Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν που κρύβεται η πραγματική δύναμη των μυών και δημοσιεύουν την μελέτη τους στο επιστημονικό έντυπο Proceedings B journal.
Οι μυώδεις δικέφαλοι αντλούν την δύναμη τους από τη ρύθμιση ενός κυτταρικού πλέγματος και όχι κατ’ ανάγκη από την έντονη σωματική άσκηση, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Καθώς οι μυς ταλαντώνονται, οι νηματώδεις ιστοί σχηματίζουν ένα πλέγμα και αυτή η διαδικασία παράγει μια δύναμη προς όλες τις κατευθύνσεις όχι μόνο προς το άνω και κάτω τμήμα του μυ. Και δεν είναι μόνο οι δικέφαλοι που χρησιμοποιούν αυτή την δύναμη, αλλά το σύνολο των μυών του σώματος, περιλαμβανομένης και της καρδιάς.
Όπως εξηγεί ο Δρ Τόμας Ντάνιελ «αυτή η πτυχή της παραγωγής της δύναμης είχε ξεφύγει της προσοχής μας δεκαετίες τώρα, αλλά έφτασε η στιγμή που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την φυσιολογίας και παθολογία των μυών».
Μυοσίνη και ακτίνη
Ωστόσο οι βασικές αρχές για τον τρόπο παραγωγής της δύναμης από τον μυ παραμένουν ίδιες, δηλαδή τα νημάτια μυοσίνης τραβούν δυνατά τα νημάτια της ακτίνης για να κοντύνουν ή εκτείνουν το μυ. Αλλά η μυοσίνη δεν τραβά προς μια κατεύθυνση, όπως παλαιότερα πίστευαν οι επιστήμονες. Τραβά προς όλες τις γωνίες παράγοντας μια ακτινική δύναμη.
Οι νέες αυτές πληροφορίες αναμένεται να αξιοποιηθούν από τους αθλητές του bodybuilding που προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την μυική τους δύναμη, αλλά και από τους καρδιολόγους.
«Σε ότι αφορά την καρδιά, επειδή ο μυς περιβάλλει τις καρδιακές κοιλίες που γεμίζουν με αίμα, όταν είναι σε θέση να συνυπολογίσει τις δυνάμεις που παράγοντες από διάφορες κατευθύνσεις κατά την μυϊκή σύσπαση, τότε μπορεί να γίνει πιο ακριβής και ρεαλιστική μέτρηση της παραγόμενης πίεσης για την εξώθηση του αίματος από την καρδιά», εξηγεί ο Δρ Μάικλ Ρίγκμνιερ, που συμμετείχε στη μελέτη.