Αμερικανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist, στο Ντάλας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Health Psychology» συμπεραίνει ότι ο ευτυχισμένος γάμος έχει μια παρενέργεια: όσο πιο ευτυχισμένο είναι ένα ζευγάρι, τόσο μεγαλύτερη τάση έχει να καταλήξει με παραπανίσια κιλά. Αυτό ισχύει τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 169 νιόπαντρα ζευγάρια για μια τετραετία. Μέσα στο διάστημα αυτό τους ζητούσαν με τη βοήθεια αριθμητικής κλίμακας να αξιολογήσουν την ικανοποίηση που εισέπρατταν από τον γάμο τους ενώ ταυτόχρονα κατέγραφαν το βάρος και το ύψος τους.
Διαπίστωσαν ότι για κάθε μονάδα που αυξανόταν η ικανοποίησή τους, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των ανδρών και των γυναικών αυξανόταν κατά 10% της μονάδας ανά εξάμηνο – γεγονός που αντιστοιχεί σε περίπου μισό κιλό στην περίπτωση μιας γυναίκας με ύψος 1,6 2μ. και βάρος 54 κιλά.
Κιλά ανάλογα με την ευτυχία
Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές μελέτησαν νιόπαντρα ζευγάρια για να αποκλείσουν άλλου παράγοντες που εμφανίζονται στο γάμο και καταλήγουν σε παραπανίσια κιλά, όπως για παράδειγμα η εγκυμοσύνη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σύζυγοι που δήλωναν πιο ευτυχισμένοι, ενδεχομένως να μην ανησυχούσαν τόσο πολύ για τη σιλουέτα τους καθώς δεν έμπαιναν στη διαδικασία να φλερτάρουν με άλλα άτομα με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ότι έπρεπε να διατηρούν μια εικόνα αρεστή προς τους άλλους. Με άλλα λόγια, τα ευτυχισμένα ζευγάρια παραμελούν τον εαυτό τους με τη λογική ότι έχουν δέσει τον “γάιδαρο” τους.
«Κατά μέσο όρο οι σύζυγοι που δήλωναν ευχαριστημένοι είχαν μικρότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το έτερο τους ήμισυ με αποτέλεσμα να παίρνουν βάρος» εξηγεί ο δρ Αντρέα Μέλτσερ. «Αντίθετα, τα ζευγάρια που ήταν λιγότερο ευχαριστημένα από τι σχέση τους έτειναν να παίρνουν λιγότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου».
Οι σύζυγοι που έμεναν μαζί έτειναν να παχαίνουν, ενώ όσοι έπαιρναν διαζύγιο έχαναν βάρος. «Βάσει τον ευρημάτων αυτών, φαίνεται ότι ο κόσμος συνήθως αντιλαμβάνεται το σωματικό του βάρος περισσότερο ως “εμφάνιση” και λιγότερο ως “υγεία”» καταλήγει ο ειδικός.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που ο ευτυχισμένος γάμος παχαίνει τα νιόπαντρα ζευγάρια: το σαμποτάζ. Δυστυχώς, όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους επιθυμεί πολύ τον άλλον προσπαθεί να τον κάνει όσο λιγότερο επιθυμητό μπορεί στα μάτια των άλλων. Έτσι όχι μόνο δεν τον επικρίνει όταν τον βλέπει να τρώει πολύ αλλά τον ενθαρρύνει κιόλας με πολύ λεπτούς και “αθώους” τρόπους. Η τακτική αυτή αποτελεί κυρίως μια υποσυνείδητη συμπεριφορά.
Η συσχέτιση του ευτυχισμένου γάμου με το τα παραπανίσια κιλά δείχνει ότι το σωματικό βάρος καθορίζεται και από ψυχολογικούς παράγοντες.
Η μελέτη αυτή, αλλά και άλλες που αναφέρονται στο ίδιο θέμα, δείχνουν ότι δεν υπάρχει ένας αυστηρός μηχανισμός στο ανθρώπινο σώμα που θέτει τα κιλά σε ένα συγκεκριμένο βάρος, όπως πιστευόταν κάποτε.