Σύμφωνα με μετα-ανάλυση που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Χολτ, και δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό «Diabetes Care», τα άτομα που παίρνουν αντικαταθλιπτικά χάπια, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές έκαναν συγκριτική αξιολόγηση 22 δημοσιευμένων μελετών για τη θέμα και αποφάνθηκαν ότι υπάρχει στατιστική σχέση ανάμεσα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και στο διαβήτη τύπου 2. Να σημειωθεί ωστόσο ότι στατιστική σχέση δεν σημαίνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε αιτιώδης σχέση, δηλαδή δεν υπάρχει προς το παρόν απόδειξη ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου. Μπορεί η πραγματική αιτία να είναι κάτι άλλο που οδηγεί τους ανθρώπους τόσο στο να παίρνουν αντικαταθλιπτικά όσο και να εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2 (π.χ. η παχυσαρκία).
Η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει σημειώσει σημαντική άνοδο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.
To σωματικό βάρος
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, είναι πιθανό όσοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά χάπια να έχουν αυξημένο σωματικό τους βάρος, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Από την άλλη μεριά, συνεχίζουν, ενδεχομένως τα ίδια αντικαταθλιπτικά χάπια να παρεμβαίνουν και να διαταράσσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα (τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα).
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν επιδρούν όλα τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο δεν αναφέρουν αν κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών ή ασθενών συνοδεύεται από υψηλότερο κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί που συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά χάπια θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να παρακολουθούν τους ασθενείς για τυχόν εμφάνιση προειδοποιητικών συμπτωμάτων ανόδου του σακχάρου του αίματος.
Να σημειωθεί ότι, ο διαβήτης μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή αιματολογική εξέταση και να αντιμετωπιστεί τόσο με φάρμακα όσο και με την κατάλληλη διατροφή, τον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη σωματική άσκηση.