Σε μελέτη που πραγματοποίησαν και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Brain Stimulation», διαπίστωσαν ότι με σύντομη θεραπεία βελτιωνόταν η ψυχική διάθεση και καταπραϋνόταν το άγχος των εθελοντών τους.
Στην πραγματικότητα, μέσα σε 10 λεπτά έπειτα από μία και μόνη έκθεση, διαρκείας 30 δευτερολέπτων, οι εθελοντές ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην πνευματική κατάστασή τους. Η μέθοδος πιστεύεται ότι δρα διεγείροντας τα κύτταρα σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως το μεταιχμιακό σύστημα, που παίζουν ρόλο στην ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης. Το μεταιχμιακό σύστημα βρίσκεται κοντά στην κορυφή του εγκεφάλου και ρυθμίζει τα συναισθήματά μας.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πειραματική θεραπεία τους θα αποδειχθεί αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα αντικαταθλιπτικά χάπια.
Στη μελέτη συμμετείχαν 14 φοιτητές, οι μισοί εκ των οποίων εξέθεσαν τον εγκέφαλό τους επί 30 δευτερόλεπτα σε υπερήχους, κρατώντας την κεφαλή της συσκευής κοντά στο κεφάλι τους.
Οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε μια εικονική θεραπεία: κρατούσαν και αυτοί μια παρόμοια κεφαλή κοντά στο κεφάλι τους, αλλά αυτή δεν εξέπεμπε υπερηχητικά κύματα.
Οι ερευνητές είχαν πει στους εθελοντές ότι συμμετέχουν σε πείραμα για τον έλεγχο του πόνου, ούτως ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο να νιώσουν καλύτερα επειδή ήξεραν ότι δοκίμαζαν μια πειραματική θεραπεία για την βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.
Υπέρηχοι και ψυχική διάθεση
Πριν και 10 λεπτά έπειτα από τη θεραπεία, οι ερευνητές εξέτασαν την ψυχική διάθεση των εθελοντών, χρησιμοποιώντας μία ειδική κλίμακα αξιολόγησής της που λέγεται Visual Analogue Mood Scale ή VAMS.
Πρόκειται για ένα σύστημα που βαθμολογεί, σε μία κλίμακα από 0 έως 100, τα συναισθήματά του φόβου, της σύγχυσης, της θλίψης, του θυμού, της ενεργητικότητας, της κόπωσης, της χαράς και της νευρικότητας. Όσο υψηλότερη είναι η συνολική βαθμολογία, τόσο πιο θετικά συναισθήματα έχει ένα άτομο.
Οι φοιτητές που υποβλήθηκαν στην εικονική θεραπεία δεν έδειξαν ιδιαίτερη διαφορά πριν και μετά από αυτήν. Η συνολική βαθμολογία στην VAMS ήταν 58,4 πριν την θεραπεία και 58,3 μετά. Ωστόσο, όσοι υποβλήθηκαν στην θεραπεία είχαν 54,6 βαθμούς πριν και 59,3 έπειτα από μόλις 10 λεπτά.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο δρ Νίκολας Κράντοκ, καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στην Ουαλία, είπε ότι η πειραματική μέθοδος δείχνει να έχει την δυνατότητα να είναι χρήσιμη για τους πάσχοντες από κλινική κατάθλιψη και άγχος. Ωστόσο πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν πολλές και μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.