Τα τελευταία 10 χρόνια συγκεντρώθηκαν πολλά στοιχεία που συνηγορούν ότι τα συνθετικά χημικά επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Φαίνεται επίσης ότι αυτά τα χημικά επιδρούν στη σύλληψη, την εγκυμοσύνη και τελικά στην υγεία των παιδιών που γεννιούνται.
Ειδικότερα, μια ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται φθαλικές ενώσεις βλάπτουν τη γονιμότητα των γυναικών και σχετίζονται με αυξανόμενα ποσοστά νόσων της παιδικής ηλικίας (π.χ. λευχαιμία). Ύποπτη είναι επίσης η δισφαινόλη Α που υπάρχει σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης, όπως οι συσκευασίες των τροφίμων και τα γυαλιά ηλίου.
Αύξηση ασθενειών
Τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνονται διαρκώς ορισμένες παθήσεις όπως οι γενετικές ανωμαλίες, το άσθμα, ο αυτισμός και ο καρκίνος του μαστού, η κρυψορχία στα αγόρια, ο καρκίνος του προστάτη, τα αναπτυξιακά νευρολογικά προβλήματα, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας στα παιδιά και ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Για παράδειγμα, η συχνότητα του άσθματος στα παιδιά έχει υπερδιπλασιασθεί την τελευταία 20ετία και αποτελεί σήμερα πρώτη αιτία απουσίας των παιδιών από το σχολείο.
Έτσι, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων και η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ζητώντας να ενημερωθούν οι γιατροί ώστε να μειωθεί η έκθεση των γυναικών στα περιβαλλοντικά χημικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με τις δύο ιατρικές ενώσεις, τα γονίδια δεν μπορούν να έχουν αλλάξουν μέσα σε 30-40 χρόνια και συνεπώς οι πιθανότερες αιτίες των ιατρικών προβλημάτων που αυξάνονται είναι περιβαλλοντικές. Πολλά από τα χημικά που εισάγονται για χρήση, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην υγεία.
Τα συνθετικά χημικά υπάρχουν σε πολλά προϊόντα (ζιζανιοκτόνα, ηλεκτρονικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καλλυντικά, συσκευασίες των τροφίμων ή ακόμα και μέσα στις ίδιες τις τροφές) και είναι δύσκολο κάποιος να αποφύγει την έκθεσή του σ’ αυτά.
Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά για να προστατεύσουν την υγεία τους και αυτή των παιδιών τους. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώνε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας για να αποφεύγουν την έκθεση στα φυτοφάρμακα. Να μην τρώνε ψάρια του Ατλαντικού διότι συχνά έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου που είναι τοξικός για τα έμβρυα, καθώς και να αποφεύγουν τις κονσέρβες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Εκατοντάδες συνθετικά χημικά
Στις αρχές του 2013 μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΟΗΕ κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Σ’ αυτή την έκθεση επισημαινόταν ότι η ομαλή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος μπορεί να διαταραχθεί από τα διάφορα χημικά με συνέπεια να υπονομεύεται η υγεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι αυτά τα χημικά αποτελούν την αιτία των ασθενειών, αλλά σε μερικές περιπτώσεις τα στοιχεία είναι πολύ ισχυρά. Υπάρχουν «πολύ ισχυρές ενδείξεις» από πειράματα σε ζώα ότι πολλά συνθετικά χημικά επηρεάζουν τις ορμόνες του θυρεοειδούς, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει βλάβες στον εγκέφαλο, μειωμένη ευφυΐα, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας και αυτισμό.
Υπάρχουν επίσης σοβαρές ενδείξεις ότι ο καρκίνος του προστάτη σχετίζεται με φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, ενώ η έκθεση σε αυτά κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους των νηπίων και των παιδιών, και ενδεχομένως με τον καρκίνο του μαστού.
Οι επιδράσεις των συνθετικών χημικών μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, στειρότητα ή υπογονιμότητα, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές μνήμης, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ τα αγέννητα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.