητές τονίζουν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Σταγόνες για τα μάτια κατά της χοληστερίνης
Η έρευνα εστιάστηκε στα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά το μεταβατικό στάδιο μεταξύ της «ξηρής» και της «υγρής» μορφής της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Τα κύτταρα αυτά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, απομακρύνουν τη χοληστερίνη και τα λιπίδια από τους ιστούς.
Όμως, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ορισμένες φορές, αντί να λειτουργούν προστατευτικά, τα εν λόγω κύτταρα επιδεινώνουν την πορεία της νόσου, όταν -λόγω υψηλής χοληστερίνης- αδυνατούν να «καταπιούν» και μετά να αποβάλουν τα αυξημένα λίπη, με συνέπεια να «φουσκώνουν», να δυσλειτουργούν και να προκαλούν φλεγμονή, η οποία, με τη σειρά της, επιταχύνει την τύφλωση.
«Πρέπει να μελετηθεί κατά πόσο η απώλεια της όρασης λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με σταγόνες που μειώνουν τη χοληστερίνη ή με άλλα φάρμακα που εμποδίζουν τη συσσώρευση των λιπιδίων κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα», εξηγεί ο Δρ Άπτε.