To botox (μπότοξ), δηλαδή οι ενέσεις τοξίνης αλλαντίασης, που κυρίως γίνεται για τις ρυτίδες του προσώπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την ακράτεια ούρων, σύμφωνα με μια επιτροπή του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.
Σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, οι ενέσεις Botox μπορούν να συντελέσουν στον έλεγχο του μυϊκού τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, ειδικά στις περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλη αντιμετώπιση και θεραπεία.
Αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, τι προκαλεί το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης, οι πάσχοντες έχουν το αίσθημα της συχνής ανάγκης για ούρηση και πολλές φορές έχουν μικρές διαρροές πριν καν καταφέρουν να φτάσουν στην τουαλέτα.
Η μείωση των ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, καθώς και του αλκοόλ, η ενδυνάμωση των μυών της λεκάνης (πυέλου) με ειδικές ασκήσεις και ο προγραμματισμός των επισκέψεων στην τουαλέτα, αποτελούν μια αποτελεσματική αντιμετώπιση, αλλά για μια μεγάλη μερίδα ασθενών η φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία είναι μονόδρομος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης διαφέρει από την ακράτεια λόγω άγχους, όταν δηλαδή οι μυς της πυέλου είναι αδύναμοι (όπως συμβαίνει μετά τον τοκετό) και προκαλούν απώλεια ούρων, όταν το άτομο βήχει ή γελά.
Στην υπερδραστήρια κύστη το πρόβλημα ξεκινά από την ανταπόκριση της ουροδόχου κύστης όταν αυτή γεμίζει, με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται επείγουσα ανάγκη ούρησης συχνότερα από το φυσιολογικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πάσχοντες καταλήγουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα έως και 15 φορές την ημέρα και τρεις φορές κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Φυσιολογικά ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί την τουαλέτα οκτώ φορές την ημέρα και έως μια φορά τη νύχτα.
Το botox
Η θεραπεία με ενέσεις botox (μπότοξ) που προτείνει η επιτροπή βρετανών ειδικών αφορά στις γυναίκες, καθώς πιστεύουν ότι η τοξίνη αλλαντίασης μπορεί να αμβλύνει το χημικό μήνυμα που η ουροδόχος κύστης μεταδίδει στον εγκέφαλο για την ανάγκη ούρησης.
Οι ενέσεις γίνονται απευθείας στην ουροδόχο κύστη μέσω μιας μικροσυσκευής που εισάγεται στην ουρήθρα. Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η θεραπεία έχει διάρκεια έως και έξι μήνες.
Η θεραπεία όμως με μπότοξ παρουσιάζει και ορισμένες παρενέργειες. Μεταξύ των παρενεργειών που προκαλεί η αγωγή είναι η ουρολοίμωξη καθώς και η ανάγκη χρήσης καθετήρα για σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι πριν από την έναρξη της θεραπείας με botox θα πρέπει να έχει προηγηθεί λεπτομερής εξέταση του ιατρικού ιστορικού κάθε ασθενούς καθώς και η ιατρική παρακολούθησή του καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.